witam!
mam pytanie czy jako pracownikowi zatrudnionemu na pol etatu przysluguje mi urlop tak jak pracownikom na calym etacie?? jesli tak to w jakim wymiarze czasowym?? z gory dzieki za odpowiedz
Wymiar urlopu pracownika ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy, przyjmując za podstawę 20 lub 26 dni. Niepełny dzień urlopu zaokrągla się w górę do pełnego dnia (art. 154 § 2 KP). Przy udzielaniu urlopu, jeden dzień odpowiada 8 godzinom pracy (art. 1542 § 2 KP). Wynika z tego, że wymiar urlopu pracownika niepełnoetatowego oblicza się w następujący sposób:
1) wylicza się proporcjonalny wymiar urlopu udzielanego w dniach,
2) przelicza ww. wymiar urlopu na godziny, uwzględniając, że jeden dzień urlopu odpowiada 8 godzinom pracy.
Pracownica uprawniona do 20 dni urlopu, pracuje na 1/2 etatu. Wymiar urlopu oblicza się następująco: 1 x 20 dni=10 dni. Po przeliczeniu na godziny, należy udzielić urlopu w wymiarze godzinowym równym 80 godzinom pracy (10 dni x 8 godziny=80 godzin). Pracownica pracuje 5 dni w tygodniu po 4 godziny. 80 godzin należy podzielić przez 4 godziny. 80 godzin : 4 godziny = 20 dni po 4 godziny. Z przeprowadzonych obliczeń wynika, że pracownica ma prawo do 20 czterogodzinnych dni urlopu. Jeżeli zatem pracownica będzie na urlopie przez 2 dni, wówczas z wymiaru urlopu zostanie odjętych 2x4 czyli 8 godzin, tj. 1 dzień. Jeśli pracownica będzie na urlopie 2 tygodnie, czyli 10 dni, wówczas z wymiaru urlopu należy odjąć 10x4 czyli 40 godzin, czyli 5 dni.
ja pracuje teraz na pół etatu i mam umowę na pół roku i szef mi powiedział, że przez pierwsze pół roku na pół etatu nie przysługuje mi urlop. Prawda to? To ile jest w końcu dni urlopu na miesiąc???
za trzy miesiące przysługuje Ci 5 dni w wymiarze 4 godz..
pozdrawiam:)
witam!
mam pytanie-
pracuję na poczcie na pół etatu z tzw dotrudnieniem, ale w umowie mam 5 dni po 4 godziny dziennie. jak wyliczyć urlop wypoczynkowy?
przysługuje mi 10 dni po 8 godzin urlopu tj 80 godzin. napiszcie mi czy dobrze rozumiem-w pracy nie będzie mnie 20 dni po 4 godziny, ponieważ mój dzien pracy to 4 godziny, szefowa nie pozwala mi zadzwonić do kadr, mówi, że mam tylko 10 dni wolnych, i że poczta polska ma wewnętrzne rozporządzenia co do urlopów. z góry dziękuję
Tak, pracujac na pol etatu masz 10 dni po 8 godzin(jezeli Twoj staz pracy jest krotszy, niz 10 lat - wlaczajac w to szkole). Moim zdaniem powinno byc 20 dni po 4h. Jezeli chce Ci wcisnac 10 dni po 4h wypoczynkowego to Cie wali w*****a.(co innego, jezeli to jest 10x 8).
W ogole to co to za akcja, ze nie pozwala Ci zadzwonic do kadr? ****a jakas . Nie ma czegos takiego jak wewnetrzne rozporzadzenie co do urlopow, chociaz kazdy wniosek urlopowy musi podpisac pracodawca, wiec moze sie nie zgodzic. Dziwne problemy robi.
No i pamietaj, ze 80h wolnego przysluguje Ci po przepracowaniu 12 miesiecy, jezeli sie zwolnisz wczesniej to utna Ci to z pensji.
Poprawcie mnie, jezeli sie myle.
Zmieniony przez - fajt w dniu 2009-06-10 21:41:24
Zmieniony przez - fajt w dniu 2009-06-10 21:43:04
janek8888
Wysłana - 11 czerwiec 2009 14:17 Usunięta przez beldzior za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
witam serdecznie!!
Pracuję 2,5 roku na poczcie na pół etatu> chciałam zapytać, czy mogę składać podanie o wczasy pod gruszą.Podobno trzeba pracować co najmniej 3 lata>czy to prawda?
a jak sie pracowało w danej firmie np 8 miesięcy na umowe zlecenie po 4 godz dziennie a teraz sie pracuje na 3/4 etatu w tej samej firmie juz na umowę o pracę to przysługuje jakis urlop za ten przepracowany okres na umowie - zleceniu ? czy nic a nic ?
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję.