budzet: 30k moge dolozyc pare k a nawet 10k, ale nie chce bo tak mozna w nieskonczonczonosc, a jednak biedny jestem
wymagania:
-nie starszy niz 2008
-ekonomiczny czyli korzystny bilans ekspoloatacji/spalania/awaryjnosci
-do 2l benzyna tylko i wylacznie... benz + lpg tylko w konkretnym uzasadnieniu, disel odpada z racji na przebieg
-rocznie robie ponizej 5k,
-jezdze sam (max 2 osoby)
-rodziny wlasniej nie mam, wiec limuzyna/kombi nie potrzebna
mam zamiar tym jezdzic do oporu, jak sie uda to i 10lat, dlatego fanaberia na mlody rocznik.
pozatym mam przeswiadczenie ze im mlodszy tym dluzej obejdzie sie bez inwestowania w niego
moje glowne typy:
-civic gen8 przez cale lata bylem nastawiony ze to kupie
-accord 7/8 tez mi sie marzy
-saab 9-3
-volvo c30
-moze jakas bmw 1?
-moze byc nawet astra g gtc, albo j
moze byc tez jakis 10 latek ale za odpowiednio nizsza cene, np tak do 20k
fordow sie boje bo jeden mi wlasnie zgnil przez ruda zaraze, choc w sumie ma 20lat i moge go tylko chwalic
wiec moze focus to tez bedzie dobra opcja? ibiza? leon 2? a moze e46 do 20k da sie kupic taka ze jeszcze 10lat pojezdzi?
epilog:
-mam rodzine w niemczech, moga pomoc w razie czego w zaleziueniu auta od helmuta. oczywiscie licze sie z tym ze zaplace wiecej niz srednia otomoto
Polowałbym na Hyundaia I30 (sąsiad ma i bardzo chwali), Focusa MK2 FL (miałem i polecam), Kie Ceed, Leona 2 (sporo przejeździłem).
I tutaj, jeszcze takie auto które kiedyś prawie kupiłem nowe ale mi kredytu nie udzielili ( ) Chevrolet Cruze 1.8 LPG (fabrycznie z gazem).
W wersji jaką chciałem nówka kosztowała coś ~65 tys zł. Chciałem w opcji 3x33%, z czego na wstępie byłem w stanie wyłożyć jakieś 30tys. Jeszcze gadałem z jakimś kierownikiem czy kimś od sprzedaży, pokazywałem rozliczenia roczne (średnio 18tys € rocznie) i umowę o pracę w Holandii.Gość mówił, że nie powinno być problemów ,po czym dostałem telefon dzień później od kogoś innego,że niestety umów z zagranicy nie akceptują i tyle było z Chevroleta
Do tego w Holandii auta są droższe przez podatek BPM i różnice w kursie euro. Nie pamiętam jaka wtedy była różnica, ale pamiętam, że w Holandii nie bardzo się opłacało względem Polski.
A co do serwisu, to z tego co mi wiadomo obecnie zajmuje się tym Opel bo to GM.
Tak czy siak fajne autko.
u mnie na garazach starszy kolo mial jakas stara a4, ale ze mu sie sypala, to zamienil wlasnie na Hyundaia I30 albo Kia, niewiem ktorys z tych koreancow, ale ze jakosc wykonania tych aut go przytloczyla i przyprawila o depresje (dopytam jak go trafie), to skonczyl na polowce, albo golfie ostatecznie :P
narazie ciagle civica faworyt
saab tez ale chyba cenowo delikatnie drozszy
ps. pare miesiecy temu, koles z garazu na przeciw mojego, sprzedawal corolle e21 ts, wypieszczona, choc pewnie gaz w podlodze byl grany, typ co kupil nawet nie chcial brac na stacje sprawdzac, taki stan juz na 1szy rzut oka... to byla perelka i okazja ktora przepuscilem, w 3 dni auto poszlo :/ auto ponad 10lat, ale cena kilkanasice k a auto utrzymane ehhh
teraz ma jakies 3 litrowe e46
Civica Ufo miałem, 2,2 diesla.
Auto w sumie bardzo fajne, nic się z nim nie działo poza eksploatacją, szczerze polecam.
O całym accordzie VIII w tej kwocie zapomnij, chyba że dopuszczasz coś tam do naprawy. Z dychą więcej możesz zacząć myśleć o czymś przyzwoitym z tego modelu.