Autor |
"bójka" |
|
Donio
|
|
mazmas,
łacha drzesz czy o droge pytasz chopak
nie ja napisałem: poddałem się woli prokuratora rezygnując z rozprawy.
czyli było 335 kpk, tak więc nie wyj teraz do księżyca
Specjalista -
 |
|
|
Kukułek
|
|
ehhh a ja się martwię, że maturę słabo zdałem.
krzyżyk na drogę ziomuś. |
 |
|
|
mazmas
|
|
przed złozeniem zeznań policjant zapytał, "chcesz rozprawy czy prokurator ma decydować" nie chciałem rozprawy bo nie wiedziałem co za to wszystko grozi. nie jestem studentem prawa nie wiedziałem ze w kk jest napisane ze za postawione mi zarzuty dostaje sie wyrok bez zawiasow a wtedy o tym nikt mnie nie informował. |
 |
|
|
mlkv
|
|
1. wypowiedź - "Nie wiedziałem dokładne co mi za to grozi więc gdy zeznawałem przyznałem się do udziału w bójce i poddałem się woli prokuratora rezygnując z rozprawy"
2. wypowiedź - "nikt ze mną nic nie ustalał. o niczym z prokuratorem nie rozmawiałem"
Stary.
Zdecyduj się czy doszło z twojej strony do ugody z prokuratorem i zgody na zaproponowaną przez niego karę, czy też po nigdy z prokuratorem nie gadałeś i się boisz że Ci wlepią wyrok. O ile nie opiszesz dokładnie stanu faktycznego to naprawdę nikt Ci nie pomoże.
Edit: Autorze, jak może zauważyłeś już osoby mające coś do powiedzenia w tym dziale nie są z pierwszej łapanki i natychmiast wychwyciły nieścisłości w Twoich wypowiedziach. Więc pisz prawdę.
Zmieniony przez - mlkv w dniu 2008-07-10 20:57:30
 |
|
|
Achoris
|
|
Nie mozna bylo z tego zrobic obrony koniecznej na rozprawie ? Tak z ciekawosci pytam, wkoncu to ten gosc chcial go lac. I jeszcze wyciagnac jakas kase jakby Ci sie cos stalo.
|
|
Kukułek
|
|
dajcie już spokój, nie każdy umie myśleć w sytuacjach stresowych. gdyby tak było to 3x mniej ludzi ginęłoby w wypadkach samochodowych chociażby. prze***ane ma chłopak nie dosrywajcie mu już. |
 |
|
|
mlkv
|
|
|
|
mazmas
|
|
nie było zadnej rozprawy to stało sie tydzień temu
1. wypowiedź - "Nie wiedziałem dokładne co mi za to grozi więc gdy zeznawałem przyznałem się do udziału w bójce i poddałem się woli prokuratora rezygnując z rozprawy"
2. wypowiedź - "nikt ze mną nic nie ustalał. o niczym z prokuratorem nie rozmawiałem"
jedno nie wyklucza drugiego
staram sie to opisać najlepiej jak potrafię
z prokuratorem nie rozmawiałem i do zadnej ugody nie doszło.
w momencie kiedy zostałem zabrany z celi i zaprowadzony do pokoju gdzie miałem składać zeznania, policjant przedstawił mi zarzuty i spytał się czy się przyznaję. odpowedziałem " przyznaję się do tego że się biłem" potem zadał drugie pytanie czy chcę rozprawę sądową czy przystaję na to co orzeknie prokurator, odpowiedziałem " nie chcę rozprawy sądowej" potem złożyłem zeznania i zostałem wypuszczony. I wtedy moje papiery popłynęły do prokuratora. Więc on nie zaproponował mi kary i nie wiem jaka ona może być (według kk 3 lata bez możliwości zawieszenia). policjant poprostu zadał te dwa pytania dla tego napisałem:
|
 |
|
|
mlkv
|
|
0. Oczywiście że nie było rozprawy na tym etapie.
1. Policjant, przedstawiając zarzuty - czyli informując Cię o wydanym postanowieniu o przedstawieniu zarzutów, mówi jaka jest kwalifikacja czynu - co obejmować powinno również ramy zagrożenia jakie ustawodawca przewidział. Rozumiem że uparcie twierdzisz iż w Twoim przypadku do tego nie doszło?
2. Konstrukcja artykułu 335 Kodeksu Postępowania Karnego na podstawie którego następuje skazanie na mocy ugody z prokuratorem jest taka, że jasno wskazano, iż musisz uzgodnić z prokuratorem wymiar kary jaki dostaniesz. Niemożliwe jest skazanie na zasadzie - ty mówisz ok, prokurator daje ile mu pasi, a ty nie wiesz ile. Musisz wyrazić zgodę na konkretną karę, a nie na to żeby prokurator ją dla Ciebie ustalił.
3. Zagrożenie z bójki to maksimum 3 lata pozbawienia wolności ( 158 KK ) - i z reguły są za to zawiasy w Polsce, jeśli jest to pierwsze przestępstwo danego klienta.
4. Reasumując - albo kłamiesz co do okoliczności przesłuchania albo ich nie pamiętasz ( lub nie czytałeś papierów które podpisałeś - np. postanowienia o przedstawieniu zarzutów, lub pisemnej propozycji prokuratora ) albo doszło do naruszenia procedury ( w co ostatnie wątpię, ale rozumiem że czasami może się zdarzyć ).
5. W tym ostatnim przypadku złóż pisemnie oświadczenie do akt że zgodę na skazanie w trybie 335 KPK wyrazisz dopiero po usłyszeniu propozycji prokuratora, którą ten powinien wystosować poznawszy fakty sprawy.
 |
|
|
Donio
|
|
juz mi się brzydzi byc filantropem,
mlkv, pisz dalej mądrze, jesli tylko Ci się chce
Specjalista -
 |
|