Witam, od pewnego czasu (nie pamiętam dokładnie od kiedy, pół roku- rok) bolały mnie biodra podczas treningów tańca, wczoraj byłem w szpitalu, mieli mi robić artroskopię, ale co się okazało? że nie ma sensu jej robić bo nic nie pomoże i mam skończyć z tańcem jeśli nie chce mieć w przyszłości poważniejszej operacji. Mianowicie mam taki problem że głowa kości udowej jest zbyt głęboko osadzona w panewkach abym mógł wykonywać różne ruchy, skręty bez uszkadzania obrąbka stawowego, który jest postrzępiony, czy coś takiego. Oba biodra mają tak samo. Już znam opinię lekarzy ale może ktoś z was ma inne przemyślenia na ten temat. Myślicie że jakbym nie przestał tańczyć to naprawde mogłoby być kiepsko z moimi stawami? bo nie znam się aż tak na tym. Co wy byście zrobili na moim miejscu gdybyście trenowali "coś" pół życia pokochali to i musieli z tego tak nagle zrezygnować?
ale czemu czekasz na naszą opinie ? nie jesteśmy lekarzami , nawet jak byśmy byli to nie widzimy Twoich badań i nie badaliśmy Cie . Skoro lekarz tak mówił to tak jest . Ewentualnie możesz iść się zbadać do innego .
idz do innego lekarza. mi powiedziano podobnie - po skreceniu kostki z peknieciem torebki stawowej i bog wie czym jeszcze, powiedziano mi, ze to koniec kariery sportowej. ja uwierzylam...niepotrzebnie, bo tancze do dzis, mimo przerwy rehabilitacyjnej. trzeba szukac az sie znajdzie.
Ja mam problemy z zatokami, czasami zapalenia uszu, ale mam na to wyje.bane i pływam dalej a tak na poważnie to zdrowie jest jednak ważniejsze, poganiaj za innymi lekarzami bo wiem z doświadczenia że co lekarz to inna opinia. Ja pewnie będę musiał wyprostowac przegrodę nosową i wtedy mi może przejdzie, a póki co jestem bardzo ostrożny. Może tobie wystarczyłaby jakaś rehabilitacja? Bo bez przesady, żeby osobie w młodym wieku (a w takim pewnie jesteś) lekarze mówili że trzeba skończyc ze sportem. Kontuzje da się wyleczyc....
zazwyczaj
idz do innego lekarza. mi powiedziano podobnie - po skreceniu kostki z peknieciem torebki stawowej i bog wie czym jeszcze, powiedziano mi, ze to koniec kariery sportowej. ja uwierzylam...niepotrzebnie, bo tancze do dzis, mimo przerwy rehabilitacyjnej. trzeba szukac az sie znajdzie.
a jak 10 lekarzy powie dobrze - ty zanegujesz bo nie chcesz w to wierzyc
jeden skłamie i powie 'słodkie kłamstwo'
to wg ciebie jest ok ?
to wg ciebie jest ok ?
nie, nie jest ok, ale ja wierze ze czasem trzeba sie spytac kilku lekarzy, zanim podejmie sie drastyczna decyzje jaka jest rezygnacja ze sportu.
co wiecej - mam znajomego po operacji bioder, z jedna noga nieco krotsza, ktory zajmuje sie profesjonalnie tancem towarzyskim i po rehabilitacji nie ma przeciwskazan do nawet ekstremalnego ruchu:)
jw, za dużo błędów lekarskich widziałem żeby tak bezgranicznie im ufac, a pytając kilku zmniejszasz prawdopodobieństwo błędnej diagnozy. Poza tym warto to zrobic dla swojej pasji, życie bez sportu to nie to samo
człowiek o IQ ok. 453 razy większym od gąsiennicy
misiu - moj znajomy mial wlasnie wadliwy ksztal kosci uda (stad krotsza noga)
po operacji noga nadal nie jest rowna drugiej, ale jest to minimalna roznica, natomiast koles moze tanczyc ile chce (taniec towarzyski wymaga wielu extra ruchow bioder, czesto powodujac zwyrodnienia, dlatego podkreslam, ze to bylo biodro z ktorym lekarze sie uporali)
nie mam pojecia czy takie biodra o ktorych pisze autor sa operacyjne, ale tak czy inaczej warto sie zapytac (wiem ze w Zabrzu maja dobra klinike ortopedyczna)
It's a tough world. Be tougher.