Witam,
pisze z takim oto problemem
moze niektorzy z was wiedza, co to jest Turo Rudi, dla reszty link:
[en.wikipedia.org/wiki/T%C3%BAr%C3%B3_Rudi]
generalnie jest to bardzo dobre mam teraz tego z Wegier sporo w domu i sie opycham ale do rzeczy
obilo mi sie o uszy, ze podobne smakolyki mozna kupic na Litwie, a ze mam tam plan byc to mam plan znowu sie obkupic takim czyms w zwiazku z tym pytanie-czy faktycznie tak jest? a jak jest, to jak to sie nazywa i czy mozna to kupic w pierwszym lepszym sklepie czy musial bede poszukac? za odpowiedzi rzecz jasna masa sogow itp. i duzo wdziecznosci ode mnie
Jak to smakuje i co to jest tam w środku-to jest jakiś krem waniliowy czy co?
Rada Jedenastu i Inso 2009
Dziękuję Ci bardzo za rzeczową odpowiedź, Popku
Rada Jedenastu i Inso 2009
Jadłem to ustrojstwo(przyjechało do mnie z Węgier) - ciekawe, a cena wręcz śmieszna.
Nie przyszło mi do głowy szukać tego w litewskich sklepach (nie byłem u Madziarów a udało mi się to dostać... Byłem kilka dni w Wilnie i okolicach i nawet nie wiedziałem, że mają coś podobnego na składzie )
Rozglądaj się za "curd snack" "Jonukas" - powinno być w większych sklepach (iki czy inny)
a i tak jeszcze z innej beczki-ktore piwa litewskie sa dobre? generalnie i tak sam poprobuje duzo i duzo przywioze bo zbieram butelki sobie ale takie jakies najlepsze bo jednak moj portfel to nie jest wor bez dna wiec musze zawezic troche zbior
Tu już nie za wiele pomogę, gdyż podczas ostatniej wizyty na Litwie/Łotwie napaliłem się bardziej na miody/kwasy chlebowe(Wilno+Ryga)
Z mead balsam najdroższy jest żalgiris(75%, 40ml ok 10 litów ,
Svyturys z tych dostępnych u nas jest pijalny, ale przy jakimś wyjeździe poszukałbym czegoś regionalnego - niepasteryzowanych,niefiltrowanych piw.
Tu powinieneś znaleźć coś dla siebie [http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=57]
Za zastrzyk sogów dziękuję, i podziel się po powrocie, który z wyżej wymienionych twarożków był najlepszy(i czy się umywa do węgierskiego odpowiednika jak bowiem wspomniałem, tylko Turo Rudi było mi dane posmakować)
Zdr.
Zmieniony przez - Danio135 w dniu 2011-09-18 00:35:10