FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 87211 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Kto wie jak zrobic tortille?? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Kto wie jak zrobic tortille??"   
 
John22
 Wysłana - 4 maj 2005 19:55        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

No wlasnie!!!
macie jakies przepisy na meksykanskie zarcie??? zwlaszcza trotille!!!

 
maciej8222
 Wysłana - 4 maj 2005 20:06      [zgłoszenie naruszenia]

Tortille (pszenno-kukurydziana)
składniki:
- 200 dag mąki pszennej
- 150 dag mąki kukurydzianej
- oliwa z oliwek
- woda

przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej łyżkę oliwy
i tyle wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni. Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wypełniamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak naleśnik.




Nachos
składniki:
- 300 dag mielonego
- 2-3 paczki chipsów
- 3 cebule
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 3 pomidory
- papryczka chilli (lub inne ostra papryczka)
- sałata
- oliwki
- żółty ser
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, inne przyprawy

przygotowanie:
Najpierw musimy pokroic 2 cebule, a później ją zeszklić. Dodajemy do niej mielone mięso, które rozdrabniamy widelcem na małe kawałki, wsypujemy przyprawy, najelpsza byłaby przprawa do taco ( zawiera ona między innymi oregano,cumin, paprykę, pieprz, sól, czosnek, cukier itd). Oczywiście bez tej przprawy też damy sobie radę, możemy po prostu wrzucić je osobno, albo wykombinować coś samemu. Smażymy, aż mięso zrobi się koloru szarego (musi byc porządnie wysmażone ). Teraz musimy zrobić z fasoli takie pire, może nie wygląda to zbyt apetycznie (w Stanach można kupić gotowe puszki takiej fasoli), ale to najlepsza część nachos. Ja zazwyczaj wrzucam fasolę odcedzoną do garnka, dodaję troche wody i koncentratu, trochę papryczek lub po prostu papryki i gotuje, przy okazji miażdżąć fasolę, aż zrobi się prawie gładka masa.

Teraz pozstaje już tylko pokorić pomidory na kawałki, cebulę na cieniutkie krążki, pokroić oliwki, porwać listki sałaty i zetrzeć żółty ser. Najlepiej poukładać wszystko do osobnych pojemniczków.




Taco de pollo
składniki:
- 8 tortilli
- 2 piersi z kurczka
- 1 awokado
- 1 biała cebula
- 2 czerwone cebule
- 1 cytryna
- 8 liści sałaty
- 2-3 pomidory
- szczypiorek
- żółty ser
- oliwa
- salsa, kwaśna śmietana

przygotowanie:
Przygotowujemy tortille według przepisu, który znajduje się powyżej. Piersi kroimy w cieniutkie paseczki i smażymy na wysokim ogniu, doprawiamy je na ostro. Cebulę biała i czerwoną kroimy na cieniutkie talarki lub półtalarki. Awokado obieramy ze skórki (awokado jest dojrzałe,
gdy jest miękkie), usuwamy pestkę i kroimy je na kosteczki. Skrapiamy cytryną, solimy i doprawiamy pieprzem. W kostkę kroimy także pomidora, listki sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek drobno siekamy. Na podgrzaną tortillę wkładamy wszystkie składniki, dodajemy trochę śmietany
i salsy. Tortillę z farszem zwijamy w naleśnik, na talerzu możemy jeszcze udekorować ją łyżką śmietany posypną szczypiorkiem.



Sałatka Azteków
składniki:
- 200 dag fasoli
- 200 dag kukurydzy
- 1 zielony ogórek
- 1-2 papryczki jalapeno
- pęczek szczypiorku
- 4 cebule
- 2 łyżeczki kolendry
- oliwa z oliwek
- sól, biały pieprz

przygotowanie:
Gotujemy fasolę i kukurydzę w osobnych garnkach. Jeżeli nie mamy czasu na gotowanie, możemy po prostu wziąć puszkę fasoli czerwonej i kukurydzy. Kroimy cebulę i ogórka w kostkę, papryczki na drobniutkie kawałki. Siekamy kolendrę. Wszytko razem mieszamy i przyprawiamy oliwą, solą i pieprzem.



Quesadilla con pollo
składniki:
- 6 tortilli
- 2 piersi z kurczka
- żółty ser
- szczypiorek
- 1 puszka fasoli czerwonej
- żółty ser
- oliwa
- salsa, śmietana

przygotowanie:
Przygotowujemy tortille według przepisu, który znajduje się wyżej. Kurczaka kroimy w paseczki i podsmażamy na oliwie, przyprawiamy go najróżniejszymi przyprawami, na jakie mamy ochotę, dobrze jest trochę puścić wodze fantazji :P. Po podgrzaniu na połowę tortilli kładziemy najpierw warstwę utartego sera, potem fasolę, kurczaka, posypujemy szczypiorkiem i jeszcze raz kładziemy ser. Składamy na pół i podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku, aby ser się rozpuścił. Quesadille jemy z salsa lub kwaśną śmietana albo jednym i drugim.



Guacamole
składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 ostra papryczka
- 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- ząbek czosnku
- sól i pieprz

przygotowanie:
Gucamole podajemy najczęściej do kukurydzianych chipsów- tacos. Awokado musi być miękkie, obieramy je i usuwamy pestkę ( Uwaga! nie wyrzucamy pestek), widelcem rozdrabniamy je w miseczce. Cebulkę siekamy drobniutko, papryczkę kroimy w małe kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy skórkę i kroimy na kawałki. Do miseczki z awokado wrzucamy składniki, dodajemy zmiażdżony czosnek, kolendrę i wlewamy sok z limonki. Doprawiamy do smaku. Teraz przydadzą się pestki, które wkładamy do miseczki, przykrywamy folią, w ten sposób sos nie ściemnieje. Odstawiamy do lodówki.

_______________________________
 

 
Predrag
 Wysłana - 4 maj 2005 20:22      [zgłoszenie naruszenia]

Kuchnia meksykanska do wyboru do koloru

[http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=20]
_______________________________
 
"I'm always aware." %-)

Znawca -
 
Fana
 Wysłana - 5 maj 2005 00:23      [zgłoszenie naruszenia]

Sluze pomoca


* [http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1367] - standardowy przepis(jezeli go juz opanujesz to polecam link ponizesj)

* [kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=437] - tortilla z kasa kuskus i kurczakiem

* [kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1163] - kolejny przepis.

* [http://www.pierwszy.hg.pl/tortilla_druk.php] - tortilla z zmieniakami.


Wkleje tez pare przepisow bo nie da sie do nich podac linkow=(

Tortilla z papryka
Składniki:
2 ugotowane ziemniaki w mundurkach,
1 mała cebula,
1 pomidor,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
olej do smażenia,
4 jajka,
sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidor sparzyć, zdjęć skórkę. Papryki umyć. Z papryk i pomidora wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić cebule, zeszklić. Dodać ziemniaki, podsmażyć na złoto. Wrzucić paprykę i pomidor, dusić kilka minut. Jajka wybić do miseczki, przyprawić do smaku pieprzem i solą, ubić trzepaczką, dodać usmażone warzywa, wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Smażyć przez kilka minut, lekko potrząsając patelnią, aby tortilla nie przywarła do dna.

Ziemniaczano - cebulowa tortilla
Składniki:
Oliwa lub olej, 6 dużych ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 duże cebule również pokrojone w plastry, 6 jajek, sol, pieprz, "ósemki" pomidorów.
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać ziemniaki, cebulę i trochę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Wbić jajka do dużej miski i zmieszać jak na omlet. Wyjąć z patelni ziemniaki z cebulą i dodać do jajek. Zmieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozgrzać patelnię. Wlać całą miksturę na patelnię i piec na dużym ogniu przez ok. 3 min. Przewrócić tortillę na druga stronę. Piec jeszcze 5 min. Pociąć na 4 lub 8 części. Podawać z pomidorami.

Tortilla warzywna z ziemniakami
Składniki:
750 g ziemniaków,
3 małe cukinie,
po 2 czerwone i żółte papryki,
2 cebule,
sól, pieprz,
6 łyżek oliwy,
6 jaj,
1 łyżeczka oregano.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i umyć. Cukinie oczyścić, warzywa pokroić w cienkie plastry. Papryki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, dodać do ziemniaków, doprawić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć połowę porcji ziemniaków i smażyć ok. 5 min., stale mieszając. Dodać połowę papryki i połowę cukini, smażyć jeszcze 10 min. Jaja wbić do miski, rozkłócić, doprawić solą, pieprzem i oregano. Połową masy zalać warzywa. Całość smażyć ok. 6 min. na średnim ogniu pod przykryciem. Tortillę przewrócić na drugą stronę, pomagając sobie talerzem, smażyć na 1 łyżce oliwy ok. 6 min. Z pozostałych składników usmażyć drugą tortillę.


SMACZNEGO!

Specjalista -
 
bardota..
 Wysłana - 9 maj 2005 15:25       [zgłoszenie naruszenia]

rewelacja az mi slinka cieknie sogi dla wszystkich
_______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Kto wie jak zrobic tortille??

Warto przeczytać: dieta kopenhaska | sos do salaty i greckiej | Duże żarcie na diecie | Kaszanka-jak przyrządzić? | herbata nie tylko do picia?! | koktajle | Sokownik + galareta = gotować czy nie? | Do picia chlodzacego | Gniazda poznańskie | Kebab, Kebap, Gyros - vademecum | laysy czy crunchipsy | Wasze sposoby na pyszne kanapki | Do jakiej potrawy ten przepis? | Chinskie zarcie | pierś z kurczaka- panierka KFC | otwarte mleko | wspinaczka | PHILIPS PT720 | ebcl | licence | business | lcci | jaki pajak dla poczatkujacego | chamsie | Wybrałem temat Walka dobra ze złem,na podstawie wybranych przykł przedstaw literackie | Walka dobra ze złem,na podstawie wybranych przykł przedstaw literackie | desTinka | gillette | WSO rekrutacja | Monika Jastrząb | wso 2013 | jaki pajak dla poczatkujicego | aktorstwo | murzynki | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0