Witam, osttanio cos nasza profesorka sie rozkreciła z wypracowaniami wiec poraz kolejny zwracam sie z prosbą o przetłumaczenie tekstu
w poleceniu mam tak:
"Jeden z uczniów dokucza kolezance z klasy.Porozmawiaj z nim i -wyraz swoje oburzenie z powodu jego postepowania -przekonaj go zeby zmienił dwoje postepowanie -zaproponuj inny sposób rozwiazania konfliktu
Napisałam takie wypracowanko
Cześć Adam.
Musze z Tobą porozmawiac bo nie moge juz patrzec jak dokuczasz naszej kolezance z klasy, bijesz, przezywasz,niszczysz jej rzeczy,nie dajesz jej spokoju na przerwach.Przez Ciebie Kasia jest cały czas smutna,boi się odezwac i czuje sie zastraszona. Czemu jej dokuczasz? czy nie widzisz ze ona przez Ciebie jest smutna,odsuwa sie od klasy i przebywa sama,boi sie powiedziec o swoim problemie nauczycielom i psychologowi, jest ona niesmiała wiec jest jej bardzo trudno.Prosze Cię przestan jej dokuczac,ja proponuje zebys porozmawiał z nią, ona nic Ci nie zorobiła a to naprawde bardzo miła i sympatyczna dziewczyna,moze porozmawiaj z nią spokojne, spytaj sie o zadanie z matteamtyki,ona na pewno Ci pomoze,a pozniej na Twoim miejscu kupiłabym jej kwiatek i wreczyłą na przeprosiny.
Naprawde nie warto jest dokuczac ludziom.mam nadzieje ze sie poprawisz
będę wdzieczna z pomoc
z gory dziękuje
pozdrawiam:)
Ich muss mit Dir reden weil ich nicht zusehen kann, wie du unsere Klasenkameradin schikanierst. Du schla:gst Sie, schreist Sie an, zersto:rst Ihre Sachen, nichtmal in den pausen go:nnst Du Ihr Ihre Ruhe. Deinetwegen ist Kasia traurig, hat Angst etwas zu sagen und ist eingeschu:htert. Wieso machst du sowas? Siehst Du nicht das sie deinetwegen traurig ist, sich von der Klasse fernha:lt und immer alleine steht. Sie hat Angst daru:ber mit den Lehrern oder Pedagogen zu reden weil sie schu:htern ist und das fur Sie ein Problem ist. Ich bitte dich, ho:r damit auf! Rede einfach mal mit Ihr, Sie hat Dir doch nichts getan, Sie ist wirklich eine sehr nette und sympatische Person. Rede mit Ihr in Ruhe, frag Sie nach den Matheaufgaben, Sie hilft Dir bestimmt. Dan soltest Du Ihr Blumen kaufen und sich entschuldigen. Es hat doch keinen Sinn, andere Leute zu bela:stigen. Ich hoffe du A:nderst Dich.