FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 5030 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
rezygnacj z najmu lokalu - problem 
[powiadom znajomego]    
Autor "rezygnacj z najmu lokalu - problem"   

ZIELIN5
 Wysłana - 8 maj 2018 20:23        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Cześć,

Mam taki problem:

w styczniu 2017 roku wynająłem od pewnej spółki lokal.Wszystko elegancko i legalnie, umowa na jasnych warunkach ( min 6 mc wypowiedzenia). W listopadzie wypowiedziałem te umowę, umówiłem się z pracownikiem spółki na 3 mc wypowiedzenia, po upływie tego czasu wziałem od tej samej firmy inny lokal. I tutaj zaczęły się problemy. Dostałem klucze, nie mogłem się doprosić umowy. Na pytanie co w razie rezygnacji " dogadamy się". Nie zostały mi przedstawione żadne warunki najmu. Po 3 miesiacach musialem zrezygnować i z tego pomieszczenia, a ze nie mieszkam w Pl, ktos zrobil to za mnie, a do biura wysłał klucze listem, ja napisałem maila z opisem calej sytuacji. W odpowiedzi dostałem maila z info ile musze im zaplacić za 6 miesieczny okres wypowiedzenia. Oczywiscie zadnej faktury, za lokal nie dostalem... Co moge w takiej sytuacji robic?

pozdrawiam

fitnessstore.pl

mlkv
 Wysłana - 8 maj 2018 23:24      [zgłoszenie naruszenia]

Skrotówo bo nie widzę dokumentów, więc wróżenie z fusów.

Jeśli prawidłowo wypowiedziałeś umowę ( właśnie, jeśli, bo "ktoś zrobił to za Mnie", "odesłał klucze", w "mailu opisałem sytuację" ) to po prostu Oni Ciebie pozwą, a Ty będziesz uparcie twierdził że warunki umowy którą zawarłeś nie obejmowały 6 mies. wypowiedzenia. Oni będą twierdzić odmiennie i to Oni muszą to wykazać.

Na 100% nie mają Twojej podpisanej umowy najmu z okresem wypowiedzenia 6 miesięcy?

Bo z tego co piszesz wynika że wypowiedziałeś umowę której nigdy nie podpisałeś, chyba że podpisałeś i potem nie "mogłeś się doprosić" swojej kopii ( która standardowo wydawana jest w momencie podpisania ).

"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"

Ekspert -

ZIELIN5
 Wysłana - 8 maj 2018 23:57      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za odp.

Może trochę niejasno napisałem, nerwy - kwota dość znaczna.

Miałem u nich wynajęty lokal - podpisana umowa itd - wypowiedziałem to zgodnie z procedura. Po upływie okresu wypowiedzenia " wynająłem " od nich inny lokal - do którego umowa nie została sporządzona. Co za tym idzie nie mogłem jej wypowiedzieć pisemnie, poinformowałem ich, ze opuściłem pomieszczenie droga mailowa. Oczywiście nie chce zrobić wała i nie płacić za okres korzystania, który był bez umowy, chce uniknąć tych 6 miesięcy
wypowiedzenia .

Dokumentów żadnych nie mam, tylko mail o treści " kwota do zapłacenia za okres wypowiedzenia ( od do ) xxx zł

Zmieniony przez - ZIELIN5 w dniu 2018-05-08 23:59:14

fitnessstore.pl

mlkv
 Wysłana - 9 maj 2018 00:30      [zgłoszenie naruszenia]

Cóż, jeśli nie mają umowy z Twoim podpisem, która zawiera taką klauzulę to dla Mnie sprawa jest w takim przypadku jasna - fakt że masz minimalny 6 miesięczny okres wypowiedzenia nie został w sposób wiążący ustalony między stronami na potrzeby tej drugiej umowy.

W praktyce obrotu gospodarczego i najmie komercyjnym IMO 6 miesięczny okres wypowiedzenia nie jest standardem i nie można Go domniemywać nawet jeśli ten sam przedsiębiorca wprowadził taki zapis do innych umów.

Prywatnie uważam że jakbyś podpisał i negocjował umowę to nie miałbyś takich problemów bo to są w praktyce konsekwencje dogadania się z kimś "na gębę" w takich tematach.

Na razie proponuję spokojnie odpisać "Proszę o wskazanie podstawy prawnej naliczenia kwoty w wysokości xx" i czekać co odpiszą.

Porządkowo wskazuję że praktyka jest taka że wezwanie do zapłaty, pozew lub nakaz zapłaty ( podstaw do wydania nakazu nie widzę z tego co piszesz ale chucham na zimne ) przyjdzie na Twój adres który podałeś w poprzedniej umowie.

Czyli jak Ciebie nie będzie w Kraju to się będziesz mógł zdziwić, bo czego jak czego ale sądówek obecnie Poczta Polska bez pełnomocnictwa pocztowego nie wydaje więc pozew się wróci, potem zostanie opatrzony klauzulą i pójdą z nim do komornika.

Tego bym w pierwszej kolejności dopilnował, bo tak tu się skończy nie odbieranie poczty na adresie który Oni mają.

Aha, rozumiem że kwoty czynszu najmu za oba lokale - ten w którym byłeś poprzednio i ten obecny są różne, więc ten mail jednoznacznie podaje kwotę właściwą dla drugiego lokalu x 6?

Ekspert -

ZIELIN5
 Wysłana - 9 maj 2018 00:54      [zgłoszenie naruszenia]

Pełnomocnictwo jest, także z tym problemu nie będzie.
Czynsz był inny, policzony po metrażu tego lokalu bez umowy - wszystko uczciwie.
Oczywiście, ze gadam z nimi bez spinki, januszowanie nie polepszy tutaj zupełnie nic.

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz :)

fitnessstore.pl

mlkv
 Wysłana - 9 maj 2018 01:25       [zgłoszenie naruszenia]

Zero stresu, kojarzę nicka jeszcze sprzed lat, pzdr.

Edit: Jak odpiszą to daj znać co.

Zmieniony przez - mlkv w dniu 2018-05-09 16:43:31

Ekspert -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

rezygnacj z najmu lokalu - problem