Witam
za około 3-4 miesiące kupuje swoje 1 auto ale już zaczynam się rozglądać.
1.Ile masz pieniędzy na SAM SAMOCHÓD? 5 tyś ale z tego muszę zrobić opłaty więc na sam samochód jakieś 4 tyś.
2.Do czego Ci będzie służył samochód? jazda po mieście, czasem wypady do domu około 100 km
3. Jakie są twoje typy samochodów? nie mam specjalnych wymagań
4. Czego oczekujesz od samochodu ? ekonomii. ma być tanio - to najważniejsze...
5.Jaki rocznik Ciebie interesuje. wiadomo, że im nowszy tym lepiej
6.Ile mniej więcej masz zamiar nim jeździć ? ( 2-4 lata)
7.Ile średnio na rok robisz km ?? mało
myślałem o fiacie punto II 2003 r. lub 2004 r. jak się trafi to lpg. podoba mi się i z tego co się orientowałem to wychodzi ekonomicznie. proszę o rady.
Punto, Corsa jak ma być tanio to załóż gaz jak mało jeździsz to się nie opłaci.
za mało $$ wg mnie na punciaka 2003-2004, ale auto ok. Szukaj punto II, suzuki swift, seicento, ew. matiz, może ew. starsze polo. Corsa C poza budżetem, więc ew. B. Przy takim budżecie trzeba brać to co będzie w najlepszym stanie, nie nastawiaj sie na jeden model. W wypadku Corsy B, Matiza i Polo uwaga na korozje. Seicento ma dobre blachy, mega tanie w utrzymaniu i 1.1 jakoś jedzie.
Do punta 1.2 załóż gaz. Powodzenia jak przyjdzie ci wyprzedzić koparkę gdzieś za miastem na długiej pochyłej drodze i źle obliczysz odległości.
Albo gdy zabierzesz ze dwie osoby i będziesz robił lewoskręt na dużym skrzyżowaniu a auto sie zmuli i ty zostaniesz.
Powodzenia przy wyjazdach w lewo z podporządkowanej na drogę po której samochody mają prawo jechać 90, ty bedziesz czekał i czekał aż z prawej i lewej nie bedzie nikogo w promieniu 500m bo inaczej to zmiota ciebie i twoich bliskich
A i powodzenia jak ci przyjdzie jechać po długim odcinku wzniesień i braknie ci biegów pod górke a już nie daj boże w 3 osoby i zacznisz szukać przycisku benzyna bo auto stanie.
Zmieniony przez - matand w dniu 2016-06-07 17:31:08
^ 1.9 diesel jest też spoko, mułowaty, ale bezawaryjny i mało pali
Stary za 5 tys.zł to ten diesel będzie mieć już milion kilometrów a z silnika będzie sito.
Do punta 1.2 załóż gaz. Powodzenia jak przyjdzie ci wyprzedzić koparkę gdzieś za miastem na długiej pochyłej drodze i źle obliczysz odległości.
Albo gdy zabierzesz ze dwie osoby i będziesz robił lewoskręt na dużym skrzyżowaniu a auto sie zmuli i ty zostaniesz.
Powodzenia przy wyjazdach w lewo z podporządkowanej na drogę po której samochody mają prawo jechać 90, ty bedziesz czekał i czekał aż z prawej i lewej nie bedzie nikogo w promieniu 500m bo inaczej to zmiota ciebie i twoich bliskich
Stary ty żyjesz na początku lat 90-tych gdzie w mieszalnikowych instalacjach gazowych auta traciły moc dzisiaj przy sekwencji spadek mocy jest nieodczuwaly tak więc bierz benzynę z gazem lub zakładaj gaz
miałem cc 700 z instalacją I generacji i nawet ciągnąłem tym plandeke z moimi gratami po autostradzie, wyjeżdżałem pod wzniesienia 12% w 2 osoby i inne głupie rzeczy robiłem i dało się
Zmieniony przez - Robot-Man w dniu 2016-06-11 21:44:27
No ale gdzie ty na trasie takim cinkłecento byłeś. Pewnie ze na co dzien tego nie idzie odczuć. dopuki nie trzeba wyprzedzić.
Mam sekwencje 4 geeracji
nauczylem sie jezdzic takimi cieniasami i jakos daje rade, jak sie nie da wyprzedzic to nie wyprzedzam i grzecznie wleke sie w kolumnie i tyle, na trasie i tak sie liczy stala predkosc a nie ciagle przyspieszanie i hamowanie, zwykle roznica jest kilku minut wiec dla mnie szkoda paliwa i silnika
co kto woli, mam teraz primere i wyprzedzam tylko takie, jak to okresliles, koparki poza miastem