witam tak jak w temacie juz od dłuższego czasu szukam pracy w kraju i lipa jeżeli już coś jest to jest to praca nieopłacalna np.wykładanie towarów w hipermarkecie i to jeszcze przez pośrednika,albo inne tego typu prace ale żeby coś było na umowe o prace to lipa.Dlatego po głowie chodzi mi własny biznes mieszkam w domu do zagospodarowania mam całą piwnice chodzi mi pomysł np. wytwarzanie czegos mógłbym postarać sie z urzędu pracy o jakieś dofinansowanie i np.wydzierżawić jakieś tokarki czy coś tam jakieś drobne maszyny i cos produkować w małej skali w domu.Tyle że w tym problem co tu tak na prawde robić macie jakieś pomysły może ktoś z was zajmuje sie takim czymś?
Jeśli chcodzi Ci o toczenie czegoś tokarką, to nie głupi pomysł. Sąsiad ma tokarke, zatrudnia kilku pracowników, roboty ma bardzo dużo a i też kasa jest z tego. Wiec ten pomysł zły nie jest.
a jezeli prowadzisz jakąś działalność to tu wchodzą chyba jeszcze jakies podatki.. papiery itd..
chyba ze chcesz pracować na "czarno" ale wtedy raczej zadna forma nie wezmie od ciebie wyrobu bo zwykle biorą na faktury.
musisz sie porządnie przygotować na wszystko jesli chcesz rozkręcic własną firme..
pomysl jak najbardziej dobry. :)
Mowie nie ale nie powiem nikomu %-)
Jak umiesz na tych tokarkach robić to próbuj. Dajesz 'usługi tokarskie' i jedziesz jakieś proste tulejki, nakrętki itp.. Poza tokarką na początek nie potrzebujesz nic specjalnego, jakaś wiertarka stacjonarna czy piła, szlifierka, których cena i tak jest kilka (-naście) razy niższa niż samej tokarki z wyposażeniem (noże, szczęki, gwintowniki i in.). Dwóch znajomych z pracy tak sobie właśnie dorabia.
Zmieniony przez - Kaziol w dniu 2009-04-28 00:10:42
U mnie w firmie więcej jest bez kierunkowego wykształcenia niż z. Niektórzy to mieli szkolenie kilkudniowe i jechana Gorzej jak się coś z***ie i trzeba ustawić maszyne Na szczęście są ludzie co się też na tym znają za***iście.
Zmieniony przez - Kaziol w dniu 2009-04-28 21:11:07
-Masz swój lokal, to duży plus.
-Mieszkasz w małej mieścinie to już lipa, więc raczej coś na export (allegro).
Napisałeś że masz zdolności manualne , może zacznij ciągnąc druta , chodzi mi o ogrodzenia, siatki i te sprawy , zakup maszyn nie jest drogi, drut kupisz w hurcie i jazda z interesem , jak nie to pizzeria , piec kosztuje 6k, na początek oprócz tego potrzebujesz jedynie krajalnice bo reszte można robić bez maszyn <tak>, drukujesz ulotki zatrudniasz kierowców z własnym autem i jazda z interesem, jak nie ma u ciebie w okolicy pizzeri to masz w chvj zamówień (u mnie jest 6pizzeri i każda dobrze prosperuje), z czasem otwierasz do tego bar, później bilard i zyski będą napewno.
Masz pojecie jakie sa wymagana dotyczace wezlow sanitarnych, wentylacji, pomieszczen? Jaki trzeba miec sprzet? Sztucce, termoswy do rozwozu, chlodziarki, stoly, zmywarki? Chyba ze chcesz robic 3 pizze dziennie? Znajomy otwieral w ostatnim czasie 3. Najtansza adaptacja identycznego lokalu naprawde malutki, grubo ponad 50 tys, taka ladna, duza z lokalu o innym profilu 350 tys.