FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 2296 razy ¬

ROZRYWKA | Filozofia, Psychologia, Religie
mentalność, temperament a region Polski 
[powiadom znajomego]    
Autor "mentalność, temperament a region Polski"   

bastard.
 Wysłana - 19 grudzień 2005 12:42        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

jest to nie do podwazenie, ze mieszkancy roznych krajow maja rozny temparament i np.: rozny system wartosci. A jak sie ma to do Polski?
na pierwszy rzut oka i ucha , kazdy powie ze goral inny jest niz mieszkaniec szczecina.
Ma ktos moze pojecie czy zostalo cos napisane w tym temacie?
Szukam jakichs ksiazek, ktore moglyby okreslic roznice charakterow ludzi zamieszkujacych rozne regiony Polski.
Mysle, ze jest to interesujace studium psychologiczne.
za wszelkie informacje dziekuje

Andromedaa
 Wysłana - 19 grudzień 2005 14:17      [zgłoszenie naruszenia]

Co do górali. Jest to tak bitny naród, ponieważ w wodzie górskiej jest mała zawartość magnezu. A jak wiadomo magnez ma wpływ m.in. na układ nerwowy. Wiem, że to mało filozoficzne wyjaśnienie

bastard.
 Wysłana - 19 grudzień 2005 15:05      [zgłoszenie naruszenia]

ok, rownie dobrze mozna powiedziec, ze roznice miedzy krajami wynikaja z klimatu. mi chodzi bardziej o roznice a nie przyczyny.

F0rest
 Wysłana - 19 grudzień 2005 15:09      [zgłoszenie naruszenia]

ja wiem ze na Podlasiu mieszkają kozakiogólnie tutaj jest duzo smiesznych ludzi

''Roses are red. Violets are blue. Milk, eggs, coffee.'

Andromedaa
 Wysłana - 19 grudzień 2005 15:58      [zgłoszenie naruszenia]

Bastard - co do górali to jest udowodnione.

Gochan
 Wysłana - 22 grudzień 2005 18:47      [zgłoszenie naruszenia]

Taka pojedyńcza drobna przyczyna jak zawartość magnezu w pitej wodzie nie stworzy mentalności, mentalność grupy ludzi czy też narodu kształtuje się przez kolejne wieki i wpływ na nią ma zawsze ogromna ilość czynników.
Na naród Polski niewątpliwie duży wpływ miał okres zaborów, ciężkie doświadczenia wojen światowych i wcześniejsza złota wolność szlachecka, choć oczywiście jest również o wiele więcej czynników, które naród ten stworzyły takim jakim jest i nie tylko o historię tutaj chodzi, czynnikiem kształtującym mentalność będzie również np. język którym się posługujemy, tradycje kulinarne, moda na przestrzeni dziejów. Można mnożyć w nieskończoność.

"Czyń swoją wolę, niechaj będzie całym prawem"
Aleister Crowley

Andromedaa
 Wysłana - 22 grudzień 2005 19:09       [zgłoszenie naruszenia]

Gochan - masz rację co do Narodu jako całości. Ale autorowi chodzi o mieszkańców poszczególnych regionów.

Brak magnezu w wodzie wpływa na układ nerwowy. Jeżeli jesteś sportowcem to powinieneś wiedzieć co radzą lekarze gdy Człowiek zaczyna być nerwowy, ma skórcze łydek (sportowiec)itd. - radzą magnez.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

mentalność, temperament a region Polski