Autor |
"samochód elektryczny" |
|
INSOMNIA
|
|
Plusy z jazdy hybryda w cywilizowanym swiecie multikulti nie koncza sie jedynie na oszczednosci w kosztach paliwa. To tez np darmowe parkingi i brak podatku drogowego. |
 |
|
|
Thomy20
|
|
nie widziałem jeszcze darmowych parkingów dla aut hybrydowych tak wogóle żeby zaoszczędzić 2 zł na parking muszę wydać ponad 100tys.zł za auto
|
Trique
|
|
W Holandii hybrydy i elektryki przez pierwsze 3 lata (albo 5) nie płaca w ogóle podatku drogowego (przeciętnie około 1000€ rocznie), mają ekstra miejsca parkingowe z gniazdkami w większości centr handlowych, na parkingach większość firm i turystycznych ulicach w miastach typu Haga,Amsterdam,Rotterdam gdzie tylko oni mogą parkować (i się przy okazji podładować).
I dla porównania :
"W grudniu 2015 roku Holandia liczyła około 11 tys. punktów ładowania"
Polska :
Ostatnia aktualizacja listy stacji ładowania: 29.04.2016r.
Wszystkich punktów ładowania zaznaczonych na mapie: 50
11 tysięcy do 50 w Polsce to ogromna przepaść, ale czy ilość w Polsce się się zgadza ze stanem obecnym to nie wiem bo nic konkretniejszego znaleźć nie mogę.
|
|
Thomy20
|
|
I co ci z tego darmowego ładowania jak na akumulatorze może ze 3 km zrobisz
|
Trique
|
|
Na elektryku jeden z managerów w firmie w której pracuje robi jakieś 150km. Do pracy ma jakieś 40km, więc dziennie 80km + do sklepu czy coś i wieczorkiem ładowanie. Z tego co opowiada, to wychodzi że jest zadowolony bo obecnie planuje zakup Tesli 3
"Model 3 określa się mianem jednej z najważniejszych motoryzacyjnych premier ostatnich lat. To elektryczny samochód, który może zrewolucjonizować branżę. Model 3 wymiarami odpowiada Audi A4, Mercedesowi klasy C i BMW serii 3. Na jednym ładowaniu może pokonać 346 km, a do pierwszej setki rozpędza się w niecałe 6 sekund. Najważniejsza jest jednak cena - Tesla Model 3 kosztuje 35 tysięcy dolarów (ok. 140 tys. złotych)."
Zmieniony przez - Trique w dniu 2016-07-30 22:54:05
|
|
matand
|
|
Tomi nie myslałeś zeby oprocz butli na gaz zrobić w bagazniku wejsciowke na butle do kuchenki. jedziesz nad morze trasy sporo i zamiast tankowac co te 300 km i tankować 3 razy na trasie to pakujesz butle od kuchenki dwie na stojąco i masz zasięg wydłużony tak ze trase nad morze robisz, tam jezdzisz i dopiero tankujesz ale przed powrotem
 |
|
|
Thomy20
|
|
Tomi nie myslałeś zeby oprocz butli na gaz zrobić w bagazniku wejsciowke na butle do kuchenki
Myślałem nad tym i to bardzo intensywnie bo butle wyjdą mi taniej niż tankowanie na stacji, myślałem jak zrobić żeby z owych butli przelewać do zbiornika w aucie tylko musiał bym jakiś pomysł zczaić. Może i macie jakieś pomysły?
|
saikolank
|
|
Zacznijmy od tego, że auta elektryczne wcale a wcale nie mają nic wspólnego z ekologią. Przez cały swój cykl życia auto na akumulatory obciąży środowisko naturalne znacznie bardziej aniżeli odpowiednik w ropie bez żadnej normy Euro, a o benzynie już nie wspominając. Poczytajcie jakim obciążeniem dla środowiska jest produkcja ogniw, oraz ich utylizacja- bilans jest in plus dla starego dymiącego ropniaka.
Prawdziwie ekologicznym rozwiązaniem jest wodór, ale jest on stłamszony poprzez koncerny naftowe i raczej do seryjnej produkcji za naszego życia żaden tego typu wymysł nie wejdzie.
A czemu? Proste jak drut- na tym koncern naftowy już nie zarobi sobie tak jak na bateryjkach. Jakbyśmy przeszli na wodór w dvpie miałbyś stację benzynową. Kupujesz za 20k zł dystrybutor produkujący wodór i masz jakieś 500km w cenie 15-20groszy, i zerowa emisja czegokolwiek do atmosfery. Do produkcji wodoru jedynie podpinasz agregat do prądu, no i do wody.
Tylko problem w tym, że żaden kvtas z koncernu naftowego na tym już nie zarobi, i dlatego wszelkie próby wprowadzenia tego typu technologii zawsze zostaną zaorane.
|
Neptas
|
|
Myślę mimo wszystko, że spore znaczenie ma tutaj też bezpieczeństwo  |
Znawca -
 |
|
|
Thomy20
|
|
Produkcja wodoru nigdy nie będzie kosztowała 20gr a na stacjach benzynowych też mogą sprzedawać wodór jak LPG