razem z żoną mamy takie same telefony: samsung galaxy grand prime (android)
żona ma w sieci play, ja mam w plusie
czasami zdarza się u mnie, że nie mogę nigdzie zadzwonić (tzn. ciągle wybiera/szuka numeru/ładuje numer). Jest to denerwujące, bo też nie przychodzą SMSy wtedy. Telefon pokazuje jednak, że ma zasięg i dopóki nie chcę zadzwonić to nie wiem, że telefon jest 'zawieszony'.
żona ma czasami tak samo, dodatkowo np. przed chwilą wybiera jakiś numer i momentalnie ją rozłącza
A jak mocny masz ten zasieg. Bo to wyglada na problem z nadajnikiem w telefonie. Dopoki noie dzwonisz, to jest zasieg, jak nacisniesz SEND to nadajnik telefonu wysyla zadanie polaczenia, wieza go nie widzi bo jest daleko a on ma zbyt mala moc. Telefon nie otrzymuje potwierdzenia i zaczyna szukac innych wiez. I zaczyna sie skanowanie. Albo traci po chwili polaczenie, bo ruszyles telefonem, antenna w telefonie sie obrocila i wieza go juz nie odbiera.
Po restarcie czesto sie poprawia i masz spokoj na jakis czas. A poprawia sie dlatego, ze masz pozamykane inne aplikacje (czesto pozostaja jakies niepozamykane), ktore pobieraly prad i brakowalo go dla nadajnika.
A jak jestes blisko wiezy to problemu nie ma.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2017-12-04 04:27:07
To, że pokazuje kreski na linijce zasięgu nie oznacza, że jest zalogowany. Samsung i niektóre telefony tak mają. Czy masz zasięg widzisz po tym czy wyświetla Ci się po wysunięciu górnej belki do samego końca nazwa operatora, czy są tylko alarmowe.
Co do słabego zasięgu jak mieszkasz poza miastem nie masz co się dziwić- to co masz to słabe budżetowe telefony ze znikomymi antenami na słabych chipach. A poza tym w playu to normalne.
powiem tak: zasięg pokazuje np. na 3/4 kreski, czasem 1/1 i zmienia się to na bieżąco, więc wygląda to tak jakby cały czas go miał. Co do tej rozwijanej belki to sprawdzę czy pokazuje nazwę operatora czy tylko nry alarmowe bo nie zwróciłem uwagi.
mieszkam w mieście, blisko miasta wojewódzkiego, nie na zadupiu jakimś. Dzieje się to jak jestem w mieszkaniu nawet.
w sumie bardziej mi chodzi czy telefon nie jest zainfekowany? Gdzieś wyczytałem, że takie objawy mogą oznaczać, że jest np. na podsłuchu. A może to jakiś wirus? Nie wiem czy tak może być, akurat na telefonach kompletnie się nie znam.
telefonu nie rootowałem (cokolwiek to znaczy), nie instalowałem żadnych aplikacji poza google play, nie wchodzę na żadne podejrzane strony
jeśli to po prostu kwestia 'urody' telefonu to trudno, przeżyję