Mam 11N/cm^3 , chcę mieć N/m^3 . Na wykładowca na wykładzie zapisał że jest to 11 000 N/m^3 . Wynik ten miał sens przy podłożeniu do wzoru i wyszła wtedy sensowna liczba. Wszystko ok, ale czy nie powinno to być 11 000 000 N/m^3 ?! przeciez 1cm to 0,001m a skoro do sześcianiu to dopisujemy 6zer...
Problem cły polega na tym, że przy 11 000 000 wynik wychodzi z kosmosu i nie ma totalnie sensu wzór. Błąd w danych do zadania, błąd wykładowcy czy ja czegoś tu nie rozumiem ?
Literówka na szybko naprawdę nie będę się wdawał w takie dyskusje. Wiadomo, że 1cm to 0,01m i wiadomo, że o ten zapis mi chodizło skoro potem napisałem o 6zerach a nie o 9.
Dzieki patrick. Ja rozumiem przeliczanie jednostek. Chce po prostu, żeby ktoś upewnił mnie w tym, że mam racje, że 11N/cm^3 równa się 11000 000 N/m^3 a nie tak jak wykładowca napisał 11 000
No chyba sobie pozamieniałeś narządy rozrodcze z głową perico. Skoro profesor sam rozpisał zadanie w taki a nie inny sposób, a sam wynik miał sens (a co gorsza nie miał sensu przy podstawieniu odpowiedniej liczby 11 000 000) to mam prawo założyć, że może jednak to on ma rację. Skoro jednak mam wątpliwości i konsultuję je dla pewności na forum to chyba świadczy o tym, że pod stołem nikomu nie musiałem nic robić (szczerze współczuję, że posiadasz takie wspomnienia i próbujesz je na siłę wcisnąć w obce życiorysy!)
Jeszcze raz dzięki Patrick za pomoc - szkoda, że tylko jedna osoba na trzy jest normalna i odpisuje jak człowiek :)