FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 14793 razy ¬

ROZRYWKA | Seks
Związek z dziewczyną z innego wyznania... ma sens ?? 
[powiadom znajomego]    
Autor "Związek z dziewczyną z innego wyznania... ma sens ??"   

Gralu
 Wysłana - 28 maj 2005 16:17      [zgłoszenie naruszenia]

DO KORIANA i innych: W zwiazku z wypowidzia "O transfuzji". PO pierwsze to nie Swiadkowie Jehowy nie toleruja "przyjmowania krwi" tylko biblia i nie jest to ich wymysl tylko biblijna nauka!!!!! I to jest wlanie problem. Wybrac sobie i stosowac te nauki biblijne ktore sa w zyciu latwe do wykonania to zaden problem ale gdy juz nie da sie isc na latwizne-"nie lubie swiadkow jehowy" ... Przykre. Za to wlasnie ze nawet w skrajnych syt. nie ida na kompromis i mimo represji ludzi takich jak Ty sie nie uginaja zasluguja na jeszcze wiekszy szacunek!!!! ale najpierw trzeba cos wiedziec i "POZNAC"(!!) zeby sie potem odzywac. Masz szczatkowe informacje a wyciagasz wnioski... W pozostalych religiach mozna isc na latwizne a u NIch nie-i to jest zle. Rozejrzyj sie. Np Syn Swiadkow Jehowy ma tragiczny wypadek. Lekarze proponuja transfuzje ale Jego rodzice w mysl przekonan religijnych nie zgadzaja sie na nia. I Twoim zdaniem to Go zabilo?? PRZECIEZ TEN CZLOWIEK ZGINAL PRZEZ WYPADEK W KTORYM BRAL UDZIAL!!!!!!!TO byla przyczyna smierci. Wiecie kto to jest dr Religa?? Autorytet swiatowej medycyny. Calkiem niedawno wydal cala broszure z ktorej wynika ze DZISIEJSZY POZIOM MEDYCYNY POZWOLIL NA UDOWODNIENIE ZE TRANSWUZJA BYLA ZBEDNA I NIEJEDNOKROTNIE WCALE NIE RATOWALA ZYCIA!!!! ewentualnie odrobine je przedluzala niosac ze soba wiele innych konsekwencji np ryzyko wstrzasu, chorob, AIDS itp a dla (prawdziwego) Swiadka Jehowy straty moralne i emocjonalne. POjac nie moge w imie jakich zasad ludzie gloduja a zywnosci nadwyzki sie topi , ale ich szacunek do Boga i biblii akurat rozumiem... BIBLIA: Dzieje Apostolskie 15:28,29 ... Ksiega Kaplanska (3Mojzeszowa) 17:14 - dla wnikliwszych.

"...Siłe by zbudować niebo można znaleść w piekle..."52

[http://www.insomnia.pl/moje_zdjatka_%3A__-t186612.html] => moje zdjątka

lidken
 Wysłana - 28 maj 2005 18:16      [zgłoszenie naruszenia]

I tu sie musze z toba zgodzić a ponadto dodać ze gdyby nawet umarł taki ktoś bo nie dostał krwi to Swiadkowie Jehowy9do których należe) zawze maja jeszcze nadzieje na zycie wieczne i to pozwala im podjac taka decyzje bo wola zaprzepaścic ziemskie krótkie życie na wieczne....... no a co do sprawy tego zwiazku to nawej jak by była po chrzcie to jej nie wykluczą(znam taki przypadek) raczej nikt sie tego nie czepia ze ktoś ma kogos z poza zboru także zycze powodzenia i wszystko może sie fajnie ułożyć jesli tylko bedziecie tego chcieli......

korian
 Wysłana - 28 maj 2005 19:19      [zgłoszenie naruszenia]

Gralu - "..Np Syn Swiadkow Jehowy ma tragiczny wypadek. Lekarze proponuja transfuzje ale Jego rodzice w mysl przekonan religijnych nie zgadzaja sie na nia. I Twoim zdaniem to Go zabilo?? PRZECIEZ TEN CZLOWIEK ZGINAL PRZEZ WYPADEK W KTORYM BRAL UDZIAL!!!!!!!TO byla przyczyna smierci.."
co ty ****a ******lisz?! jeśli idziesz ulicą i widzisz, że w oknie płonącego domu pewien inwalida woła o pomoc. to go olewasz i idziesz dalej.. bo przecież to jest ****a jego wina, że nie ma nóg.. jakby miał nogi to by sobie zszedł po schodach nie? napisałem "nie lubię świadków jehowy za te paranoje z transfuzją krwi.. " - naucz się czytać najpierw zanim zaczniesz oceniać czyjeś wypowiedzi.. nie napisałem, że oni nie tolerują przyjmowania krwi.. a tą paranoją jest dla mnie takie po******lone interpretowanie biblii.. a co do wypowiedzi pana Religi.. to śmiem mniemać, że dotyczy ona trochę starszych czasów.. kiedy to ludziom podawaną nie taką krew jak trzeba i powstawał konflikt grup krwi.. jestem honorowym dawcą i w****ia mnie to, że ludzie oddają swoją krew dla potrzebujących osób, a tacy ludzie to marnują..

Zmieniony przez - korian w dniu 2005-05-28 19:24:14

Zmieniony przez - korian w dniu 2005-05-28 19:25:31

Ekspert -

Anonim
 Wysłana - 28 maj 2005 19:41      [zgłoszenie naruszenia]

Ja ci powiem tak: u nas w mieście był przypadek półrocznego dziecka które potrzebowało transfuzji. Rodzice byli Świadkami. Rozważali wszelkie za i przeciw, konsultowali się z baaardzo wieloma lekarzami i po naprawde wielogodzinnych badaniach znaleźli substancje, które nie były krwią i podano ja dziecku. Dziś to 4 letni super urwis Inny przykład też z Polski to podanie dziecku krwi w szpitalu gdy nie było przy nim rodziców i sąd tak szybko zdecydował pomimo że rodzice powiedzieli że tego nie tolerują. Dziecko krew dostało i żyje, lecz rodzice praktycznie nic nie mogli zrobić bo sytuacja była wyjątkowa i to nie jest ich wina, nie zgrzeszyli. W dzisiejszych czasach jest bardzo dużo substancji zastępujących krew i naprawde można leczyć bez uzywania krwi, zresztą kto jest w temacie na pewno przyzna mi racje. Musisz uszanować czyjś wybór i tyle Poza tym to rodzice decydują o życiu swojego dziecka i na pewno chcą dla niego jak najlepiej. Gdybys był Świadkiem lub chociaż wiedziałbyś wiecej niz wiesz nie wysuwałbyś takich wniosków.

Zmieniony przez - kloper w dniu 2005-05-28 19:43:23

korian
 Wysłana - 28 maj 2005 19:58      [zgłoszenie naruszenia]

kloper - być może masz rację. jestem niestety tylko*****owym katolikiem i mam takie zdanie jakie mam. podałeś kilka przykładów, które pomimo takich sytuacji skończyły się szczęśliwie. ja słyszałem niestety również o innych sytuacjach.. w większości były to przypadki nagłe, gdzie nie było czasu na konsultację ze sztabem lekarzy.. rodzice nie zgadzali się na transfuzję i kończyło się to dosyć przykro. nie chciałbym tutaj oceniać jednego, czy drugiego wyznania.. chodzi mi o to, że ludzie zawsze i we wszystkim powinni zachowywać zdrowy rozsądek.. w dodatku potrafię zrozumieć jeśli ktoś starszy, decydujący za siebie podejmuję taką decyzję.. wtedy to jest jego sprawa.. inaczej wygląda sprawa jeśli jakiś trep decyduję o życiu małego dziecka, któremu nie daję się szansy zdecydować kim chce zostać w życiu. czy świadkiem jehowy, czy muzułmaninem czy ateistą.. to tyle ze mnie.. pozdrawiam.

Zmieniony przez - korian w dniu 2005-05-28 20:00:30

Ekspert -

Anonim
 Wysłana - 28 maj 2005 20:02      [zgłoszenie naruszenia]

Zgadzam się. POwiem Ci też, że czasami rodziny decydują się na krew, zalezy i nikt im nic za to nie zrobi. Jak to się mówi Bóg ich oceni Jednak gorliwi Świadkowie na pewno tego nie zrobią, jednak znam przypadki, że rodzice decydowali się na krew, nie wiem jak ja bym się zachował w takiej sytuacji, dlatego nie oceniam nikogo z góry. pozdro

eczek
 Wysłana - 28 maj 2005 21:33      [zgłoszenie naruszenia]

no wlasnie ja tez mam na oku jechową fajna nioonia jest i do najgrzeczniejszych nienalezy raczej ale senk w tym ze ja jestem satanistą i raczej nawetjakby cos wyszlo to i tak nie mam szans na cos wiencej bo jej starzy zakarza itp heh.....

:)

nioonia
 Wysłana - 28 maj 2005 22:52      [zgłoszenie naruszenia]

eczek
Gralu - no sorry ale po kij sie tak bulwersujesz? TY tez zrozum odmienne poglady KORIANA i nie drzyj sie tak "jakbys choc troche mial pojecia o Swiadkach Jehowy!!!!"(parafrazuje), widze ze jestes bardzo oczytany w Biblie hehe i bardzo dobrze, ale nie kazdy jest taki jak TY. tak wiec sorry ale mnie troche zdenerwowala Twoja wypowiedz bo odbieram Cie tak jakbys myslal ze wszystko wiesz o religiach itd. nie wiem moze sie myle
w kazdym razie jak widzisz korian i ja nie wyznajemy tamtej religii bo np. to o transfuzji krwi nas dziwi i w ogole no i mamy do tego PELNE prawo no i nie musisz nas w takim sposob pouczac
korian to dobrze ze jestes dawca krwi tez bym chciala ale jestem za mloda...moze kiedys .. a wiesz zastanawiam sie czy Jehowy Cie za to nie lubia ?

Znawca -

korian
 Wysłana - 28 maj 2005 23:38      [zgłoszenie naruszenia]

szczerze mówiąc***** mnie to obchodzi co oni o tym myślą.. robię to bo ktoś musi..

Ekspert -

Daer
 Wysłana - 28 maj 2005 23:47      [zgłoszenie naruszenia]

Gralu, bredzisz.

1) Kiedy powstało Pismo Święte?
2) Czy wtedy, gdy powstawało Pismo Święte medycyna była tak rozwinięta jak dziś? [to pytanie pomocnicze]
3) Czy w Piśmie Świętym nie ma wzmianki, że nieudzielenie pomocy jest porównywalne z wpędzaniem kogoś w stan wymagający potrzeby? [uproszczenie: że nieudzielający pomocy jest współwinny skutków]

Jakżeś taki oczytany to sobie to przemyśl. Ja nie zamierzam szanować morderców.

EDIT:
Od razu mówię - mam ten komfort, że nie jestem katolikiem, więc mi możesz oszczędzić słów "to nie po chrześcijańsku".

Zmieniony przez - Daer w dniu 2005-05-28 23:49:24

[foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=2/images2009/20090826172846.jpg] :-D

Ekspert -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 16 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Związek z dziewczyną z innego wyznania... ma sens ??

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16