Witam wszystkich,
tak jak w temacie, potrzebuję waszej pomocy aby ułożyć sensowny rozkład ćwiczeń. Zamierzam chodzić na siłkę 3X w tygodniu. Aktualnie zależy mi na równomiernej rozbudowie mięśni. Tylko nie mam pomysłu jak rozplanować dobrze partie mięśni. Zacząłem chodzić na siłownię w styczniu tego roku. Robiłem głównie klatkę bo była bardzo nieadekwatna do bicków. Czyli to wyglądało tak: niedziela klata+plecy,wtorek klata+barki i w czwartek znowu klata+plecy w niedzielę klata+barki. Monotonny i na dzień dzisiejszy pozbawiony sensu trening.
Jak waszym zdaniem powinien wyglądać najbardziej optymalny schemat na te trzy dni?
pyerdol te śmieszne rozpiski na poszczególne partie i ułóż sobie plan na zasadzie Full Body Workout złożony z kilku podstawowych ćwiczeń.Bez rozdrabniania się na przedramiona,czy tam tylne aktony barków
kiedyś tak robiłem, ale plecy były tylko na wyciągach i jedno wiosłowanie bodajże, taki trening to mordęga, nie wyobrażam sobie zrobić ciężkich ciągów, drążka i do tego dobrze zrobić klatkę
jw, jeśli nie bijesz towaru to poczytaj o 5x5, fbw, push/pull/legs itp
Dokładnie, taki trening to katorga. Po 2h nie miałem problem utrzymać kierownicę w samochodzie XD
Gdzieś słyszałem, że dobrze łączyć mniejsze partie z większymi. Tj. klata+biceps triceps. Plecy+nw.brzuch na przykład.
niby ćwiczenie kapturów to kosmetyka bo robią się przy martwym
ja tam jednak robię je oddzielnie bo dużo czasu nie zajmują
możesz robić przy czym chcesz, ja tylko rozpisałem jak wg. mnie jest najwygodniej
Ja tam specjalistą nie jestem, ale czy nie jest powszechnie akceptowaną zasadą, że przez pierwszy rok-dwa na siłowni powinno się ćwiczyć tylko fbw, a potem ewentualnie można przejśc na push and pull? A split jest tylko dla zaawansowanych, ze stażem 4lata i więcej?
Zmieniony przez - runelord66 w dniu 2014-10-04 15:05:36
rune z tego co pamiętam to początkujący powinni lecieć 3-6msc na fbw żeby przygotować mięśnie a potem można na split
zawsze w chvju to miałem
nie wiem ile w tym prawdy
ale po długiej przerwie od siłki, zrobiłem sobie 2 tyg obwodówki
żeby nie mieć takich zakwasów, że po zrobieniu mc/przysiadów chodzę jak kaleka na drugi dzień i ciężko usiąść na krzesło
z resztą te wszystkie programy treningowe są o chvj rozbić jak nie ma w nich podstawowych ćwiczeń jak mc/siady/dipy/podciąganie
dr.rehab.anubis pisał nie dawno, że idzie na siłke, machnie dwa razy łamańcem, 4 razy na płaskiej i idzie do domu bo chodzi tylko o impuls, reszta to towar i dieta
Zmieniony przez - Zielakos w dniu 2014-10-04 15:27:37