Cześć
Od nowego roku ma wzrosnąć płaca minimalna. Jeśli moje wynagrodzenie jest wyższe niż przyszła minimalna to też pracodawcy je podniosą ? Zastanawia mnie sytuacja gdzie obecnie przykładowo pracownik magazynu zarabia 2100 brutto i musi się uzapierdzielać a cieć na budowie za spanie będzie miał 2000 netto to komu będzie się chciała zapierdzielać za 100 zł więcej ?
Zmieniony przez - Lynn66666 w dniu 2016-11-09 11:17:15
panowie przeanalizujmy sytuacje na konkretnych przykładach, mam dużą wiedzę z tej branży więc są to realne informacje. dziadek znajomego pracuje na budowie jako "ochrona" w przyczepie kempingowej, ma łóżko, tv, ma tylko otworzyć bramę i zamknąć. jego obecne wynagrodzenie wynosi 4,50 netto. w myśl nowych przepisów będzie miał 12 brutto czyli 8,40 netto. pracownik patrolu grupy interwencyjnej z wpisem na listę kwalifikowanych pracowników ochrony i pozwoleniem do pracy z bronią zarabia obecnie 8,50 netto. jeśli wynagrodzenie wyższe niż płaca minimalna nie zostanie zwiększone to kto będzie się narażał, szarpał po barach jak może za 10 gr mniej spać sobie smacznie na budowie ?
Jak myślisz jak ten pracownik patrolu grupy interwencyjnej pójdzie do szefa po podwyżke to ją otrzyma? Nie wydaje mi się, bo na jego miejsce będzie czekał inny co za tyle przyjdzie pracować, proste.
Poza tym jakby otrzymał nawet te 100-200 zł podwyżki to polepszy się mu standard życia? Co najwyżej może humor mu się poprawi
Zmieniony przez - Lynn66666 w dniu 2016-11-09 18:17:57
Nie istnieje ważniejsza dziedzina gospodarki od budowy, tak wiec porownywanie do niej czegokolwiek (magazyn czy produkcja rakiet kosmicznych) uwlacza pamieci św. pamięci inż. Stefana Karwowskiego.
ważniejsze jest ułożenie kamieni w odpowiedni sposób.
pośmialiśmy się wystarczy.
wiecie jak rynek reagował na podniesienie płacy minimalnej w zeszłych latach ? macie jakieś przewidywania jak zareaguje teraz ? po jakim czasie można spodziewać się podwyżek ?