FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 4664 razy ¬

ROZRYWKA | Filozofia, Psychologia, Religie
istnienie świata 
[powiadom znajomego]    
Autor "istnienie świata"   

Qku03
 Wysłana - 16 luty 2018 17:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Uważam ,że nie ma opcji przedstawienia konkretnego dowodu na istnienie świata obiektywnego nie oznacza że uważam że bezsensu jest takie założenie jednak przyjąć, wręcz przeciwnie - ja wierzę że świat obiektywny istnieje, mimo że tak naprawdę to jak go odbieramy ma mało z nim wspólnego...

Układ jest taki:
- Świat obiektywny zawierający obserwowany obiekt fizyczny
-odbita fala elektromagnetyczna -
- receptory światłoczułe w oku odbierają wąski zakres fali elektromagnetycznej, czyli światła
- przekształcenie informacji o zakresach częstotliwości fali elektromagnetycznej na sygnał elektryczny
- przekazywanie sygnału elektrycznego przez kolejne neurony
- między neuronami występuje zazwyczaj przekaźnictwo chemiczne ( sporo zmiennych w wyniku up i down regulacji receptorów, poziomów neuroprzekaźników ich wzajemnych wpływów - podbij sobie poziom serotoniny i dopaminy i podziwiaj zmiany...)
- w mózgu w jakiś sposób odwraca obraz ( bo otrzymuje go do góry nogami), filtruje informacje, np koncentrując się na elementach zmiennych czyli ruchu, dokonuje innych obróbek
- tak obrobiona informacja trafia do czegoś co nazywamy świadomością i jak doświadczenie uczy świadomość nie jest ciągle w tym samym stanie- emocje, myśli, poziomy skupienia/koncentracji...

I na końcu mam obraz przedmiotu.
Nie mam gwarancji odnośnie braku bardzo poważnych błędów, zaburzeń, przekształceń na każdym z etapów obróbki informacji.
Jedyne czym dysponuję to subiektywne odczucia oraz ich interpretacje.

Wiem że umysł może tworzyć obrazy bez udziału jakiegokolwiek zmysłu - sen, odmienne stany świadomości, czy choćby wyobraźnia...

Te informacje sprawiają że nie potrafię w 100% uznać że to co odbieram pochodzi z jakiegoś obiektywnego świata, zakładam jego istnienie tylko dlatego że jest to praktyczne, ale to że widzę przedmiot jako zwartą strukturę jest sprzeczne z obecną wiedzą choćby o budowie atomu - to głównie pusta przestrzeń...

Tak więc możemy wierzyć w istnienie świata, bo dowodu tu nie będzie nigdy

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

istnienie świata