Witam
w sezonie zimowym place ok 1000zl za miesiacc za gaz, mimo za oszczdzam jak mogę a w domu mam 18c w dzień a na noc wylaczam ogrzewanie w piec,mam valiant dwufunkcyjny woda i kalryfery., dom z lat 90 ok 300m2 podpiwniczony ze strychem nieuzytkowyn, który mimo ocieplenia dachu od wewnątrz 20cm pianka otwartokom i podłogi strychu 8cm welny, nic nie pomoglo,gr. scian zewn. domu to 45cm, nie wiem czy były ocieplane,okna pcv 2-szybowe,drzwi podwojne lekko przez nie wieje ale dzięki temu jest chyba wentylacja, w domu wilgoc w zimie na oknach , i pleśń na scianach, co jest nie tak i czemu tak duże rachunki za gaz
pozdr
Sprzedaj dom i kup małe mieszkanie. Będziesz miał mniejsze rachunki i zostanie Ci jeszcze na wycieczkę do ciepłych krajów.
Za tak duży metraż trzeba płacić słono i tylko gruntowny remont polegający na całkowitym ociepleniu WSZYSTKICH możliwych miejsc uchodzenia ciepła może zmniejszyć te rachunki. Wymiana okien, drzwi, zastosowanie rekuperatora oraz przynajmniej 150 mm styropianu na ścianach może zmniejszyć opłaty za gaz. Czy to się jednak opłaci i po jakim czasie zwróci nakład na remont? Koledzy dobrze radzą.
no dach już ocieplony mocno
zostają chyba tylko już sciany zewn, chce dac 12 cm grafitowego styropianu, czy to wystarczy
chce placic max 500zl za mc w sezonie grzewczym,
mam piec valliant eco plus dwufunkcyjny, może to jego wina ze mam takie rachunki
bread blagam jasniej , ja za glupi jestem na to,co mam zrobić przy ograniczonym budzecie, czy ocieplac te sciany zewn, musialem zakleić wentylacje bo wychladzala caly dom,,ten piec jet dobry czy nie ,jak go nastawić aby taniej było, a może taniej grzejniki elektryczne uzywac
Jaśniej się nie da.
Pozatym, zaklejanie kratek może rozwiąże problem uciekającego ciepła, ale przy okazji chodujesz grzyba, którego za darmo się nie pozbędziesz.