Chodzi o to , że potrzebuje zgrzać około 100 sztuk folii aluminiowej . Chodzi o taką folie co jest na opakowaniach - którą zrywa się przed otwarciem - np. na kawie w szklanym opakowaniu .
Nie opłaca mi się kupować zgrzewarki indukcyjnej na 100 sztuk . Jak moge tanim kosztem zasymulować taki proces ?
Zmieniony przez - marcin-ek w dniu 2014-03-19 09:10:08
Tanim kosztem to efekt może być kiepski, ale przejdź się do marketu budowlanego na stoisko z wykładzinami tam są takie taśmy klejące dwustronne bardzo cienkie dosłownie jak kartka papieru a z za***iście mocnym klejem i z takiej taśmy możesz powycinać kółeczka ponaklejać i problem z głowy, trochę zabawy ale z pewnością osiągniesz zadowalający efekt.
ale nie o to chodzi .
Ja mam te wkładki pod wymiar ( te aluminiowe ) , mam butelki , i mam zamknięcia . Teraz chce sprawdzić czy to w procesie indukcji się dobrze zgrzeje - tylko nie mam maszynki .
Z jakiego tworzywa są zrobione butelki? bo to jest ważne żeby temperaturę odpowiednią dobrać.
PVC hart 300
PVC weich 400
PE hart, HDPE,PE-HD 300
PE weich, LDPE, PE-LD 270
PP 300
PP/EPDM 300
PA 400
PC 350
PC/PBTP 350
ABS 350
ABS/PC/ALPHA 350
PUR 300/350
Powyższe temperatury dla poszczególnych materiałów są temperaturami, w których te materiały się spawa (łączy na stałe za pomocą topnika z tego samego materiału). Wniosek nasuwa się jeden trzeba szyjkę butelki rozgrzać do odpowiedniej temperatury aby ten aluminiowy listek się przykleił. Jak to zrobić domowym sposobem? Można na kuchenny palnik położyć kawałek blachy, jak się równo nagrzeje przyłożyć do niej delikatnie szyjkę butelki do nadtopienia krawędzi i później szybko przyklejać tą zaślepkę.
Zmieniony przez - T_E_O w dniu 2014-03-19 09:42:52
Ewentualnie super glu delikatnie objechać po obrzeżu butelki i przykleić tą gówniana folijkę nikt się nie kapnie pewnie, bo zgrzać to domowym sposobem może być raczej trudno.
Zmieniony przez - T_E_O w dniu 2014-03-19 13:51:22
Jezeli masz sprawdzic, jak sie zachowuje po indukcji, to musisz uzyc takiej samej zgrzewarki jaka bedzie uzywana docelowo. Przeciez jakosc zgrzania zalezy od wielu czynnikow, ze wymienie kilka:
1. Czas trwania impulsu - chyba oczywiste, zbyt krotki, nie nadtopisz, za dlugi zdeformujesz szyjke i bedzie problem z nakretka.
2. Moc impulsu - za mala / za duza - j/w
3. Czestotliwosc - bardza wazna, gdyz w zaleznosci od jej wartosci rozne plastiki roznie sie rozgrzewaja, a tutaj raczej chodzi o rozgrzanie folii aluminiowej, aby sie przytopila.
4. Srednica uzwojenia zgrzewarki i jego polozenie w stosunku do butelki. Tak aby maksimum pola wypadlo we wlasciwym miejscu.
Zauwaz, ze to rozgrzewa sie przy zakreconej nakretce, ktora dociska folie do butelki i folia ma sie przytopic do butelki a nie do nakretki, Zreszta z tego powodu folia ma roznie spreparowane obie powierzchnie.
Musisz wiec uzyc docelowego urzadzenia i wlasnie podczas symulacji eksperymentowac z roznymi parametrami aby osiagnac najlepszy efekt. I to nie tylko ze wzgledu na uzyskane polaczenie, ale tez czas trwania samego zabiegu, aby nie zaklocac pracy linii produkcyjnej.
Moze sie myle , bo nie specjalizuje sie w tego typu procesach technologicznych, ale nasuwaja mi sie te wnioski na podstawie znajomosci samego zjawiska. Np. nie wiem czy wiecie, ale czestotliwosc fali w kuchence mikrofalowej jest tak dobrana, aby maksymalnie pobudzac czasteczki wody i rozgrzewac ja wykorzystujac tarcie pomiedzy molekulami. Dlatego pewne suche produkty zle sie podgrzewaja.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2014-03-20 06:13:01
Moze sie myle , bo nie specjalizuje sie w tego typu procesach technologicznych, ale nasuwaja mi sie te wnioski na podstawie znajomosci samego zjawiska. Np. nie wiem czy wiecie, ale czestotliwosc fali w kuchence mikrofalowej jest tak dobrana, aby maksymalnie pobudzac czasteczki wody i rozgrzewac ja wykorzystujac tarcie pomiedzy molekulami. Dlatego pewne suche produkty zle sie podgrzewaja.
Nie mylisz się im produkt zawiera więcej wody tym łatwiej się podgrzewa. W pozostałej części posta też wszystko się zgadza ale marcinek chce takie coś zrobić w warunkach domowych a dopiero w ostatniej swojej wypowiedzi określił że ma przeprowadzić badanie, co raczej bez użycia odpowiedniej zgrzewarki będzie niemożliwe.