witam, mam w domu jednorodzinnym sciany bez izolacji czyli sam beton chyba o gr 45 cm, czyli dość grube sciany, czy zatem styropian gr 10cm o lambdzie np. 0,033 wystarczy czy musze dac np. 20cm lub więcej cm żeby odczuc roznice w cieple?
obecnie mimo wlaczonego ogrzewania mam 14 stopni w domu-2 pietra plus piwnica i poddasze nieużytkowe , z niesczelnym dachem, grubość podłogi na poddaszu to tylko 10 cm , wiec nie wiem czy to cieplo ucieka przez sciany czy przez dach? bo kaloryfery sa dość cieple, ocieplam gazem mam piec valiant do wody i kaloryferów.
mam tez kominek taki w salonie pale tam drewnem ale tez nie pomaga , tylko smierdzi dom, nie mam wkładu , czy kupmno wkładu cos pomoze?
Oczywiście, że 10 cm styropianu powinno znacznie pomóc ale można tez dać więcej bo sam koszt tego grubszego styropianu w stosunku do kosztu robocizny i tynku jest nieduży. Po prostu pozostałe koszty są prawie takie same jak dla cieńszego styropianu. Ocieplić oczywiście trzeba też strop na strychu bo ciepło tamtędy w znaczącym stopniu ucieka. Ja bym jeszcze pomyślał o sprawdzeniu stolarki. Miałem podobną sytuację i wymieniłem okna na plastikowe z potrójną szybą z 5-cio komorowymi elementami. Zmiana bardzo istotnie wpłynęła na bilans cieplny. Kominek to mniej ekonomiczne rozwiązanie ale coś też może pomóc.
Strop ocieplić jak kasa będzie i nawet można zaadaptować strych. A pierwsze puki co na podłoge na beton na strychu daj folie wylewkową, styropian podłogowy 10cm i wylewkę normalnie zrób.
Na twoje ściany 10cm styropian wystarczy. Co najwyżej na północną i ewentualnie jeszcze wschodnią ściane możesz dać 12cm.
Zmieniony przez - matand w dniu 2016-10-11 17:42:38
a czemu styropian na podloge strychu a nie welne?
bo fachowiec mowi ze dac welne 10cm i legary a na to plyty karton gips,
czy wylewka wyjdzie taniej ?
a na stropp chce dac pianke pur otwartokom, 20cm gr, tylko teraz nie wiem jakiego producenta
mam mnostwo ofert
osobiscie amerykanskie pianki sa za drogie typu demilec ,foamlokk500 czu quamfoam 500 , ponoc najlepsze niesety
pianek polskich sie boje typu polychen purinova itp bo ponoc slabe jakosciowo
osobiscie rozwazam albo pcc prodex 55zl za m2 lambda 0.0038 lub bayer covestro mniej znana ale niemiecka za 57zl m2 , lambda 0.005
ktora wybrac bo o prodexie jest bardzo duzo na necie a o bayer covestro prawie nic
Zajrzyj na stronę [http://www.knauf-industries.pl/]
gdzie znajdziesz nie tylko kalkulator pokazujący oszczędności po izolacji budynku styropianem, ale też szczegółową wizualizacje gdzie i jaki styropian będzie najbardziej odpowiedni. Inna grubość będzie na ściany, a jeszcze inna na fundamenty. Warto się najpierw zapoznać z zaleceniami producenta, firmą Knauf.