Hej, miałbym pytanko w związku z tym czy zna ktoś jakąś sprawdzoną i skuteczną metodę nauki języków obcych? Konkretnie chodzi mi o język niemiecki. Potrzebuję szybko przyswoić sobie jego podstawy i szukam czegoś co da szybkie efekty w krótkim czasie. Pomożecie mi jakoś ? Co polecacie ?
Na wyjazd do Gunthera na szparagi Ci niepotrzebny niemiecki - zapamiętaj tylko "Danke", "Bitte", "Geld" i zwrot "Ich habe diese(n)....(tu wstaw to co krzyczy Gunther do Ciebie) nicht gestohlen".
Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2013-06-28 16:39:41
Rada Jedenastu i Inso 2009
A po co angielskie Yes, skoro jest niemieckie "Ja" - i prościej zapamiętać i wymówić, bo w polskim też jest takie słowo
Rada Jedenastu i Inso 2009
Hej, miałbym pytanko w związku z tym czy zna ktoś jakąś sprawdzoną i skuteczną metodę nauki języków obcych? Konkretnie chodzi mi o język niemiecki. Potrzebuję szybko przyswoić sobie jego podstawy i szukam czegoś co da szybkie efekty w krótkim czasie. Pomożecie mi jakoś ? Co polecacie ?
Zależy jak szybko chcesz. Ale sam poziom komunikacyjny może Ci zająć 6 miesięcy.
Moim zdaniem żeby skutecznie nauczyć się języka obcego potrzebujesz dwóch rzeczy. Dobrej metody (20% sukcesu) i zapału (80% sukcesu).
Najważniejsza jest motywacja, ale to już chyba masz. Potem nauka jest efektywna gdy jest przyjemna.
No i dalej z grubsza metoda. Z mojego doświadczenia i badań naukowców:
- nie ucz się z podręczników: nuda, sztuczny język, przez co szybko stracisz zapał i siły do systematycznej nauki,
- ucz się z normalnych książek i filmów. Dzięki temu będziesz uczył się przyjemnie, a przez to systematycznie i z sercem. A dzięki systematyczności i emocjom nauczysz się słówek 3-5 razy szybciej,
- gramatyka- najlepsza jest głęboka nauka i duża przeczytanych artykułów oraz książek. Potem zaczniesz widzieć struktury gramatyczne. Będziesz po prostu czuł język.
Natomiast jeżeli chcesz zapamiętać słówka to nie ma innej rady jak powtarzanie ich przez czytanie, słuchanie, oglądanie, fiszki lub w rozmowie.
Jest taka seria książek w uproszczonym angielskim z określonym poziomem, niestety zapomniałem jak się nazywa, mieli ją w empiku bodajże.
Możesz też czytać/słuchać bajki dla dzieci. Ja tak robię z francuskim.