FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 8282 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ROZRYWKA | Uzależnienia
psychoza amfetaminowa 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "psychoza amfetaminowa"   

axman
 Wysłana - 25 listopad 2006 14:59        | zgłoś naruszenie regulaminu

wklejam wycinek artykułu znalezionego w sieci na temat amfy a dokładnie psychozy amfetaminowej ...

Zdarzyło się kiedyś, że do poradni przybiegł młody człowiek - roztrącił oczekujących, wpadł do gabinetu, rozejrzał się, opadł na fotel i powiedział: "wiedziałem, że tutaj będę bezpieczny...". Był w poradni kilka tygodni wcześniej, żeby "pogadać o amfetaminie", bo miał wrażenie, że przyjmuje "za często". Zaczął brać w klasie przedmaturalnej. Teraz zaliczał egzaminy zimowego semestru pierwszego roku studiów i właściwie do każdego przygotowywał się "na amfie". Właśnie zdał na piątkę "cholernie" trudny egzamin u "strasznej kosy". Tuż po wyjściu z egzaminu był przekonany, że "jest jednak genialny" i że wszyscy wokół zdają sobie z tego sprawę. Wsiadł do tramwaju. Zorientował się, że współpasażerowie znają jego tajemnicę, podziwiają go, zazdroszczą mu. Widział to w ich spojrzeniach, słyszał, jak mówili, że ma wspaniały mózg i że trzeba to wykorzystać. W końcu zaniepokoił się, ponieważ oczekujący na przystankach ludzie przekazywali sobie informację na jego temat. Uświadomił sobie, że z jego mózgu chce skorzystać mafia. Dojeżdżając do przystanku, zobaczył oczekujących na niego zbirów, którzy mieli go zabić i zabrać mu mózg.

Zmylił przeciwników - wyskoczył z tramwaju w ostatniej chwili, wpadł na czerwonym świetle na jezdnię, przemknął się między ruszającymi już ze skrzyżowania autami i - chowając się za ludzi, samochody i drzewa oraz klucząc podwórkami - dotarł do poradni. Wierzył, że tu znajdzie pomoc.

Był bardzo napięty i pełen lęku, ale zarazem przekonany, że zapewnimy mu bezpieczeństwo.
Obiecałam mu, że schowam go przed prześladowcami i że zaufani ludzie zawiozą go w miejsce, gdzie na pewno będzie bezpieczny. Wezwałam karetkę pogotowia z sanitariuszami i napisałam skierowanie do szpitala psychiatrycznego.

Do karetki wsiadł pełen optymizmu i nadziei, mimo że niepokoił się długim oczekiwaniem na jej przyjazd. Sanitariusze wzbudzili jego zaufanie - dojechali do szpitala, ale już w izbie przyjęć, oczekując na przyjście lekarza, nasz pacjent zaczął mieć wyraźne wątpliwości, czy powinien zostać w szpitalu. W rozmowie z badającym go lekarzem opowiedział wszystko, co robił i czuł. Opowiedział również dokładnie, co mu się wydawało - powiązał te doznania z przyjętą wcześniej amfetaminą i obydwaj z lekarzem dyżurnym izby przyjęć uznali, że jego hospitalizacja nie jest konieczna.

Sanitariusze, którzy odwozili go do domu, nie mogli uwierzyć, że bez leczenia i w tak krótkim czasie objawy ustąpiły zupełnie. Niestety, w domu wieczorem ponownie wystąpił pełny zespół prześladowczy - chłopak bał się kroków na schodach, a nawet bardzo agresywnie zaatakował sąsiada - oczywiście poruszony został cały dom, sprowadzono policję. A potem... karetka pogotowia i znów izba przyjęć, oddział i leczenie psychiatryczne.
Tak falujący przebieg ma ostra psychoza amfetaminowa. Po okresie silnych zaburzeń objawy ustępują, a pacjent odnosi się do nich z pełnym krytycyzmem, później jednak znów wracają z jeszcze większą ekspresją. Musimy o tym pamiętać, gdy mamy podejrzenie psychozy wywołanej amfetaminą. Musimy również pamiętać o wspomnianym już działaniu amfetaminy na nasze ciało: o "przyspieszonej" pracy wszystkich narządów, zaburzającej ich funkcjonowanie. Nierzadko zdarza się, że po przedawkowaniu pacjent trafia na salę "R" i z trudem udaje się go uratować.
[niesmialosc.net/amfetamina.htm]

Zmieniony przez - axman w dniu 2006-11-25 15:08:10

avee
 Wysłana - 25 listopad 2006 15:12      [zgłoszenie naruszenia]

a dam pierwszy wpis, a co tam
ps. fajny tekst... ku przestrodze??

...uczyńmy z życia święto, by będąc tu przez chwilę wszystko zapamiętać...

Pająk 84
 Wysłana - 25 listopad 2006 15:16      [zgłoszenie naruszenia]

norma po speedach.....głownie z tego powodu sie juz w to nie bawie...

"Ask somebody: Are you mad? Obviously the answer will be negative!
I don't think I am this mad, but who am I to judge myself?
Actually it would be real madness not to make your dreams come true!"
Alain Robert

avee
 Wysłana - 25 listopad 2006 15:17      [zgłoszenie naruszenia]

Pająk 84 - miałeś tego typu jazdy??
ja miewałam, nie do takiego stopnia, ale były równie tyrające... ale głównie we śnie i ciemności, za dnia mi się coś takiego nie zdarzyło...

...uczyńmy z życia święto, by będąc tu przez chwilę wszystko zapamiętać...

Pająk 84
 Wysłana - 25 listopad 2006 15:19      [zgłoszenie naruszenia]

pozwol ze,to jakiego typu byly te jazdy-zachowam dla siebie

"Ask somebody: Are you mad? Obviously the answer will be negative!
I don't think I am this mad, but who am I to judge myself?
Actually it would be real madness not to make your dreams come true!"
Alain Robert

lucas761
 Wysłana - 25 listopad 2006 17:47      [zgłoszenie naruszenia]

No i wlaśnie to jest główny minus speeda

h

axman
 Wysłana - 25 listopad 2006 18:22      [zgłoszenie naruszenia]

w zasadzie amfa ma właściwosći pobudzające mózg ale jak się przesadzi w korze mózgowej uwalnia się bardzo duża ilość dopaminy z zakończeń nerwowych - dokładnie tak samo jak u chorego na schizofrenie paranoidalną i zaczyna się koszmar właśnie tego typu.Teraz wyobraźcie sobie że chorzy na schizofrenie bez leków mają takie jazdki codziennie ta choroba musi strasznie wyniszczać...

tyśka18
 Wysłana - 25 listopad 2006 19:38      [zgłoszenie naruszenia]

ja mma tylko psychozy na zasadzie ze ktos ciagle na mnie patzry i mnie obserwuje , gdy jestemw sklepie czesto sie ogladam czy nikt mnie nie obserwuje , czuje sie niekomfortowo , ciagle gdzies gonie uciekam .. zaczynam bac sie sklepow , czsami , nie zawsze ...

Jo Sem Je Nietoperek !!

axman
 Wysłana - 25 listopad 2006 20:31      [zgłoszenie naruszenia]

tyśka18 - to jeszcze nie psychoza masz coś w rodzaju fobi społecznej albo masz depreche po dragach.
Psychoza to już hardcorowa jazda wyobraź sobie, że wchodzisz do sklepu i słyszysz rozmowę ludzi na swój temat jak rozmawiają o twoich tajemnicach, że wiedzą, że ćpasz, że wyglądasz dziwnie itd.,nagle wylatujesz w panice ze sklepu i widzisz przejeżdżające samochody na ulicy, które dają sobie znaki światłami lub widzisz wszędzie policje i ludzi prześladujących cię dających sobie znaki gestykulując,to jest psychoza.

LionWonsz
 Wysłana - 27 listopad 2006 19:08      [zgłoszenie naruszenia]

az takicj jazd na szczescie nie mialam .. ale tez nie za mile np. najbardziej nie lubie/lubialam jezdzic autobusem na zjezdzie ( wtedy psuychozy sie nasilaly) bo czulam te spojrzenia ludzi ze "oni wiedza" ..
slyszalam jak ktos mnie wola .. a tak nie bylo . .a juz totalny sgiz jak w domu sama zostawalam .. slyszalam ze mama mnie wola ... albo muzyke w glowie choc winamp i wogole komp wylaczony ( ale to chyba wiekszosc uzytkownikow tak miala )
O a mzoe ktos mnie pocieszy albo zdoluje ..zalezy ;P ... macie/mieliscie cos takiego .. ze na bialku patrzec sie w oczy nie mozecie ? .. bo wtedy ogolny strach dopada i czuje jak mi sie glowa trzesie .. taki cholerny lęk ....

WaSaBi
 Wysłana - 28 listopad 2006 12:52      [zgłoszenie naruszenia]

muzykę w głowie miałem po pigułkach 2 dni później jeszcze się do rytmu kiwałem w tramwaju

a po spidzie też mi się wydawało, że Oni wiedzą ale lałem na to i piłem wodę bo suszyło

why so serious?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 6 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

psychoza amfetaminowa

Strony: 1 2 3 4 5 6

Warto przeczytać: Najnowsza ustawa o przeciwdzialaniu narkomanii | Uzalezniony od onanizmu:-(( | Jedzie ktoś do Amsterdamu | "my dzieci z dworca ZOO" w tv | Do dna | Jak poznac że ktos bierze. | GRZYYYBYYYY %-) | Chemiczna przygoda | Posiadanie narkotykow w USA | masturbacja a dalsze życie ? | A ja tam bardzo lubie palić Zioło !!! | DXM | Ceny narkotyków | Bletki i głupie nazwy | Maly problem | Najlepsze forum w internecie

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL