Oblicz jaką szybkość końcową osiągnie ciało zsuwające się po idealnie gładkiej równi pochyłej o długości l i kącie nachylenia alfa.
Emech(na górze) = mgh
Emech(na dole) = mVk^2/2
mgh=mVk^2/2
Vk=√2gh
i h wyznaczam z trygonometrii h=lsin(alfa)
ostatecznie: Vk=√2glsin(alfa)
Jest to na pewno poprawna metoda, sam czesto tak wlasnie liczylem. Zamiana energi potencjalnej na mechaniczna jest zwykle duzo prostsza , np. przy rzutach ukosnych.
Obliczenia tez wygladaja na poprawne. Nie mam kartki papieru pod reka.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2013-12-03 22:23:34
Na górze posiada energię potencjalną, ponieważ znajduje się na pewnej wysokości względem drugiego stanu, posiada też masę i działa na nią przyciąganie ziemskie. Na dole posiada energię kinetyczną ponieważ ma masę a zsuwając się z góry osiąga jakąś prędkość, więc Twoje rozumowanie jest jak najbardziej ok. Obliczenia również w porządku.
Zmieniony przez - koolar93 w dniu 2013-12-03 22:27:10
Tak, to jest bardzo dobre zalozenie. Znalem pelno zadan z sankami na zboczu, gdzie bylo brane pod uwage tarcie i tez spokojnie rozwiazywalo sie ta metoda. A ludzie wyliczali skladowa sily wzdluz rowni, przyspieszenie i inne *******y. Strona obliczen i ciezkich rachunkow. A tutaj to nawet masa sie upraszcza , sama radosc.