| Autor |
"spam polityczny/newsy/ciekawostki cz.2" |
|
|
minner
|
|
SZPIEG
|
|
Ja myślę że rozdmuchiwanie śmierci naszych żołnierzy ma podłoże polityczne, prasie chodzi bardziej chyba o pokazanie problemu tej bezsensownej misji i tyle. Poza tym rozumiem Twoje zdenerwowanie bo przecież codziennie w wypadkach w Polsce ginie kupę osób, a nikt nie trąbi o tym że stan dróg w Polsce jest fatalny i przez to ginie mnóstwo ludzi co roku.
Aha i z tym godzeniem się to nie jest tak do końca, od kilku lat w wojsku jest coś takiego że żołnierz MUSI podpisać obligatoryjnie zgodę na ewentualny wyjazd na misje. W przypadku póżniejszej odmowy ma wyjście, albo jechać albo koniec kariery wojskowej.
Zmieniony przez - minner w dniu 2009-09-05 12:41:17
|
Specjalista -
 |
|
|
|
Daer
|
|
|
|
|
minner
|
|
SZPIEG
|
|
Nie do końca się mogę z Tobą zgodzić, Polska jest takim dziwnym krajem, gdzie niestety młodym ludziom ciężko o pracę i czasami wojsko jest jednym z łatwiejszych sposobów na w miarę nieźle płatną pracę zwłaszcza dla osób bez wykształcenia. Szeregowym może już zostać osoba po gimnazjum ! A zarobki to 2500 brutto, dla takiego młodziaka to spora kasa i często te osoby nie myślą o innych aspektach tej służby.
No ale nie ma co nad tym dyskutować. Jest jak jest.
|
Specjalista -
 |
|
|
|
michal cm
|
|
z tym koncem kariery wojskowej sie nie zgodze, moj kuzyn siedzi w woju juz pare ladnych lat, regularnie awansuje i misje mu kompletnie nie w glowie, natomiast domyslam sie ze w podoficerce moze byc tak ze odmowa wyjazdu skutkuje zerwaniem kontraktu, ale z drugiej strony kto zostaje szeregowcem i liczy ze przesiedzi kontrakt w kraju.
|
|
minner
|
|
SZPIEG
|
|
To Twój kuzyn ma farta że nie został wyznaczony do wyjazdu, lub jego jednostkę omijają wyjazdy (zdarza się to w mniejszych jednostkach, szkolnych lub w administracji), odmowa wyjazdu = koniec kariery i bilet do cywila, i dotyczy to stopni od szeregowca do oficerów.
Druga sprawa że często jest tak, że jak do jednostki przychodzi "zapotrzebowanie" na ochotników to nigdy ich nie brakuje, bo ludzie sami się zgłaszają (pieniądze są tu wyraźną zachętą) dla takiego szeregowca czy podoficera dodatkowe 5000 zł to sporo.
|
Specjalista -
 |
|
|
|
michal cm
|
|
bardzo mozliwe ze robi cos w administracji bo robi w warszawie i z kondycja fizyczna jest raczej na bakier. W sumie przemyslalem to i jest w tym sens, wkoncu nie wysylaja tam wybiorczo ludzi wg widzimisie tylko konkretne wyszkolone oddzialy z konkretnych jednostek, wiec gdyby tak 2 z powiedzmy 4 oficerow odmowilo to nie mialo by to sensu.
|
|
Daer
|
|
|
|
|
minner
|
|
SZPIEG
|
|
No ale czy media się jakoś litują nad tym żołnierzem ?? Chyba nie. Po prostu chcą zwrócić uwagę na bezsens tej misji przynajmniej ja tak odbieram te meldunki w mediach o śmierci naszych żołnierzy.
|
Specjalista -
 |
|
|
|
Daer
|
|
|
|
|
michal cm
|
|
[zafganistanu.pl/?p=217]
ciekawy dziennik, ostatnia notka troche mnie przymrozila szczerze mowiac (ta bezposrednio z linka).
Zmieniony przez - michal cm w dniu 2009-09-05 22:39:17