czesc potrzebuje interpretacji obrazu ,,Saturn pozerający jedno ze swoich dzieci'' gdyż potrzebuje ja na mature ustną z góry dziekuje za pomoc sog a takze prosze o pomoc w doradzeniu mi gdyż posiadam temat ,,fascynacja brzydotą w literaturze i sztuce na wybranych przykładach z różnych epok'' i posiadam:
Literatura:
-dżuma
-rozmowa mistrza polikarpa ze śmiercią
-padlina
-płonaca zyrafa
film:
-the ring
Obrazy:
-tusza wołowa w rzezni
-saturn pozerający jedno ze swoich dzieci
W atmosferze nieufności i podejrzeń, w roku 1819, Goya opuścił Madryt i nabył Quinta del Sordo, tzw. Dom Głuchego (poprzedni właściciel domu też był głuchy). Tam zamieszkał wraz z ostatnią kobietą swojego życia, młodą Leokadią Zorillą (Weiss), oraz ich córką Marią del Rosario.
Pod koniec 1819 roku Goya przeżył nawrót choroby, ale tym razem wyszedł z niej obronną ręką. Po odzyskaniu zdrowia stworzył najbardziej tajemniczy i pesymistyczny cykl fresków malowanych olejno bezpośrednio na tynku tzw. "Czarnych obrazów" 1820-1824, które zostały przeniesione później na płótno i obecnie znajdują się w Muzeum Prado.
Obrazy te są przejmującą wizją upadku dawnego świata, obrazem nędzy i rozpadu tradycyjnych wartości, zniszczenia i samozagłady, np. Saturn pożerający jedno ze swoich dzieci, czy Pies.
[http://www.malarze.walhalla.pl/malarze.php5?art=71]
Przyklady dobre moim zdaniem Goya, to swietny wybor. Nie jestem przekonana, co do The Ring, ale przyznam, ze nie mam innego pomyslu.
Zmieniony przez - DISKOPOLO w dniu 2007-02-09 11:27:33
Opowieść o trupie cyrkowej, w której skład wchodzą w głównej mierze ludzie określani jako wybryki natury. Piękna akrobatka Cleopatra obiecuje wyjść za karła, tak naprawdę chodzi jej tylko o oszczędności zakochanego w niej małego człowieczka. Lecz zemsta "dziwoląga" okaże się bezlitosna...
Jesli zas chodzi o malarstwo, Rembrandt "Lekcja anatomii doktora Tulpa" (mozna polaczyc z Grochowiakiem), ewentualnie jeszcze brzydsza "Lekcja anatomii doktora Deymana" Tycjan - Apollo i Marsjasz
Noctua Summe Farmosa Parvula
Ale o ktorym mowisz, dysekcja ramienia, czy ściąganie skalpu ? stawiam na drugie
Noctua Summe Farmosa Parvula
"Człowiek Słoń" wydaje mi sie lepszym przykładem niż the ring. Ponadto książka dobra to "mechaniczna pomarańcza", ale to bardziej fascynacja degrengoladą moralną i zezwierzęceniu obyczajów. Pokazuje nie tyle brzydotę zewnętrzną, ale okropieństwa do jakich zdolny jest posunąć się człowiek. Książkę polecam- umoralnia