Witam piszę do was ponieważ chciałbym się z wami skonsultować w sprawie bibliografii do ustnej matury polskiego. Mój temat brzmi następująco: "Topos ogrodu w literaturze i malarstwie. Porównaj różne ujęcia tego motywu, odwołując się do wybranych dzieł."
mam już skompletowana literaturę podmiotu jednak jest problem z lit przedmiotu. Czy moglibyście mi doradzić jakieś konkretne opracowania do tego tematu?
Słowniki motywów literackich, leksykony literackie, encyklopedie malarstwa, leksykony malarzy, książki/albumy dotyczące twórczości danego malarza, książki poświęcone danemu nurtowi malarskiemu-niestety, konkretnych tytułów Ci nie podam, bo nie wiem kogo wybrałaś, ale wystarczy, że pójdziesz do biblioteki i wpiszesz nazwisko malarza/nazwę nurtu i na bank coś znajdziesz. Natomiast leksykony literackie, słowniki motywów są uniwersalne i o Twoim motywie w nich coś jest na 100%.
Rada Jedenastu i Inso 2009
planuję zestawic "ogród przedziwny" z obrazem mehoffera "dziwny ogród", myslałam tez nad pieśnią nad pieśniami i oczywiscie ogród Eden z "adam i ewa" lucasa ccranacha, 'sofijówkę" trembeckiego, zastanawiałam się jeszcze nad ogrodami wschodu ale nie wiem czy nie bedzie tego za dużo
Zależy jak opiszesz, wydaje mi się, że bez ogrodów wschodu na 15 minut Ci wystarczy materiału i prezentacja będzie kompletna.
Rada Jedenastu i Inso 2009
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję.