Teza:
Biografia twórcy nie pozostaje bez wpływu na jego twórczość. Wręcz przeciwnie - wpływ ten niekiedy, na przykład w twórczości Adama Mickiewicza, jest ogromny i nie sposób mówić o jego twórczości pomijając fakty biograficzne.
Argumenty:
1. Dzieciństwo i jego wpływ na wczesną twórczość (ballady).
2. Nieszczęśliwa miłość ("Do M*", "Dziady cz. II i IV").
3. Młodość i przynależność do koła Filomatów i Filaretów (np. "Oda do młodości", listy do przyjaciół).
4. Zesłanie do Rosji ("Sonety krymskie", "Konrad Wallenrod").
5. Sytuacja pielgrzyma-tułacza ("Dziady cz III", "Pan Tadeusz").
6. Okres dojrzałości poety ("Liryki lozańskie").
7. Zainteresowanie mistycyzmem Towiańskiego ("Skład zasad").
Wnioski:
Nie można pominąć faktów biograficznych twórcy, omawiając literaturę przez niego stworzoną. Biografia przede wszystkim wyjaśnia i interpretuje
Moja nauczycielka w liceum (świetna kobieta) korzystała z takiej samej książki którą miałem w domu książka bardzo przydatna i pewniej znajdziesz w niej odpowiedzi na wszystkie pytania z Twojego referatu- wklejam linka do tej książki
[ksiegarnia.pwn.pl/3928_pozycja.html] opłaca sie wydać 20 zł
sorki troche tekstu mi sie poucinalo.koniec posta mial byc sformulowany jak ponizej
Wnioski:
Nie można pominąć faktów biograficznych twórcy, omawiając literaturę przez niego stworzoną. Biografia przede wszystkim wyjaśnia i interpretuje twórczość, dookreśla "miejsca nieznane".
i teraz trapi mnie pytanie jakie pozycje wybrac dom pracy uwzgledniajacej trzech poetow tak aby nie stracic cennych informacji dla calej pracy
Mam jeszcze np do Słowackiego taki pomysl
2. Biografia jako klucz do odczytania twórczości Juliusza Słowackiego (fragmenty korespondencji z matką i przyjaciółmi, poezje: "Grób Agamemnona", "Smutno mi Boże...", "Testament mój", "Kordian" jako polemika z Mickiewiczowskim Konradem
hej a wiecie moze gdzie moglym znalezc cos na temat zwiazku zycia z tworczoscia slowackiego i krasinskiego , osobiscie juz koncze czytac wszystkie biografie
A. Waśko, Zygmunt Krasiński. Oblicza poety, Kraków 2001.
Z. Sudolski, Korespondencja Zygmunta Krasińskiego. Studium monograficzne, Warszawa 1968.
T. Pini, Krasiński. Życie i twórczość, Poznań 1928.
Z. Krasiński, Listy do Delfiny Potockiej, oprac. i wstęp Z. Sudolski, Warszawa 1975.
Z. Krasiński, Listy do Jerzego Lubomirskiego, oprac. i wstęp Z. Sudolski, Warszawa 1965.
Z. Krasiński, Listy do ojca, oprac. i wstęp S. Pigoń, Warszawa 1963.
Juliusz Słowacki, Korespondencja Juliusza Słowackiego, oprac. E. Sawrymowicz, t. 1-2, Wrocław 1962-63 - wybór.
Stanisław Makowski, Juliusz Słowacki, Warszawa 1980
uliusz Słowacki. Wielokulturowe źródła twórczości, pod red. A. Bajcara, Warszawa 1999
Ryszard Przybylski, Podróż Juliusza Słowackiego na Wschód, Kraków 1982
Ryszard Przybylski, Rozhukany koń. Esej o myśleniu Juliusza Słowackiego, Warszawa 1999
Noctua Summe Farmosa Parvula
Gratuluje
Noctua Summe Farmosa Parvula
A mówiłem coś o podczepianiu się i odświeżaniu. Pierwsze ostrzeżenie.
Rada Jedenastu i Inso 2009
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję.