witam czy to prawda jak szczeniak ma ciemne podniebienie zachodzace na czarno to szczeniak jak dorosnie bedzie agresywny??
nie
Nie,to nie jest prawda ale na pewno jeszcze siê du¿o nas³uchasz tego typu "m±dro¶ci ludowych".Mój pies te¿ ma ciemne podniebienie i jak by³a szczeniakiem to wszyscy zagl±dali jej do pyska i komentowali "ho ho to bêdzie gro¼ny pies".Ale jako¶ do tej pory ¿adnych morderczych instynktów u niej nie zauwa¿y³am...
Lepiej zaliczaæ siê do niektórych ni¿ do wszystkich.
To czy twój pies bêdzie agresywny zale¿y przede wszystkim od ciebie. Jak go m±drze wychowasz i zadbasz o odpowiedni± socjalizacjê z lud¼mi i innymi zwierzêtami od szczeniaka to ryzyko ¿e bêdzie agresywny jest minimalne.
znam przypadek opisany przez jedn± z hodowczyñ APBT. Przytoczyla go w swojej ksi±zce M. Jurek. Kobieta kupi³a szczeniaka od cz³owieka, który wystawia³ psy do walk. W sumie to jakie¶ zwierzê nie cz³owiek-bo puszcza³ nawet szczenn± sukê.
No wiêc kobieta kupi³a szczeniê, z lito¶ci. Wyros³a ¶liczna suka, niezwykle oddana w³a¶cicielom. Od szczeniêcia socjalizowana, maj±ca kontakt z innymi zwierzetami. Niestety-nic to nie da³o. Wykazywa³a potworn± agresjê zarówno w stosunku do zwierz±t, jak i do obcych ludzi. Nic nie poradzili zaden trener.
Czasami niestety trafia siê taka sytuacja. Dlatego tak wazne jest sprawdzenie sk±d pochodzi nasz pies. Ale podstaw± zawsze bêdzie wychowanie i w³a¶ciwa socjalizacja.