witam, bardzo proszę o jakies rady,,otoz zrobiłem już jedna sciane 100m2 ,nakleiłem tyropian, zakolkowalem, nalozylem klej i siatke i teraz chce tynkować tynkiem mineralnym ,kupiłem kreiek 2mm baranek, bo 3mm nie moglem nigdzie dostać, i teraz tak mam krzywe trochę sciany , klej nierówno ,nalozony nie na gładko, i niektóre plyty zle naklejone wystają ok 2 cm nawet, , jaka technika nakladac ten tynk żeby było w miare ladnie lub chociaż dopuszczalnie aby wizualnie zniwelować te nierownosci, czy zacierać od razu po nalozeniu czy np. najpierw naloyc na cala sciane i poten zacierać, czy zacierając mocno naciskac czy lekko, i jaka paca najlepsza do zacierania , robie wszystko sam z drabiny bonie stać mnie na ekipe.wiem ze pięknie nie będzie ale role swoja powiino spelnic ocieplajaca.
pozdrawiam
zrob jak uwazasz i pij duzo alkoholu codziennie to bedziesz zadowolony z efektow twojej pracy
wiem bo sam tak robie
podczas tynkowania scian tynkiem mineralnym, skonczyl mi sie tynk i musialem na 2 dni przerwac poki nie kupilem tynku, i teraz po dokonczeniu sciany jest widoczna granica tam gdzie przerwalem, mimo ze to ten sam tynk, jak to mozna zniwelowac jakos teraz,czy prztrzec te linie papierem sciernym itp
2 pytanie to jakk zrobic ladnego baranka 2mm bo mimo ze stosuje sie do zasad nakladam paca nierdzewna , poten zacieram ruchami kulistymi,to i tak czesto po wychnieciu widac ,te kreski i slady po rozsmarowywaniu tynku po murze poczatkowym , czy podczas zacierania mam mocniej dociskac paca pcv ,czy szybsze ruchy robic ,czy moze poczekac 10min az tynk po nalozeniu troche wyschnie czy moze odrazu zacierac kilka sekund po nalozeniu juz itp,gdzie robie blad
giddens juz pisal ze sam nie zrobisz, to musi byc zrobione na raz, nie polaczysz sie juz z wczesniejszym tynkiem, moze da sie cos wykombinowac ale dla mnie najlepiej dac jeszcze raz siatke z klejem i polozyc tynk od nowa
przy nakladaniu tynku musiszz go mocno sciagnac, z calej sily ciagnac paca nierdzewna, pacą pcv jezdzisz tylko lekko dociskajac, bez wysilku, najlepiej w jednym kierunku bo wyjda cienie, z pacy pcv musisz sciagac to mleczko na bieżąco, inaczej wychodzi jak wychodzi
cala filozofia
Zmieniony przez - Robot-Man w dniu 2017-06-23 19:33:49
przecież to o czym pisze jeszt całkowicie realne
wole robic z drabiny ,taniej i w miare wygodnie, ,mam 1 m pace ,i wchodzę po kolei z tynkiem na pace na 10m, i powiedzmy obie szczerze mam wytrzymalosc i energie, traktuje to jak sport., to ze wy nie przebiegniecie maratonu to nie znaczy ze inni tez