Co to za pytanie w ogóle.
To chyba oczywiste, że auta za pół bańki jak BMW i8 czy Tesla nie są wyposażone w ogrzewanie/klimę.
I zaś paradoks kupuje ktoś auto za pół miliona bo co nie stać na benzynę? To niech kupi auto za 20 tys.zł za 2tys.zł założy gaz i zostanie 478tys.zł na LPG. Tak w ogóle na tym gazie wychodzi niewiele drożej niż rży silniku elektrycznym
Zmieniony przez - Trique w dniu 2016-07-26 23:36:55
Nie zrozumiesz tego bo masz strasznie wąskie horyzonty. Kiedyś na komórkę było stać nielicznych a jednak je kupowali. Ci bogaci Chcieli isc za postępem. Chcieli brać udział w historii i kupili komórki. Dzięki nim popyt wzrastał coraz bardziej i dziś niewielu nie stać na komórkę. Nawet za darmo idzie dostać od znajomych starszy model. Podobnie z lataniem sasamolotem.zaczynali bogaci,potem średnio zamożni a dziś każdy przeciętniak poleci bo nie jest to drogie. Podobnie z autami na prąd. Co prawda lata temu były prototypy ale kraje paliwowe blokował ich zbyt. Dziś poprawiono trochę modele i technologie inaczej tez patrzy się na to ze względu na ekologię no i znowu są nieliczni którzy jako pierwsi chcą mieć taką nowinke w garażu. Chcą tworzyć historie by kiedyś auta elektryczne były czymś zwyczajnym na drodze. A ty znowu wyjeżdżasz z gazem, którego nie czarujmy sie- jak nie zamontuje fabryka i poważni inżynierowie to auto huiowo deko chodzi u wieśka gazowane. Serio tak ograniczony jesteś ? Robiłeś jakaś szkole oprócz podstawowej?
Czyli kupowanie auta elektrycznego nie jest uzasadnione ekonomiczne bardziej to jest pochwalić się przed rodziną, znajomymi, sąsiadami że "ja mam, mnie stać" pokazać jak wygląda ładowanie itp.
Skoro nie ma tradycyjnego silnika, to nie ma gdzie upchnąć sprężarki klimatyzacji
Może rozwiązaniem byłoby dodanie małego agregatu na LPG, który zasilałby właśnie wyłącznie sprężarkę, jednak na pewno lobby motoryzacyjne wpychające na siłę na rynek auta elektryczne za kilkaset tys PLN zdaje sobie sprawę, że LPG to paliwo przyszłości, tańsze itd. od napędu elektrycznego, w związku z czym nigdy na to nie pozwolą. Tyle.
To chyba oczywiste, że auta za pół bańki jak BMW i8 czy Tesla nie są wyposażone w ogrzewanie/klimę.
Powiem więcej: auta hybrydowe jak Lex IS 300h czy CT 200h tesz nie majo!
Swoją drogą w CT200h siedzi benzynowy 1,8vvti - może jest gdzieś (obstawiam w ciemno podlasie, lubelszczyznę lub okolice kórewsko-pomorskiego) jakiś fantastyczny inżynier habilitowany, który potrafiłby zasilić tą jednostkę Gazem?? Wtedy jeździłoby się prawie za darmo - benzyny pali w Warszawie 4,5 litra, więc gazu weźmie 4,8-5,0 to daje 8 zł za 100 km
Zmieniony przez - Neptas w dniu 2016-07-27 08:11:34
Fajnie że ktoś kupuje auto za pół bańki a w zimę marznie może jakieś webasto montują na olej opałowy?