Witam!
Dostałem na podstawach konstrukcji maszyn takie zadanie do projektu:
Zaprojektować przekładnię pasową równoległą przenoszącą moc P=11kW z koła czynnego o n1=1410obr/min na koło bierne o n2=560obr/min, odległe o a=1200mm. Do przeniesienia napędu zastosowano pas o grubości g=5mm wykonany z materiału dopuszczającego wywołani w nim naprężeń =3,5 N/mm2 . Sprawność przekładni =0,95 , współczynnik przeciążenia K=1,15 , dopuszczalny poślizg pasa =0,01. Pas powinien pracować przez T=800godzin.
Jestem totalnie zielony jeśli chodzi o te sprawy i praktycznie nie mam pojęcia o co chodzi. W google znalazłem już jak obliczyć przełożenie , które tutaj wyniósł według wzoru i = 2,52 więc przekładnia jest zwalniająca. Nie wiem totalnie jak ugryźć to zadanie... Nie proszę o gotowe rozwiązanie, czy projekt. Chodzi mi jedynie o wytłumaczenie mi krok po kroku co mam obliczyć, po co i jak. Nie wiem jaki nawet ma być efekt końcowy tego projektu. Serdecznie z góry dziękuję za pomoc!
weź do łapki książkę kurmaza "Projektowanie węzłów maszyn" (czy coś w tym stylu, nie pamiętam tytułu) i tam masz krok po kroku co i jak liczyć :)
Ok, wziąłem się do roboty. Mam już sporą część. Problem sprawia mi jednak zadany warunek "pas ma pracować przez 800h". Nie wiem jak to obliczyć itp. Podobnie jest z siłą obwodową, gdzie pod wzór trzeba wstawić ilość godzin pracy dziennie - mam sobie sam ustalić?! Nasz prowadzący zajęcia po prostu rzucił nam zadania, bez żadnego tłumaczenia co i jak...
Małe sprostowanie. Nadal nie wiem co z tymi 800godzinami. Jednak drugi problem wygląda już inaczej.
Wzór na siłę obwodową wygląda tak F=2*10^3 * T1/D1 gdzie D1 to średnica koła którą obliczyłem. T1 to wartość wyrażona w N/mm - nie mam jej podanej a w Kurmazie w obydwóch przykładach wartość ta jest dana w zadaniu. Jak ją obliczyć?