Witam, planuje zakup bmw e34 i mam dylemat-który silnik wybrać.
Biore pod uwage 2 silniki 2.0 i 2.5
Prosze speców od bejc o porade, z tego co wyczytałem to w 2.5 spalanie jest nieduzo wieksze, a roznica mocy jednak jest wyraźna, jednak oplata za ubezpieczenie jest na pewno większa, więc czy warto dla tych paru kucy zwiększac kosztu uzytkowania czy silnik 2.0 w zupelnosci wystarcza?
tak czy siak ja bym brał 2,5... spalanie bardziej zalezy od tego jak bedziesz jezdził i w jakim stanie masz silnik, wydech, i inne drobiazgi.
...::: BMW - Freude am Fahren :::...
hmmm...no ciezko powiedziec bo chcialem pojsc jakby na kompromis miedzy spalaniem a osiagami, w sumie gdzies w trase jezdze 1-2 razy w tygodniu, w pozostale dni to samochód do miasta wiec spalanie jest dla mnie wazne, ale tez przede wszystkim chce czerpać przyjemność z jazdy wiec motur 2.5 bylby lepszy, Ty bartus rozumiem ze wybralbys 2.5??
Wiadome jest że w tym porównaniu górą jest 2.5. Z tym że 2.0 to mniejsze opłaty, mniejsze spalanie, a 150KM juz da osiągi i przyjemność z jazdy.
Do miasta raczej nie wyrywałbym się z 2.5, bo co bedziesz sie od świateł do świateł z seicento van ścigał?
2.0 spokojnie uwiezie to auto w mieście.
hmmm....diesla w sumie nie bralem pod uwage, slyszalem ze raczej cienkie sa te diesle, w sensie ze nie palą wcale tak malo a pojemnosc i tak jest 2.5 wiec ubezpieczenie i tak wieksze niz w przypadku 2.0 i chyba wlasnie na ten silnik sie zdecyduje tj 2.0 24v-nie pali za duzo i w miare jedzie
Dzieki za rady
Pozdro
jesli kompletnie nie zalezy ci na osiagach, to wez 518i... zawsze to 4 cylindry a nie 6!
natomiast pojedynek 2.0 vs 2.5 wygrywa oczywiscie 2,5... osiagi duzo lepsze, a spalanie niewiele wieksze