FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 8973 razy ¬

ROZRYWKA | Nauki Ścisłe
mechanika 
[powiadom znajomego]    
Autor "mechanika"   

Chinczas
 Wysłana - 20 listopad 2013 20:27        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Cześć,

Mam tu pewne zadanie, niby proste ale coś nie moge go rozgryźć. Chodzi o to, aby obliczyć a oraz v dla punktu C. Kombinowałem coś z chwilowymi srodkami obrotu - najpierw na ramieniu l2, potem wewnątrz koła, ale cały czas mi coś nie wychodzi. Zadanie podobne do tych, które robiłem na ćwiczeniach, ale coś powoduje, że nie moge go rozwiązać. Podrzućcie pomysłem, niekoniecznie chodzi mi o to byście je rozwiązali tylko o jakąś podpowiedź.

Zmieniony przez - Chinczas w dniu 2013-11-20 20:29:54

Nie wolno się bać, strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.

Deschain
 Wysłana - 20 listopad 2013 21:22      [zgłoszenie naruszenia]

1) liczysz prędkośc konca pręta l1
2)wyznaczasz chwilowy srodek obrotu preta l2
3)znając predkosc srodka okręgu wyznaczoną na podstawie punktu 2. i z chwilowego środka obrotu kola (O3)wyliczysz sobie prędkość kątową okręgu na styku z podłożem(omega). Vc=omega*/CO3/

Znawca -

Chinczas
 Wysłana - 20 listopad 2013 22:11      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, czyli dobrze zadanie rozgryzłem, tylko gdzieś w zapisach w popełniam jakiś błąd. Dzięki za szybką odpowiedź ;)

Chinczas
 Wysłana - 23 listopad 2013 20:42      [zgłoszenie naruszenia]

Mam jeszcze jedno zadanie, nie było mnie na jednych zajęciach, przeglądam podręczniki, coś tam tworze, ale do wyniku daleko... Brzmi ono tak:

Tarcza prostokątna ABCD obraca się do okoła wierzchołka A ze STAŁĄ prędkością kątową 0,2Pi [rad/s] w płaszczyźnie poziomej. Kąt obrotu Fi(t) = 0,2Pi * t określa nachylenie boku AB do osi x. Wzdłuż boku DC porusza się punkt P, którego odległość od punktu D określa pewna funkcja czasu s(t) = 0.25t^2 (czyli DP = s(t)?). Wyznaczyć v punktu P względem tarczy, a także v unoszenia, gdy punkt P jest w połowie DC. Wyznaczyć a względne unoszenia i Coriolisa. Sporządź rys.

Więc prędkość względem tarczy to iloczyn prędkości kątowej i odległości punktu P od środka obrotu?

Prędkość unoszenia to iloczyn prędkości kątowej i odległości od środka obrotu do miejsca w którym sie dany punkt obecnie znajduje (czyli 1/2 DC) ?

Z przyspieszeniami jeszcze nie zacząłem, choć widzę, że w książce jakieś przykłady są. Podobnie zreszta jak z prędkościami, ale ile pomysłów tyle różnych wyników... Eh

Zmieniony przez - Chinczas w dniu 2013-11-23 20:44:00

Zmieniony przez - Chinczas w dniu 2013-11-23 20:49:04

Deschain
 Wysłana - 23 listopad 2013 22:33      [zgłoszenie naruszenia]

Więc prędkość względem tarczy to iloczyn prędkości kątowej i odległości punktu P od środka obrotu?

tak

Prędkość unoszenia to iloczyn prędkości kątowej i odległości od środka obrotu do miejsca w którym sie dany punkt obecnie znajduje (czyli 1/2 DC) ?

odległość nie będzie równa 1/2DC . Punkt znajduje się w połowie DC, ale odległośc to będzie odcinek \da\ , bo w A jest srodek obrotu. Znajdz w necie książke Nizioła "metodyka rozwiązywania zadań" czy coś takiego, dobrze tam były wytłumaczone ruchy i rozwiazane sporo zadan tego typu.

Zmieniony przez - Deschain w dniu 2013-11-23 22:34:01

Znawca -

Chinczas
 Wysłana - 24 listopad 2013 16:49       [zgłoszenie naruszenia]

Tak, myślę że już wszedłem na właściwy krok rozumowania :) Zadanie bardzo długo rozkminiałem, a to tylko kilka równań do wyznaczenia.

Dzięki ;)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

mechanika