FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 4273 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
niedojście umowy o pracę do skutku - pytanie 
[powiadom znajomego]    
Autor "niedojście umowy o pracę do skutku - pytanie"   

zajencow
 Wysłana - 24 styczeń 2019 14:17        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam Szanowne Insomniowe Gremium😊

Mam krótkie pytanie do osób biegłych w prawie w kwestii związanej z sensem wytoczenia drobnego pozwu o odszkodowanie w poniższej sprawie.

Mianowicie:

Jakiś czas temu aplikowałem na stanowisko w dziale finansowym w dużej instytucji finansowej w związku z chęcią zmiany pracodawcy (aktualnie jestem zatrudniony w Poznaniu, nowy pracodawca ma siedzibę w Warszawie). Po pozytywnym przejściu procesu rekrutacji (dwie rozmowy - obydwie via środki przekazu elektronicznego, a więc kosztów dojazdu na szczęście nie ponosiłem) - i ustnym ustaleniu szczegółów zatrudnienia, umówiłem się poprzez maila na podpisanie umowy (na którego dostałem odp. zwrotną potwierdzającą chęć zatrudnienia, z prośbą o przesłanie nr pesel i adresu zamieszkania celem sporządzenia umowy). Cały proces i wymiana maili odbywała się z osobą z HR i kierowniczką działu do którego aplikowałem.

Jak jednak wiadomo co nie na papierze z podpisami tego teoretycznie nie ma (pacta sunt servanda)😊, kilka dni temu na moją prośbę o potwierdzenie terminu podpisania otrzymałem informację zwrotną, że z przyczyn niezależnych są zmuszeni odwołać podpisanie umowy w związku z faktem, że ich zarząd wstrzymał do odwołania zatrudnianie nowych osób. Niesamowity zbieg okoliczności :P

Do odwołania w praktyce znaczy, że temat jest spalony a ja straciłem czas, trochę nerwów i kilka innych ofert, które miałem w czasie tych dwóch tygodni a z których nie skorzystałem. Oczywiście do momentu podpisania, nie składałem wypowiedzenia w obecnej pracy (aż takim matołkiem nie jestem).

Nie ukrywam, że nie lubię gdy ktoś traktuje mnie niepoważnie i chętnie napsułbym idiotom trochę krwi - czy jest możliwość wystąpienia o jakieś odszkodowanie (na zasadzie "od tamtego czasu jestem moralnym wrakiem wysoki sądzie") np. zgodnie z: [kadry.infor.pl/poprzednie_tematy_dnia/477611,2,Roszczenie-o-zawarcie-umowy-o-prace.html]

Przy czym jak wspominałem, nie złożyłem wypowiedzenia u obecnego pracodawcy. Policzalne koszty jakie poniosłem to tylko wcześniejsze wyjście z pracy celem odbycia rozmów kwalifikacyjnych. Ale moje serduszko niemalże pękło z rozpaczy w związku z otrzymaniem tak nieciekawej informacji zwrotnej + wycofałem się z innych procesów rekrutacyjnych.

Jeżeli ktoś pomoże będę wdzięczny😊 - jak to się kiedyś pisało - DAM SOGA!

Dzięki i pozdrawiam.

Każda trójwymiarowa zwarta i jednospójna rozmaitość topologiczna bez brzegu jest homeomorficzna

mlkv
 Wysłana - 3 luty 2019 21:31      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, dopiero teraz do tego siadłem bo szczęśliwie od czasu kiedy pomagałem tu częściej na studiach/po studiach stałem się w tzw. międzyczasie zabieganym i dość zamożnym człowiekiem .

Co do zasady nie lubię prawa pracy i go nie robię, więc nie traktuj tego co tu napiszę jak wyroczni, ale...

Słabo to widzę. Oczywiście zastrzegam że nie widziałem papierów, mail i itd. i może one malują lepszy oraz, ale:

1) To że dyskutowałeś z HR i się dogadaliście moim zdaniem nie wyklucza tego że Oni sobie w procesie decyzyjnym zastrzegli, że zgoda określonego podmiotu jest konieczna finalnie i brak tej zgody oznacza że nadal są "w porządku".

2) Wyroki które są powołane w linku jednoznacznie wskazują że musiałbyś wykazać szkodę jaką poniosłeś w miarę dokładnie ( odrzucenie innej oferty, koszta podróży ) a tutaj nie wiem, możesz Ich zafakturować za 5 godzin spędzonych na rozmowach kwalifikacyjnych?

Tak jak pisałem, nie Moja działka ale widzę to słabo i jeśli stan faktyczny wygląda jak opisałeś to w razie czego - na grosze.

trochę nerwów i kilka innych ofert, które miałem w czasie tych dwóch tygodni a z których nie skorzystałem.

Ewentualne udokumentowanie tych ofert spełnia wymagania zawarte w powoływanych orzeczeniach SN ( wyroki SN z: 5 czerwca 2007 r., I PK 356/06; 6 stycznia 2009 r., I PK 117/08 ) przy czym wskazuję że tam jest stwierdzenie "faktycznie odrzucona" oferta co nie jest tożsame z "oferta która była i którą zlałem".

"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"

Ekspert -

zajencow
 Wysłana - 8 luty 2019 13:48       [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za odpowiedź, niestety SOG już nie wchodit (a z pewnością są dla Ciebie cenniejsze niż złoto:) ).
Co do sprawy - odpuściłem, tym bardziej, że w sumie dzięki temu udało mi się dostać ciekawszą propozycję.
pozdr.

Zmieniony przez - zajencow w dniu 2019-02-08 13:49:25

Każda trójwymiarowa zwarta i jednospójna rozmaitość topologiczna bez brzegu jest homeomorficzna

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

niedojście umowy o pracę do skutku - pytanie