Autor |
"diesel wolnossak , co poradzicie" |
|
Neptas
|
|
|
|
Thomy20
|
|
Tak mało palą ponieważ mały silnik powoduje niskie opory wewnętrzne a turbosprężarka zwiększa sprawność silnika po coś jest ten downsizing
|
Neptas
|
|
Pyerdolisz tak, że aż mi słabo.
Kup auto z 1,4-1,6t, pojeździj i wtedy się wypowiadaj, teoretyku. |
Znawca -
 |
|
|
Thomy20
|
|
Neptas problem z porównywaniem spalania jest taki że jak masz silnik doładowany to każdy korzysta z dostępnej mocy a to pociąga za sobą wysokie spalanie. Jak by się obchodziło delikatnie z gazem to i spalanie byłoby mniejsze. Zasada jest taka spalanie silnika 1.6T jest takie samo lub minimalnie mniejsze niż wolnoszący 1.6 plusem jest dodatkowy zapas mocy potrzebny do wyprzedzania lub jazdy po niemieckiej autostradzie
Zmieniony przez - Thomy20 w dniu 2016-07-23 18:42:29
|
INSOMNIA
|
|
To rozpedz sie do 220 tym 1.6 na niemieckiej autostradzie  |
 |
|
|
Neptas
|
|
Mniej teorii więcej praktyki, Tomek  |
Znawca -
 |
|
|
donwaz1899
|
|
Witam nie było mnie 2 dni chyba a tu rozmowa się rozwineła dziekuje wszystkim za pomoc i rozpatrze te propozycje za i przeciw itd :P komu wjedzie sog temu wjedzie bo troche na tym forum juz jestem więć , pewnie kiedyś komuś już dałem :) |
 |
|
|
seba5700_2
|
KAPITAN BOMBA
|
|
Mamy w firmie Octawie 1,4T 140km i jezdzi to sprawnie, a pali jak na benzyne naprawde niewiele.
Zmieniony przez - seba5700_2 w dniu 2016-07-23 22:49:17
 |
|
|
Thomy20
|
|
Tak w ogóle jadąc na urlop mad morze autostradą A1,moja Astra spaliła 7 litrów gazu a Totque pokazywał 6,3 przy prędkości 100-120 km/h i co niedowiarki 11zł/100km taniej niż hybrydą
Zmieniony przez - Thomy20 w dniu 2016-07-24 09:16:13
|
Neptas
|
|
Na autostradzie można szybciej...  |
Znawca -
 |
|