FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 4965 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
allegro a skarbówka 
[powiadom znajomego]    
Autor "allegro a skarbówka"   

1900
 Wysłana - 25 listopad 2017 19:07        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam,
Jak to z tym jest? Co jakiś czas sprzedaje swoje rzeczy - zdarza się, że są w moim posiadaniu krócej niż ustawowe pół roku - coś mi się nie spodoba sprzedaje i przy okazji czasem uda się zarobić parę zł, sumarycznie zarobki na tym wynoszą może ok.tysiąca, dwóch rocznie. No ale tymczasem na black fridayu ustrzeliłem 3 szt. kamerek sportowych z zamiarem dalszej odsprzedaży i przypadkiem trafiłem w necie na temat nalotów kontroli US na takich sprzedawców. Nie powiem bo troche jestem obs*any po tym co przeczytałem - trochę niefajnie byloby zapłacić kilkadziesiąt tysięcy kary za taką głupotę. Wie ktoś jak to w praktyce jest ? Czy sprzedaż każdego przedmiotu ktory jest w naszym posiadaniu krócej jak 0,5 roku rodzi obowiązek rozliczenia?

Zmieniony przez - 1900 w dniu 2017-11-25 19:08:15

mlkv
 Wysłana - 26 listopad 2017 22:44      [zgłoszenie naruszenia]

Sorry, kompletnie nie robię allegro i spraw powiązanych.

"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"

Ekspert -

1900
 Wysłana - 26 listopad 2017 23:25      [zgłoszenie naruszenia]

Spoko Mlkv poszukałem samodzielnie i znalazłem trochę informacji, wygląda to tak:

Osoby prywatne, by móc sprzedawać rzeczy dozwolone przez regulamin Allegro bez konieczności płacenia podatków, muszą spełnić kilka warunków:

- sprzedaż taka nie powinna mieć charakteru ciągłego i zorganizowanego,
- przedmioty, wystawiane na aukcji, nie powinny być nabywane w celu odsprzedania,
- sprzedający powinien posiadać przedmioty używane minimum 6 miesięcy,
- zyski użytkownika ze sprzedaży przedmiotów na Allegro nie przekroczyły 3091 zł w ciągu roku, czyli kwoty wolnej od podatku, jeżeli taka działalność stanowi jego jedyny dochód.

ohayo
 Wysłana - 30 listopad 2017 11:02      [zgłoszenie naruszenia]

Bez wchodzenia do konkretnych ustaw - jak skarbówka zapuka to masz lipę na gruncie PIT / VAT / KKS.

Możesz sprzedawać pojedyncze rzeczy, swoje, które były w majątku prywatnym i historia tej sprzedaży pokrywa się z dowodami. Czyt. sprzedałeś buty które Ci nie przypasowały, sprzedajesz kolekcje znaczków dziadka.

Ustawy podatkowe nie są związane z prawem cywilnym, więc w praktyce liczy się stan faktyczny, który Ty będziesz musiał udowodnić.

To, znaczy, że kupując trzy kamerki i sprzedając je z zyskiem, to Ty musisz udowodnić, że to nie było z celem wzbogacenia. I powiem Ci, że raczej tego nie udowodnisz, tym bardziej, że w przeszłości już to robiłeś co bardzo łatwo ustalić.

Zależy na jakiego urzędnika trafisz. Taka kontrola wcale nie musi mieć miejsca i przez 10 lat. Ale wiem, że w praktyce takie kontrole przez allegro się zdarzają. W sumie mając dostęp do danych na allegro, to żadna sztuka wytypować kandydatów na taką kontrolę.

Dodam jeszcze, że to pół roku o którym allegro pisze też Cię nie uchroni, nawet jeśli kupisz kamerkę w styczniu i sprzedasz w sierpniu, jak w międzyczasie puścisz dwie wiertarki kupione w listopadzie które sprzedasz w lipcu. W razie kontroli US się nie uchronisz takim tłumaczeniem, chyba że trafisz na urzędnika głąba z miesięcznym doświadczeniem, który z takich czy innych powodów nie będzie miał chęci zadzwonić do kogoś bardziej doświadczonego.

Jakie sankcje występują w praktyce? Bywa różnie.
W wersji skrajnej bardzo nieprzyjemnie.

Inna sprawa, że jeżeli będziesz robił to na Piździeszewie, to skarbówka może nie mieć ciekawszych rzeczy do roboty i zaproszą Cię na złożenie wyjaśnień.

W Warszawie to może być tak, że będą siedzieć w podmiotach, które wg. nich są bardziej opłacalne, bo firm tam od groma a okazji do do***ania pełno.

Zadne pieniadze nie wynagrodza rodzicom blamazu, gdy syn ujawnia sie jako informatyk.

Znawca -

1900
 Wysłana - 30 listopad 2017 13:52      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

runelord66
 Wysłana - 1 grudzień 2017 14:51       [zgłoszenie naruszenia]

tldr - nie baw się w to, za małe zyski, za duże ryzyko kłopotów

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

allegro a skarbówka