FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 15194 razy ¬

ROZRYWKA | Kulinaria
Zielona herbata 
[powiadom znajomego]    
Autor "Zielona herbata"   

symfo
 Wysłana - 18 grudzień 2011 23:29       

Przeniesiona przez Don quixet z działu 'Zdrowie'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Zielona herbata

Napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Zielona herbata pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód.

Wpływ zielonej herbaty na zdrowie

Wykazano, że spożycie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku oraz zapobiega otyłości, poprawia także wrażliwość na insulinę u myszy. W czasie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Birmingham wykazano, że przeciętny poziom spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był o 17% większy niż po zażyciu placebo. Także proporcja energii ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez organizm była po zażyciu ekstraktu większa o podobny procent. To sugeruje, że spożycie ekstraktu zielonej herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio intensywnych ćwiczeń, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u zdrowych młodych mężczyzn.

Kilka teorii badaczy, naukowców na temat dobroczynnych właściwości zielonej herbaty:

- Odkrycia pokazują, że szczury będące na diecie zawierającej polifenol E mają dwa razy mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

- Zielona herbata jest związana ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu każdej przyczyny, a także z powodu chorób układu krążenia, ale nie jest związana ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu raka

- Jeśli zielona herbata chroni ludzi przez chorobami układu krążenia oraz rakiem, to spodziewamy się, że spożywanie tego napoju znacznie pomogłoby w podwyższeniu długowieczności na całym świecie

- Zwiększona konsumpcja zielonej herbaty jest związana z niższą częstotliwością występowania zaburzeń poznawczych u ludzi

- W szczególności zielona herbata może zapobiegać utlenianiu cholesterolu typu LDL, co z kolei może zmniejszyć zbieranie się osadu w żyłach

- dzienna konsumpcja herbaty w określonych dawkach przez 12 tygodni zmniejszała poziom tłuszczu w ciele, co sugeruje, że te związki mogą służyć do leczenia otyłości

- Przeciwutleniacze w zielonej herbacie mogą zapobiegać artretyzmowi reumatologicznemu i łagodzić jego objawy

- Zielona herbata ma termogeniczne właściwości i wspiera utlenianie tłuszczu poza wartość wytłumaczalną zawartością kofeiny. Ekstrakt zielonej herbaty może odgrywać rolę w kontroli składu ciała poprzez aktywację termogenezy lub utleniania tłuszczu albo obu jednocześnie

Źródło: [pl.wikipedia.org]

Kto z was pije? Są tu jacyś herbaciarze? Ja osobiście uwielbiam zieloną. Teraz piję gunpowder. W chwili obecnej zastanawia mnie fakt iż wiele osób nie popiera picia takiej herbaty z cytryną ponieważ wytwarza się wtedy niebezpieczny cytrynian glinu, odkładający się w mózgu, który z kolei powoduje iż znacznie zwiększa się ryzyko Alzheimera.
Jest to paradoks bo są tez badania potwierdzające iż picie zielonej herbaty z cytryną powoduje znacznie lepszą wchłanialność nieocenionych antyoksydantów. Jak by ktoś był bardziej poinformowany to niech napisze jak to właściwie wygląda

Zmieniony przez - symfo w dniu 2011-12-18 23:31:40

A Ty jednej miłości bezwzględnie szukasz, musisz pamiętac, że każda kobieta to Judasz...

hulahop
 Wysłana - 18 grudzień 2011 23:41      [zgłoszenie naruszenia]

Pije, lubię.

Na temat herbat czytałem jakiś czas temu i zaciekawił mnie temat.
Teraz mam chyba liściastą Bio-Active.
Pewnie herbaciarze mnie zjedzą ale od czegoś trzeba zacząć

Z owocami Pigwy - świetnie pachnie

qpen
 Wysłana - 18 grudzień 2011 23:49      [zgłoszenie naruszenia]

Ogolnie, to pijam trzy dziennie.Nie dlatego, ze lubie

Dobra na odkwaszenie organizmu, ulatwia trawienie, po kubku co 30 minut przez kolejne 2h latam za potrzeba

Kupuje herbate Biofix.Po prostu sprawia wrazenie tej najzwyklejszej, tradycyjnej, zielonej herbaty sposrod calej reszty na polce.

Znawca -

bziku00
 Wysłana - 19 grudzień 2011 00:28      [zgłoszenie naruszenia]

nakurviam zielona herbate, ale czy taka zwykla ze sklepu w dodatku aromatyzowana posiada te wszystkie wlasciowsci o ktorych mowa w pierwszym poscie?

[i32.tinypic.com/mh7muw.jpg]

symfo
 Wysłana - 19 grudzień 2011 01:38      [zgłoszenie naruszenia]

wydaje mi się, że te saszetkowane to guvniane są (z owocem pigwy w saszetkach chyba?). mnie bardziej interesuje czy zdrowo pić z cytryną nie chciałbym mieć alzheimera

musze kupić tą z żurawiną, może być ciekawa

Zmieniony przez - symfo w dniu 2011-12-19 01:39:17

A Ty jednej miłości bezwzględnie szukasz, musisz pamiętac, że każda kobieta to Judasz...

hulahop
 Wysłana - 19 grudzień 2011 09:58      [zgłoszenie naruszenia]

Moja z Pigwa jest sypana

Skarbowy
 Wysłana - 19 grudzień 2011 11:23      [zgłoszenie naruszenia]

Lubie i pije różne, ale najczęściej zwykłą liściastą od wietnamców.

Ciężko być zaje*istym, ale staram się to znosić z podniesionym czołem.

bziku00
 Wysłana - 19 grudzień 2011 13:34      [zgłoszenie naruszenia]

z owocem pigwy w saszetkach chyba?

toz widac przez 'okienko' ze jest lisciasta

[i32.tinypic.com/mh7muw.jpg]

Rebcio
Motomysza
 Wysłana - 19 grudzień 2011 14:45      [zgłoszenie naruszenia]

wykręca mi mordę ale i tak piję, nie wiem dlaczego

magnacik
 Wysłana - 19 grudzień 2011 17:43      [zgłoszenie naruszenia]

pijam, bo lubie smak