Wysłana - 18 grudzień 2011 23:29 Przeniesiona przez Don quixet z działu 'Zdrowie'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Sprawdź ile procent masz tłuszczu
Zielona herbata
Napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Zielona herbata pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód.
Wpływ zielonej herbaty na zdrowie
Wykazano, że spożycie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku oraz zapobiega otyłości, poprawia także wrażliwość na insulinę u myszy. W czasie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Birmingham wykazano, że przeciętny poziom spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był o 17% większy niż po zażyciu placebo. Także proporcja energii ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez organizm była po zażyciu ekstraktu większa o podobny procent. To sugeruje, że spożycie ekstraktu zielonej herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio intensywnych ćwiczeń, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u zdrowych młodych mężczyzn.
Kilka teorii badaczy, naukowców na temat dobroczynnych właściwości zielonej herbaty:
- Odkrycia pokazują, że szczury będące na diecie zawierającej polifenol E mają dwa razy mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
- Zielona herbata jest związana ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu każdej przyczyny, a także z powodu chorób układu krążenia, ale nie jest związana ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu raka
- Jeśli zielona herbata chroni ludzi przez chorobami układu krążenia oraz rakiem, to spodziewamy się, że spożywanie tego napoju znacznie pomogłoby w podwyższeniu długowieczności na całym świecie
- Zwiększona konsumpcja zielonej herbaty jest związana z niższą częstotliwością występowania zaburzeń poznawczych u ludzi
- W szczególności zielona herbata może zapobiegać utlenianiu cholesterolu typu LDL, co z kolei może zmniejszyć zbieranie się osadu w żyłach
- dzienna konsumpcja herbaty w określonych dawkach przez 12 tygodni zmniejszała poziom tłuszczu w ciele, co sugeruje, że te związki mogą służyć do leczenia otyłości
- Przeciwutleniacze w zielonej herbacie mogą zapobiegać artretyzmowi reumatologicznemu i łagodzić jego objawy
- Zielona herbata ma termogeniczne właściwości i wspiera utlenianie tłuszczu poza wartość wytłumaczalną zawartością kofeiny. Ekstrakt zielonej herbaty może odgrywać rolę w kontroli składu ciała poprzez aktywację termogenezy lub utleniania tłuszczu albo obu jednocześnie
Kto z was pije? Są tu jacyś herbaciarze? Ja osobiście uwielbiam zieloną. Teraz piję gunpowder. W chwili obecnej zastanawia mnie fakt iż wiele osób nie popiera picia takiej herbaty z cytryną ponieważ wytwarza się wtedy niebezpieczny cytrynian glinu, odkładający się w mózgu, który z kolei powoduje iż znacznie zwiększa się ryzyko Alzheimera.
Jest to paradoks bo są tez badania potwierdzające iż picie zielonej herbaty z cytryną powoduje znacznie lepszą wchłanialność nieocenionych antyoksydantów. Jak by ktoś był bardziej poinformowany to niech napisze jak to właściwie wygląda
Zmieniony przez - symfo w dniu 2011-12-18 23:31:40
Pewnie herbaciarze mnie zjedzą ale od czegoś trzeba zacząć
wydaje mi się, że te saszetkowane to guvniane są (z owocem pigwy w saszetkach chyba?). mnie bardziej interesuje czy zdrowo pić z cytryną nie chciałbym mieć alzheimera
musze kupić tą z żurawiną, może być ciekawa
Zmieniony przez - symfo w dniu 2011-12-19 01:39:17
Ciężko być zaje*istym, ale staram się to znosić z podniesionym czołem.