Autor |
"Związek z dziewczyną z innego wyznania... ma sens ??" |
|
Gralu
|
|
DO KORIANA i innych: W zwiazku z wypowidzia "O transfuzji". PO pierwsze to nie Swiadkowie Jehowy nie toleruja "przyjmowania krwi" tylko biblia i nie jest to ich wymysl tylko biblijna nauka!!!!! I to jest wlanie problem. Wybrac sobie i stosowac te nauki biblijne ktore sa w zyciu latwe do wykonania to zaden problem ale gdy juz nie da sie isc na latwizne-"nie lubie swiadkow jehowy" ... Przykre. Za to wlasnie ze nawet w skrajnych syt. nie ida na kompromis i mimo represji ludzi takich jak Ty sie nie uginaja zasluguja na jeszcze wiekszy szacunek!!!! ale najpierw trzeba cos wiedziec i "POZNAC"(!!) zeby sie potem odzywac. Masz szczatkowe informacje a wyciagasz wnioski... W pozostalych religiach mozna isc na latwizne a u NIch nie-i to jest zle. Rozejrzyj sie. Np Syn Swiadkow Jehowy ma tragiczny wypadek. Lekarze proponuja transfuzje ale Jego rodzice w mysl przekonan religijnych nie zgadzaja sie na nia. I Twoim zdaniem to Go zabilo?? PRZECIEZ TEN CZLOWIEK ZGINAL PRZEZ WYPADEK W KTORYM BRAL UDZIAL!!!!!!!TO byla przyczyna smierci. Wiecie kto to jest dr Religa?? Autorytet swiatowej medycyny. Calkiem niedawno wydal cala broszure z ktorej wynika ze DZISIEJSZY POZIOM MEDYCYNY POZWOLIL NA UDOWODNIENIE ZE TRANSWUZJA BYLA ZBEDNA I NIEJEDNOKROTNIE WCALE NIE RATOWALA ZYCIA!!!! ewentualnie odrobine je przedluzala niosac ze soba wiele innych konsekwencji np ryzyko wstrzasu, chorob, AIDS itp a dla (prawdziwego) Swiadka Jehowy straty moralne i emocjonalne. POjac nie moge w imie jakich zasad ludzie gloduja a zywnosci nadwyzki sie topi , ale ich szacunek do Boga i biblii akurat rozumiem... BIBLIA: Dzieje Apostolskie 15:28,29 ... Ksiega Kaplanska (3Mojzeszowa) 17:14 - dla wnikliwszych.
|
|
lidken
|
|
I tu sie musze z toba zgodzić a ponadto dodać ze gdyby nawet umarł taki ktoś bo nie dostał krwi to Swiadkowie Jehowy9do których należe) zawze maja jeszcze nadzieje na zycie wieczne i to pozwala im podjac taka decyzje bo wola zaprzepaścic ziemskie krótkie życie na wieczne....... no a co do sprawy tego zwiazku to nawej jak by była po chrzcie to jej nie wykluczą(znam taki przypadek) raczej nikt sie tego nie czepia ze ktoś ma kogos z poza zboru także zycze powodzenia i wszystko może sie fajnie ułożyć jesli tylko bedziecie tego chcieli...... |
 |
|
|
korian
|
|
Gralu - "..Np Syn Swiadkow Jehowy ma tragiczny wypadek. Lekarze proponuja transfuzje ale Jego rodzice w mysl przekonan religijnych nie zgadzaja sie na nia. I Twoim zdaniem to Go zabilo?? PRZECIEZ TEN CZLOWIEK ZGINAL PRZEZ WYPADEK W KTORYM BRAL UDZIAL!!!!!!!TO byla przyczyna smierci.."
co ty ****a ******lisz?! jeśli idziesz ulicą i widzisz, że w oknie płonącego domu pewien inwalida woła o pomoc. to go olewasz i idziesz dalej.. bo przecież to jest ****a jego wina, że nie ma nóg.. jakby miał nogi to by sobie zszedł po schodach nie? napisałem "nie lubię świadków jehowy za te paranoje z transfuzją krwi.. " - naucz się czytać najpierw zanim zaczniesz oceniać czyjeś wypowiedzi.. nie napisałem, że oni nie tolerują przyjmowania krwi.. a tą paranoją jest dla mnie takie po******lone interpretowanie biblii.. a co do wypowiedzi pana Religi.. to śmiem mniemać, że dotyczy ona trochę starszych czasów.. kiedy to ludziom podawaną nie taką krew jak trzeba i powstawał konflikt grup krwi.. jestem honorowym dawcą i w****ia mnie to, że ludzie oddają swoją krew dla potrzebujących osób, a tacy ludzie to marnują..
Zmieniony przez - korian w dniu 2005-05-28 19:24:14
Zmieniony przez - korian w dniu 2005-05-28 19:25:31 |
Ekspert -
 |
|
|
Anonim
|
|
|
|
korian
|
|
kloper - być może masz rację. jestem niestety tylko*****owym katolikiem i mam takie zdanie jakie mam. podałeś kilka przykładów, które pomimo takich sytuacji skończyły się szczęśliwie. ja słyszałem niestety również o innych sytuacjach.. w większości były to przypadki nagłe, gdzie nie było czasu na konsultację ze sztabem lekarzy.. rodzice nie zgadzali się na transfuzję i kończyło się to dosyć przykro. nie chciałbym tutaj oceniać jednego, czy drugiego wyznania.. chodzi mi o to, że ludzie zawsze i we wszystkim powinni zachowywać zdrowy rozsądek.. w dodatku potrafię zrozumieć jeśli ktoś starszy, decydujący za siebie podejmuję taką decyzję.. wtedy to jest jego sprawa.. inaczej wygląda sprawa jeśli jakiś trep decyduję o życiu małego dziecka, któremu nie daję się szansy zdecydować kim chce zostać w życiu. czy świadkiem jehowy, czy muzułmaninem czy ateistą.. to tyle ze mnie.. pozdrawiam.
Zmieniony przez - korian w dniu 2005-05-28 20:00:30 |
Ekspert -
 |
|
|
Anonim
|
|
|
|
eczek
|
|
|
|
nioonia
|
|
|
|
korian
|
|
szczerze mówiąc***** mnie to obchodzi co oni o tym myślą.. robię to bo ktoś musi.. |
Ekspert -
 |
|
|
Daer
|
|
Gralu, bredzisz.
1) Kiedy powstało Pismo Święte?
2) Czy wtedy, gdy powstawało Pismo Święte medycyna była tak rozwinięta jak dziś? [to pytanie pomocnicze]
3) Czy w Piśmie Świętym nie ma wzmianki, że nieudzielenie pomocy jest porównywalne z wpędzaniem kogoś w stan wymagający potrzeby? [uproszczenie: że nieudzielający pomocy jest współwinny skutków]
Jakżeś taki oczytany to sobie to przemyśl. Ja nie zamierzam szanować morderców.
EDIT:
Od razu mówię - mam ten komfort, że nie jestem katolikiem, więc mi możesz oszczędzić słów "to nie po chrześcijańsku".
Zmieniony przez - Daer w dniu 2005-05-28 23:49:24
|