Autor |
""Nadstaw drugi policzek"" |
|
Grooge
|
|
Niestety nie wszystko jest takie proste jak piszesz...
Zapomniałeś o tym, iż "nadstawienie drugiego policzka" może być formą zemsty. Nic chyba bardziej nie wyprowadza z równowagi, niż stoicki spokój adwersarza. Trzeba być bardzo pewnym siebie żeby ten spokój zachować.
Wymieniony przez Ciebie punkt drugi i trzeci charakteryzuje tych, co dają się ponieść emocjom, łatwo ich wyprowadzić z równowagi grając na emocjach, czy wjeżdzając na ambicje... Nie sądzisz?
Owszem - dla mnie jest to proste. Jeśli ta prostota jest dla Ciebie zbyt wybujała, to pozostaje zachować mi mileczenie adwersarza.
Jeśli natomiast "nadstawianie drugiego poloiczka" dopuszczasz do repertuaru aktów zemsty, to owszem ciekawe... Tyle że ja gardzę zemstą w każdej formie. Mądry człowiek, pozanjąc siebie - doskonale jest w stanie zapobiec "wpędzenia się" w stan zemsto-genny.
Pozdrawiam.
|
Grundman
|
Perpetuum mobile
|
|
|
|
kanarek
|
|
z tą asertwynością troche idealizujesz wg mnie
nie zawsze asertywnośc jest rozwiązaniem na wszystko
owszem, w szkołach również uczą o uległości, asertwności i agresywności i w ogole same zalety tego "wyśrodkowanego działania" ...ale nie zawsze IMO asertywność (w ogole modne słowo ) jest rozwiązaniem
Zmieniony przez - kanarek w dniu 2006-06-14 10:20:29
|
Grundman
|
Perpetuum mobile
|
|
No innego wyjścia nie masz - albo być agresywnym, albo uległym, albo asertywnym
|
|
kanarek
|
|
bzdura
|
W.Denton
|
|
|
|
Grundman
|
Perpetuum mobile
|
|
No to kanarek przynajmniej nie zaprzeczysz że wartości chrześcijańskie są wartościami uległości
|
|
kanarek
|
|
|
|
OloKK
|
Dżony Dep
|
|
|
|
W.Denton
|
|
Mhmm, z takim czymś się nie spotkałem, za to według ŚJ nasiąkłęm Wschodem pozdro. |
 |
|