FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 6742 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
jazda po spożyciu... 
[powiadom znajomego]    
Autor "jazda po spożyciu..."   

crissss93
 Wysłana - 14 październik 2016 13:41        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

witam. jak teraz wygląda sprawa poruszanie się osobówką po spożyciu alkoholu ? zatrzymali mnie po dwóch piwach, wzieli na badania i było 0.48mg i z każdym badaniem malało....dodam, że kierowałem pojazdem kat. B a posiadam praktycznie komplet kategorii....wykonuje zawód kierowcy c+e i jest to moje głowne utrzymanie, nigdy wczesniej nie karany ani nic. na ile mogą zabrać i czy wzięcie adwokata cos tutaj może pomóc ?

WASKOT
 Wysłana - 14 październik 2016 13:59      [zgłoszenie naruszenia]

0,48 mg prawdopodobnie da 0,096 % więc zgodnie z polskim prawem jest to przestępstwo .
Zabiorą Ci wszystkie uprawnienia i sąd orzeknie karę .
Prawka możesz nie zobaczyć od roku w wzwyż o ile się nie mylę .
Trzeba było nie jechać to byś się nie pożegnał z robotą .

Pozdrawiam

T_E_O
 Wysłana - 14 październik 2016 14:16      [zgłoszenie naruszenia]

Od 0,1 - 0,25 mg/l (0,2-0,5 promila)- stan określany jako po spożyciu i jest traktowany jako wykroczenie, natomiast od 0,25 mg/l w górę jest traktowany jako nietrzeźwość i podchodzi pod przestępstwo. Ty wydmuchałeś 0,48 mg/l czyli prawie 1 promil. Dalej zacytuję jakiś artykuł:
"Przestępstwo:
Art.1 § 1 Kodeksu Karnego mówi, że: odpowiedzialności karnej podlega ten, kto popełnia czyn zabroniony pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia Art. 115 §1 Kodeksu wyjaśnia, że czynem zabronionym jest zachowanie o znamionach określonych w ustawie karnej. Z art. 1 § 2 k.k. wynika, że nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma, a art.1 § 3 k.k. stanowi, że nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego, jeżeli nie można mu przypisać winy w czasie czynu. Te formalne i materialne elementy pozwalają na sformułowanie definicji przestępstwa. Przestępstwem będzie czyn człowieka, zabroniony pod groźbą kary jako zbrodnia lub występek przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia, określającą jego znamiona, bezprawny, zawiniony i społecznie szkodliwy w stopniu wyższym niż znikomy.

Wykroczenie:
Art.1 §1 Kodeksu Wykroczeń mówi że: odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5 000 złotych lub nagany, natomiast Art. - 1 § 2 k.w. stanowi, iż: nie popełnia wykroczenia sprawca czynu zabronionego, jeżeli nie można mu przypisać winy w czasie czynu.

Różnice pomiędzy przestępstwem a wykroczeniem:
Przestępstwa charakteryzuje wyższe zagrożenie karne od wykroczeń. Zgodnie z art. 7 § 1 k.k. przestępstwo jest zbrodnią, czyli przestępstwem zagrożonym karą pozbawienia wolności na czas nie krótszy niż z 3 lata, lub występkiem, czyli czynem zabronionym zagrożonym grzywną powyżej 30 stawek dziennych, karą ograniczenia wolności albo karą pozbawienia wolności przekraczającą miesiąc. Natomiast w zakresie wykroczeń - art.1 § k.w. przewiduje, iż są to czyny zagrożone karą aresztu (zgodnie z art.19 k.w. od 5 do 30 dni), karą ograniczenia wolności (zgodnie z art. 20 § 1 k.w. - kara bezwzględnie oznaczona w wymiarze 1 miesiąca), grzywną (do 5.000 zł) lub naganą.
Przestępstwa charakteryzują się wyższym stopniem społecznej szkodliwości czynu, niż wykroczenia. Wykroczenie i przestępstwo są wg ustaw czynami społecznie szkodliwymi (art.1 § 2 k.k. i art. 1§1 k.w.), jednakże wykroczenia różnią się od przestępstw stopniem tej szkodliwości."

[http://www.alkohit.pl/e/pl/limity.html]

pelikan19
 Wysłana - 14 październik 2016 16:49      [zgłoszenie naruszenia]

wykonuje zawód kierowcy c+e i jest to moje głowne utrzymanie, nigdy wczesniej nie karany
ani nic. na ile mogą zabrać i czy wzięcie adwokata cos tutaj może pomóc ?

Sorry ale chyba bym sie nie odważył takim "wyczynem" tu pochwalić.
zatrzymali mnie po dwóch piwach, wzieli na badania i było 0.48mg i z każdym badaniem malało
To około jednego promila myślałem że dwa piwa dają 0,6 promila

runelord66
 Wysłana - 15 październik 2016 01:52      [zgłoszenie naruszenia]

Lol. To tak jakbyś przyszedł tu i zapytał się: ukradłem komuś samochód i mnie złapali. Co mam robić???

Giń.

worldwar
 Wysłana - 15 październik 2016 16:03      [zgłoszenie naruszenia]

niestety nie będzie taryfy ulgowej... prawka pójdą się kochać w najlepszym wypadku na 1 rok. z jakiego powodu Cie zatrzymali ? rutynówka ?

I <3 D&B & green tea.
--------------------

pitbull91
 Wysłana - 15 październik 2016 16:44      [zgłoszenie naruszenia]

Mam 2 znajomych którym zabrano tylko kat.b a zostawili im c+e

npp
 Wysłana - 15 październik 2016 18:14      [zgłoszenie naruszenia]

tez slyszalem, ze jest mozliwosc zabrania tylko kat.B a reszta zostaje i mozesz jezdzic.

T_E_O
 Wysłana - 15 październik 2016 21:06      [zgłoszenie naruszenia]

tez slyszalem, ze jest mozliwosc zabrania tylko kat.B a reszta zostaje i mozesz jezdzic.

To by było mega głupie, ale kto wie może tak jest, na pewno jeżeli łapną nietrzeźwego delikwenta na rowerze, to dostaje zakaz prowadzenia roweru, ale prawka nie zabierają.

matand
 Wysłana - 15 październik 2016 21:42      [zgłoszenie naruszenia]

dostaje mandat a rower ma pchać ewentualnie czekać aż zejdzie alkohol.
mandat adekwatny do stanu nietrzeźwości. będzie mało to dostanie mnie. będzie powyzej 0,5 to dostaje 500zł mandatu. sprawdzone info od kolegi z początku lata.

Gdy puścisz 3-4 utworki nieznane, ludzie uciekają na małą salę...
wszyscy mówia nie nie, ja nie słucham disco-polo,
a znają słowa. Ja sie pytam skąd?

GB
 Wysłana - 15 październik 2016 22:49      [zgłoszenie naruszenia]

też słyszałem o możliwości straty tylko tej kategorii którą się kierowało, chociaż niezbyt logicznie pozwolić prowadzić TIR-a gościowi którego przed chwilą uznało się za niewystarczająco odpowiedzialnego żeby jeździł osobówką

no ale to sąd będzie decydował, nie ja

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 5 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

jazda po spożyciu...

Strony: 1 2 3 4 5