jest to nie do podwazenie, ze mieszkancy roznych krajow maja rozny temparament i np.: rozny system wartosci. A jak sie ma to do Polski?
na pierwszy rzut oka i ucha , kazdy powie ze goral inny jest niz mieszkaniec szczecina.
Ma ktos moze pojecie czy zostalo cos napisane w tym temacie?
Szukam jakichs ksiazek, ktore moglyby okreslic roznice charakterow ludzi zamieszkujacych rozne regiony Polski.
Mysle, ze jest to interesujace studium psychologiczne.
za wszelkie informacje dziekuje
Co do górali. Jest to tak bitny naród, ponieważ w wodzie górskiej jest mała zawartość magnezu. A jak wiadomo magnez ma wpływ m.in. na układ nerwowy. Wiem, że to mało filozoficzne wyjaśnienie
ja wiem ze na Podlasiu mieszkają kozakiogólnie tutaj jest duzo smiesznych ludzi
Taka pojedyńcza drobna przyczyna jak zawartość magnezu w pitej wodzie nie stworzy mentalności, mentalność grupy ludzi czy też narodu kształtuje się przez kolejne wieki i wpływ na nią ma zawsze ogromna ilość czynników.
Na naród Polski niewątpliwie duży wpływ miał okres zaborów, ciężkie doświadczenia wojen światowych i wcześniejsza złota wolność szlachecka, choć oczywiście jest również o wiele więcej czynników, które naród ten stworzyły takim jakim jest i nie tylko o historię tutaj chodzi, czynnikiem kształtującym mentalność będzie również np. język którym się posługujemy, tradycje kulinarne, moda na przestrzeni dziejów. Można mnożyć w nieskończoność.
Brak magnezu w wodzie wpływa na układ nerwowy. Jeżeli jesteś sportowcem to powinieneś wiedzieć co radzą lekarze gdy Człowiek zaczyna być nerwowy, ma skórcze łydek (sportowiec)itd. - radzą magnez.