Witam, mam dość skomplikowane pytanie , odnośnie ogrzewania domu, otoz czy wylaczanie kaloryferów w pokojach gdzie w dzień nikt nie przebywa a potem w nocy w tych innych, np. sypialnia w dzień, czy reszta domu w nocy, ogrzewanie na kaloryferach pokretlem obniżamy z 5 na 0 np. , , czy to pozwoli oszczedzic na ogrzewaniu, czy to cieplo bezie się kierowac i mocniej ogrzewac pomieszczenia z wlaczonymi kaloryferami, czy nie ma to znaczenia i liczy się temperatura nastawiona w piwnicy na piecu elektrycznym Valiant na gaz, dwusystemowym, do kaloryferów i do gazu, 2 osobne pokretla, czy zatem gdy na piecu na ogrzewaniu zbędzie np. 50stopni, a zakrece kaloryfery w całym domu, to czy i tak będę placic tak jakby były one odkręcone? woda nie ma znaczenia bo tu latem place mało za ciepla wode, wiec najwięcej za ogrzewanie idzie, wytarczy mi zima temperatura 18 stopni w dzień a w nocy 17 może być. pozdrawiam
Będzie oszczędność, bo im mniejsza różnica miedzy temp. w pokoju a temp. na zewnątrz tym mniejszy strumień ciepła przenika przez ściany zewnętrzne. Czyli opłaca się czasowo wyłączać grzanie w nieużywanych pokojach
Czego nie rozumiesz, że będzie oszczędność? Jak na dworze masz -10 a w pokoju +20 to różnica jest 30 a jak w pokoju jest +10 i na dworze -10- to różnica jest tylko 20. To przy tej różnicy 20, mniej będzie ciepła uciekało.
Temat kołkowania styropianu jest już zamknięty, więc tutaj odpowiem. Jakieś 10 lat temu ekipa ocieplała mi dom styropianem 10 cm i zupełnie nie kołkowała go. Na moje pytanie dlaczego? Majster odpowiedział, że czy tynk też wymaga kołkowania? Przecież klej to jest odmiana tynku i trzyma przynajmniej tak dobrze jak tynk. Jeśli ściana zewnętrzna ma solidne nawierzchnie to nie ma potrzeby kołkowania w ogóle. Nie widzę na razie żadnych odwarstwień na ścianach i wszystko jest OK.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2016-11-16 06:49:25