Wysłana - 9 kwiecień 2007 19:01 Przeniesiona przez Skarbowy z działu 'Motoryzacja ARCHIWUM'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Sprawdź ile procent masz tłuszczu
na dniach idę na kurs prawka i mam takie pytanie:
1)Ile jest ważny kurs prawa jazdy?
2)Jeżeli kurs jest ważny np 1 rok to robiąc za kilka miesięcy inną kategorię mam zdawać kurs jeszcze raz czy mogę od razu przystąpić do egzaminu?
Piolek- juz wole tych chłopaków
co do 1 to teraz gdzies znalazlem ze moze byc wazny nawet 10 lat ale w/g mnie nie ma co odkladac bo po pewnym czasie pozapominasz wszystko wiec bez sensu
Piolek- juz wole tych chłopaków
" Pytanie: Jak długo ważny jest kurs na prawo jazdy?
Odpowiedź: Przepisy nie określają terminów ważności kursów. Zazwyczaj rozporządzenie Ministra Infrastruktury zmieniające program kursu szkoleniowego kandydatów na kierowców unieważnia szkolenia zrealizowane według starych programów. Na dzień dzisiejszy ważne są zaświadczenia wystawione po 1 lipca 1998 roku. "
[http://www.grupaimage.com.pl/?s=prd&i=informacja&id=7715]
Waznosc egzaminu teoretycznego wynosi 6 miesiecy - w tym czasie mozna zdawac egzamin praktyczny
[http://www.word.waw.pl/faq.html]
2)Jeżeli kurs jest ważny np 1 rok to robiąc za kilka miesięcy inną kategorię mam zdawać kurs jeszcze raz czy mogę od razu przystąpić do egzaminu
Nie rozumiem pytania. Jaką niby kategorię po jakiej? Nie zrobisz innej kategorii (chyba że A, ale o tym na końcu). Żeby robić C i tak musisz mieć zdane najpierw B (powtarzam - zdane, a nie skończony kurs). Podobnie z kategoriami B+E i C+E - musisz mieć najpierw odpowiednio kategorie B albo C.
Na kategorię D (autobus) możesz zdawać wprost z kategorii B (masz wtedy 60h do wyjeżdżenia) albo z C (odpada wtedy 20 godzin jazdy i trochę związanych z tym kosztów - jeśli dobrze pamiętam). Ale co najmniej B musisz mieć zdane i tak...
Tylko na prawko kategorii A (motory) nie musisz mieć wcześniej niczego. Ale kat. A jest w ogóle trochę osobno - niezależnie co zrobiłeś wcześniej motor jest na tyle różny od reszty że i tak musisz jeszcze raz przejść zarówno teorię jak i praktykę. Czyli również inny kurs na nic Ci się nie przyda...
na 2 jesli dobrze zrozumialem pytanie: na kazda kategorie musisz oddzielnie robic test teoretyczny. chyba ze robisz dwie (lub wiecej) kategorii naraz. wtedy masz czesc pytan wspolnych, a reszta pytan to pytania dotyczace poszczegolnych kategorii. robiac np. na A i B mialbys powiedzmy 15 pytan wspolnych, a do tego 5 z A i 5 z B (tylko taki przyklad. nie wiem ile dokladnie jest pytan z czego). zdajac taka teorie mozesz przez pol roku zdawac oddzielnie na kat. A i oddzielnie na B. zdajac tylko teorie na B mozesz robic tylko B. mam nadzieje ze wytlumaczylem to zrozumiale.