Witam mam prosbe kupilem uzywanego windowsa home edition orginalnego z papierami itp ma naklejki wszystko co trzeba ale wiem ze byl juz uzywany na innym komputerze w firmie teraz juz nie potrzebuja tego komputera i windowsa mam ja chce go teraz zainstalowac i zarejestrowac na moim prywatnym kompie - co nalezy zrobic zeby przejestrowac windowsa?
hmm nie wiem pudelka to to nie ma kwestia jest taka ze komputer byl w biurze w ktorym pracowalem i windows byl do tego normlanie dokupiony i zainstalowany firma upadla i windowsa dostalem ja a komputer poszedl w sina dal. Teraz ja chce poprostu przerejestrowac lub zarejestrac na mnie juz legal wszystko zeby nie bylo klopotow podobno sie da.
Nie wiem jak w Polsce, ale jak znajomemu padla plyta glowna i nie dalo sie kupic takiej samej, to po wymianie plyty na calkowicie inna, windows zazadalo rejestracji i s****iele nie pozwolili ponownie zarejestrowac. Trzeba bylo ponownie dokupic windows. Bo powiedzieli (przez telefon) ze to juz jest inny komputer i sie nie da. A przez internet nie dalo sie i juz. (duplikat)
To dzwonisz do Microsoft-u i mówisz że chcesz aktywować windows, (wszystko odbywa się anonimowo) on/ona spyta sie czy kolejny raz aktywujesz winde, odpowiadasz ze tak, nastepnie pyta sie dlaczego? odpowiadasz że robiles format no i on/ona przełącza cie na automat który poda ci klucz aktywujacy winde :). (czasem musisz podać numer tej naklejki np.ten pod kodem kreskowym albo jeszcze jakiś inny)
Także bez naklejki nawet nie masz co dzwonić
P.s Spytają cie jeszcze na ilu kompach masz ten system, odpowiadasz ze na jednym
Zmieniony przez - urban064 w dniu 2007-01-05 12:24:59
Na pewno tak macie? U nas to na kompie wyskakuje zadanie aktywacji i podaje Ci kod, ktory musisz podac przez telefon i na podstawie tego kodu generuja Ci inny aktywacyjny. Lub tez robi to wszystko automatycznie przez internet.
Przeciez podawac numer z nalepki mozna by dziesiatki razy. Dla dziesiatki innych kompow. Tylko ze to by nie byla aktywacja. Nikt mi nie zabroni robic reinstalki co tydzien - takie to windows dziadowskie, ze znow padlo.
No rzecz jasna ten kod to podstawa żeby aktywować.
4 dni temu aktywowałem windows i gość kazał mi podać jeszcze kod z naklejki ale nie ten kod CD tylko kod który jest na niej pionowo i zaczyna sie zawsze od litery X a wcześniej jakiś miesiąc temu klientka z microlinii kazała mi przedyktować kod który jest na naklejce pod kodem kreskowym (czyli jeszcze inny).