Autor |
"czy da rade jeszcze jakoś temu zapobiec ? :(" |
|
PL4Y3R
|
|
cos jeszcze gdzies czytalem ze zagranica (ue) w aptece bez recepty mozna to dostac? ale nie pamietam czy to bylo o postinor duo czy tych na dluzsza mete
|
Kubaa21
|
|
byl, taki temat nie dawno ale jeszcze raz napisze, dwadni to nic strasznego mojej dziewczynie od zawsze zaczynal sie okres tego sqamego dnia miesiaca a nie dawno spoznil sie 6 dni to jet dopiero meka ale jak nadszedl to taki wyluzowanie ze nie da sie opisac, podobno do 7 dni moze sie przesunac, ona tez tak miala ze czula bol i ze ma przyjsc ale nie przyszedl i dopiero po 6 dniach, jak na moje oko mozesz byc spokojny acz kolwiek sytuacja nie jest ciekawa. Ale Ci powiem ze taka niepewnosc i strach dobrze wplywaja na zwiazek jak oczywiscie nadejdzie okres. Sa tabletki ale podobno straszna meka dla kobiety, pozdrawiam i jestem dobrej mysli razem z Toba |
 |
|
|
Maxis77
|
|
jak tam test? pewnie negatywny  |
 |
|
|
Zawodny
|
|
|
|
sir Bartek
|
|
Mowa o fazie lutealnej - ona trwa średnio 14 dni, ale zakres trwania może wynosic od 12 do 16 dni. Z tym, ze:
- jezeli krócej niz 12 dni - kobieta będzie miała problemy z donoszeniem ciąży
- jeżeli dłużej niż 16 dni - kobieta spodziewa się ciąży
Znam się na tym, i muszę powiedzieć, że wziąłem to z punktu biologicznego - ale wiadomo natura zaskakująca bywa. Jak wcześniej koledzy wspomnieli... pamiętaj, że bardzo duży wpływ na cykl miesiączkowy mają następujące czynniki:
* oświetlenie - pomieszczenia w jakich kobieta przebywa!
* stres - przemęczenie
* choroba i zażywane z nią leki
* osobiste przeżycia
* podróże
* wspinaczki górskie (zmiana wysokości n.p.m)
* późne chodzenie spać
* oczywiście używki (alkohol, etc.)
I tak na koniec:
W wspomnianej wyżej fazie (lutealna-poowulacyjna) następuje wytworzenie się tzw. ciałka żółtego, które syntezuje progesteron. I jeżeli dochodzi do zapłodnienia w tym cyklu to ciałko, że tak powiem 'rośnie'. Jeżeli nie dochodzi to przekształca się w tzw ciałko białe i zanika (degeneruje się) - jeżeli nie ma ciąży to poziom progesteronu maleje a poziom estrogenów zwiększa się - w związku z tym zwiększa się popęd seksualny = dlatego radziłbym się szczerze kobiety zapytać, jak u niej z popędem w tym czasie.
PS. Progesteron - gestageny obniżają popęd - czym większy poziom tego hormowu to kobieta ma mniejszy popęd seksualny.
To tyle odemnie na ten temat - także 'jako domowy' sposob radzę porozmawiac z partnerką na temat popędu. Pozdrawiam.
Zmieniony przez - sir Bartek w dniu 2006-03-02 18:52:52 |
 |
|
|
jonin
|
|
no to po bulu na dwoje babka wrurzyla, ale nie kombinuj z aborcja, ja zakombinowalem i rozpieprzylo mi to swietna milosc, jestem w anglii wiec aborcja jest tu jak kanapki, ale to byl zly pomysl i to ze sie zgodzilem to z***alo mi naprawde swietny zwiazek, trwalo to rok ale sie stalo i juz nie bede mial mojej kici. coz ani dziewczyny ani dziecka. NIE ZGADZAJ SIE NA SKROBANIE, a tabletki wczesnoporonne to przeciez to samo, jak nie uwazales jak robisz to rob jak uwazasz, tylko nie przerywaj!!!!!!!!! |
 |
|
|
crociet
|
|
|
|
pl4y3r-pl
|
|
Zamiast myslec o takich rzeczach idz wpierw zrob ten test! za duzo rozkminek za malo dzialania... moze niepotrzebnie sie martwisz
ps. czlowiek to tez zwierze... |
 |
|
|
Zawodny
|
|
Ni kombinuj
|
|
snakus
|
|
nadwyraz w dobrym humorze jestes jakims?:P Moze chcesz miec dzieciaka a nam cyganisz ze sie martwisz:P |
Specjalista -
 |
|