Nie wiem czy mam problem i mam nadzieję, że pomożecie mi to utalić. Otóż podcierając się dzisiaj na kibelku zauważyłem krew na papierze toaletowym. Wcześniej zdarzyło się to ze 2-3 razy w przeciągu ostatnich paru miesięcy, ale jakos nie zwracalem na to uwagi. W kazdym razie sam kał był brązowy więc zastanawiam się, czy jestem na coś chory i mam problem, czy moze mam jakies problemy z ukrwieniem w okolicy odbytu. Eee... mam wrazenie, że miejsce, w którym była krew to nie sam odbyt, ale troche nad nim. Sorry za taki temat, ale ja sobie w dupe nie zajrze, zdjęć też robił nie będę Mam nadzieję, że ktoś tutaj wie jakie są możliwości.
mogą to być zewnętrzne żylaki odbytu, które po prostu pękają. Odczuwasz dyskomfort w tych okolicach, swędzi, piecze?
Tak czy siak z krwawieniem z odbytu nie ma żartów i standardowo zalecana wizyta u lekarza pierwszego kontaktu
(<>)...ZAGŁĘBIE'NI...(<>)
"A bad woman is a sort of woman a man never gets tired of"
lucid - no własnie czuje pewien dyskomfort i nie wydaje mi sie zeby to miejsce to był odbyt, bo odbyt jest niżej, a to jest wyzej. Celowo to zaznaczylem w pierwszym poscie.
Dobra, to co polecacie? Może najpierw wykonam jakieś badania i z nimi wróce do lekarza pierwszego kontaktu? Albo nie - przeciez lekarz moze mi wypisac skierowanie to przynajmniej nie zapłacę. W takim razie: czy wizyta z taką dolegliwościa obejmuje grzebanie palcem w odbycie i inne takie...? Sorry, ale jak sie dowiedzialem co gastrolog robi ze swoimi pacjentami to mi sie słabo zrobiło Wolę się przygotować psychicznie
badań żadnych sam nie zrobisz, do tego jest potrzebny
1)doktor
2)lateksowa rękawiczka,
3)maść z lignokainą na poślizg i przeciwbólowo
możesz sprawić sobie doraźnie czopki np. posterisan - łagodzi objawy, ale leczy hemoroidów, zaniedbanie żylaków odbytu może prowadzić do powstania guzków, które mają tendencje do wypadania na zewnątrz - takie coś już trzeba operować
Badania lekarskie są niezbędne do postawienia prawidłowej diagnozy. Ponadto konieczny jest dokładny wywiad lekarski, czyli szczera rozmowa z lekarzem na temat problemu. Podczas takiej rozmowy należy podać informacje dotyczące między innymi nawyków żywieniowych, przebytych chorób układu pokarmowego i stosowanych leków.