jak oceniacie okolice Dubrovnika?
ew. idzie znalezc taka chalupe na miejscu jadac w ciemno?
bo zgaduje, ze bez basenu raczej nie powinno byc to problemem
szukamy jakiejs miejscowy, gdzie z jednej strony bedzie w ciagu dnia w miare spokojnie, jako ze i tak mamy wypad wiekszym gronem ale dobrze byloby zeby miec opcje alternatywne na wieczorny wypad (jakies dicho mile widziane)
dubrownik przepiekny, per³a.
no ale niestety w chorwacji nie jest tanio
"nie jest tanio" - mowisz o restauracjach/klubach?
czy ogolnie chociazby o cenach spozywki?
bo plan mam taki, ze na start znajdujemy lidla i robimy solidne zakupy, co by dziewczyny sie za mocno nie nudzily
Samochodem to ja bym siê chyba ba³a. Ja by³am w Chorwacji ale lecia³am z biurem podró¿y itaka. I wcale nie maj± tak drogo. I nie muszê siê martwic o auto i w ogóle. Jest o wiele wygodniej:)
ja pierwszy raz by³am w chorwacji samochodem i by³a to mêcz±ce dlatego teraz chcia³abym wróciæ i polecieæ salomotem, zastanawiam siê czy ju¿ teraz warto rozgl±daæ siê za ofertami, czy teraz bêdzie taniej, jak my¶licie? czy biura podró¿y maj± ju¿ oferty na lato 2016?
ja w tym roku by³em na pó³wyspie Istria czyli pó³noc Chorwacji. Pula-Rabac-Rovinj , byli¶my autem wiêc sporo jezdzili¶my.
na sta³y pobyt w jednym miejscu polecam Rabac - fajnie, czysta woda, otwarte morze, super widoki. Pula jedynie na dzieñ do zwiedzenia
Pó³wysep Kamenjak chyba najwieksze wra¿enie zrobil na mnie, skoki z klifów po 10-12m do wody jak w wannie
Co do podrozy autem, kupione winiety tygodniowego/10dniowe to nie by³ straszny koszt z tego co pamiêtam na 4os raczej nieodczuwalny.
Przej¶cie graniczne S³owenia-Chorwacja stali¶my w kolejce ponad 2h ,tam i z powrotem, chyba lepiej przejezdzaæ ta granicê noc±. +37C, droga na spirali, pod górkê co chwilê podjazdy a maj±c juz za sob± ponad 17h drogi cz³owiek ma do¶æ, na jakim¶ wzgorzu, morze w oddali widaæ, nawet klima nie wyrabia³a
Drogo w Chorwacji?
nie s±dze...
piwo na promenadzie w Rabacu, pierwsza linia gastronomii przy morzu 8-9z³ - czy to jest drogo?
Sporo Polaków, W³ochów w tej czê¶ci
co do noclegów, ja znalaz³em w airbnb, w okolicach miasta Pula - za 50pln/os/noc - do najbli¿szej nienajpiêkniejszej zatoczki/portu 5minut z buta -raz tam byli¶my
ca³e "mieszkanie" na piêtrze domu z osobnym wej¶ciem, calkiem spoko. Spotkali¶my Polaków na pla¿y to podobny standard w mie¶cinie obok mieli za 100pln/os/noc wiêc
Zmieniony przez - erossi w dniu 2015-12-21 11:48:11
Ja by³em w Cro w tym roku w sierpniu. Fajna sprawa.
Ca³o¶æ mnie wynios³a 1300-1400z³ od osoby przy 7 noclegach i podró¿y samochodem w 4 os.
Nocleg - 60 euro za ca³e mieszkanie z 2 sypialniami czyli 60 z³ za dobê na ³ebka. (Ja mia³em na parterze bez klimy - ale przy mnie polaki za³atwi³y za t± sam± cenê z klim± - a ja g³upi bookowa³em 5 miesiêcy wcze¶niej - wystarczy podej¶æ do lokalnej informacji turystycznej i lokum siê znajdzie)
¯arcie w podobnej cenie jak w Polsce - mo¿e parê z³otych dro¿ej, zale¿y od produktu. By³em parê razy w polecanej knajpie (takiej lepszej w mojej mie¶cinie) i p³aci³em za super ¿arcie z owocami morza (jakie¶ makarony z krewetkami, ma³¿ami i langust±) chyba z 45 z³. za jaka¶ wypasion± rybkê z wszystkimi dodatkami mo¿e z 60 z³ wiêc ceny s± wg mnie zno¶ne, skoro dla porównania u Niemca mo¿esz zabuliæ 9 euro za hamburgera.
W skrócie cennik na os:
Paliwo - 350 z³ (jecha³em benzyniakiem wiêc spalanie ok 8 litrów/100 km)
nocleg - 7x60z³ = 420 z³
winiety - (winieta na 10 dni Czechy = ok 50 z³, Austria tak samo) = 25 z³
op³aty na autostradzie w Cro - 40 z³ (tu nie pamiêtam do koñca - cena na oko)
¿arcie + alko + lody + pami±tki + wodne atrakcje + wszelkie wstêpy ok 500 - 600 z³. (bez szczególnego ¿ulenia, ale te¿ bez szastania szmalem na lewo i prawo :D )
Ale jedn± rzecz muszê powiedzieæ - jak cholera brakowa³o mi Polskiej pla¿y TT.TT ale wra¿enia niezapomniane, tak¿e polecam :)
Pamiêtaæ tylko o jednej rzeczy bo s³ysza³em o tym czêsto ale i tak zignorowa³em. Nie planujcie trasy tak, ¿eby przekraczaæ granicê S³owenia-Chorwacja w sobotê. Chyba, ¿e w nocy, to nie wiem, ale ja przekracza³em ok 8 rano i sta³em 5h w korku w Cro. Normalnie ca³a podró¿ zajê³a by mi ok 17h a tak by³o 22.
Mam nadziejê, ¿e komu¶ siê te wypociny przydadz±, pozdro.