witam
a wiec tak pod koniec miesiaca mam sprawe karna co byla odroczona juz drugi raz i na kazdej z tych spraw mowilem ze chce samoukaranie i teraz moje pytanie, da sie jakos zrobic tak zeby sprawa zakonczyla sie bez mojej obecnosci? bo mam dobra teraz oferte wyjechania do pracy a ta sprawa w sadzie mi wszystko psuje, da sie to jakos zalatawic?
Jak złapię chwilkę wieczorem to się do tego odniosę, ale tak na pierwszy rzut oka to szału nie ma.
dodam ze sprawa byla odroczona juz drugi raz bo jednego z oskarzonych nie bylo dwa razy bo siedzi na sankach i maja jakis problem z dostarczeniem go, tak mysle ze jak by mnie nie bylo to tez mogli by odroczyc ale czy to nie wplynie niekozystnie na ostateczny werdykt w sprawie?
edit: jak to pomoze to moge podac art z ktorych jestem karany
Zmieniony przez - timo6 w dniu 2008-07-09 11:24:06
Art. 374 KPK - obecność oskarżonego na rozprawie głównej jest obowiązkowa, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej.
Przepisy o samoukaraniu i wniosku prokuratora nie zdają się w tym zakresie dawać podstaw do wyjątków.
Oskarżony nieobecny będzie najpierw ukarany karą porządkową, w razie kolejnej nieobecności doprowadzony przez Policję.
Jedyną furtkę stanowi postępowanie uproszczone którego ostatnio nie przerabiałem więc przepisy mogły się zmienić ( KPK zmienia się jak szalony ). Tutaj istnieje możliwość wydania wyroku pod nieobecność oskarżonego jeżeli doręczono mu wezwanie.
Ale do tego czy można w danej sprawie zastosować uproszczone będziesz musiał Mi, Timo, podać paragraf z jakiego Cię sądzą.
Zmieniony przez - mlkv w dniu 2008-07-09 20:03:52
art. 63 § 4 w zb.
art. 54 § 2 kks. zw.
art. 9 § 1 kks. w zw.
art. 7 § 1 kks.
art. 18 § 3 kks w zw.
art. 264 § 2 kk
jest tego troche
Z Twoją urodą i gabarytami nie zajmowałbym się przemytem - rzucasz się w oczy. Ja wyglądam gorzej od Ciebie a i tak czasami mam problemy.
Ok, przebiłem się przez przepisy i mamy jasność.
Art. 479 Kodeksu Postępowania Karnego dopuszcza w postępowaniu uproszczonym wydanie wyroku gdy nie ma oskarżonego - odczytuje się wtedy jego wcześniejsze zeznania ( a więc i wnioski ) i skazuje się go, a wyrok nie jest zaoczny.
Zgodnie z 469 KPK w trybie uproszczonym rozpoznaje się sprawy w których prowadzone było "dochodzenie" a nie "śledztwo", czyli z zasady te mniejszej wagi. I ten przepis ma dla Ciebie najważniejsze znaczenie - bo przeprowadzenie w postępowaniu przygotowawczym dochodzenia otwiera Ci drogę do trybu uproszczonego, a więc i do możliwości skazania bez fizycznej obecności na sali.
Zasadą w postępowaniu o czyny z Kodeksu Karnego Skarbowego ( KKS - z tego masz w większości zarzuty ) jest dochodzenie a nie śledztwo - art. 151a Kodeksu Karnego Skarbowego. Art. 264a Kodeksu Karnego z którego również cię jadą nie stanowi też podstawy do prowadzenia śledztwa.
Niestety w obydwu przypadkach jest furtka - prokurator może postanowić prowadzić śledztwo a nie dochodzenie z uwagi na zawiłość sprawy lub inne okolicznośći.
Pisząc więc po ludzku:
0) Z tych zarzutów ( a w szczególności z koniunkcji z 264a Kodeksu Karnego ) może wynikać że sprawa jest zawiła i że był to "duży import" towaru do Kraju. To utrudniałoby sprawę - z uwagi na opisaną powyżej furtkę.
1) Przedzwoń zatem ( lub Twój obrońca ) do Prokuratury i wywiedz się czy w sprawie było przeprowadzane śledztwo czy dochodzenie. W mojej ocenie dochodzenie, ale nie znam faktów sprawy. Możesz się dodatkowo dopytać czy jest rozpoznawana w trybie uproszczonym.
2) Jeżeli śledztwo to kaplica - musisz być obecny na sali przy wyroku. Jeżeli nie będziesz - Policja, doprowadzenie, inne nieprzyjemności.
3) Jeżeli dochodzenie to sprawa, zgodnie z art. 469 Kodeksu Postępowania Karnego powinna być robiona w trybie uproszczonym.
4) A w trybie uproszczonym, zgodnie z tym co pisałem powyżej, nie ma obowiązku obecności oskarżonego na sali w dniu rozprawy - 479 Kodeksu Postępowania Karnego.
5) Wtedy proponuję napisać jeszcze raz, na piśmie, że wyrażasz zgodę na prokuratorski wymiar kary, ( na taki na jaki się dogadaliśmy ) złożyć to w aktach sprawy i arivederci, możesz wyjeżdżać ( o ile masz być skazany na grzywnę i zawiasy ).
6) Tak czy siak sąd może się wkvrwić że obrażasz jego majestat nie przyłażąc na ostatnią rozprawę. Ale Twoje ryzyko a robota jak rozumiem może uciec.
Tyle. Jakby się pojawiły jakieś ustalenia to pisz w tym poście.
Pzdr,
Zmieniony przez - mlkv w dniu 2008-07-09 22:06:46