FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 6115 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
sprzedaz polowy domu a "czynsz" 
[powiadom znajomego]    
Autor "sprzedaz polowy domu a "czynsz""   

Sylwek9173
 Wysłana - 2 marzec 2017 00:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam.
Potrzebuje porady w jaki sposob sprzedac pol domu (pietro) dwurodzinnego i dodatkowo brac od kupujacego kwote 200-300 zl miesiecznie jako koszta utrzymania budynku?
Dodam ze bedzie tam osobne wejscie wiec tak jakby mieszkanie w bloku. Moze ktos przerabial taka sprawe??

mlkv
 Wysłana - 2 marzec 2017 14:13      [zgłoszenie naruszenia]

Są wydzielone lokale w budynku?

"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"

Ekspert -

Sylwek9173
 Wysłana - 2 marzec 2017 16:18      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za zainteresowanie problemem.
Nie, w tej chwili jest jeden numer domu, z wejściem na piętro przez parter, planuje zrobić osobne wejście tylko nie wiem co dalej i na ile skomplikowana jest taka sprawa.

PanMarcin
 Wysłana - 2 marzec 2017 20:19      [zgłoszenie naruszenia]

Zasadniczo masz dwie opcje:
- ustanowienie odrębnej własności lokalu i sprzedaż lokalu odrębnego (z oddzielną księgą wieczystą itp.)
- sprzedaż udziału we współwłasności z podziałem do korzystania z budynku.

Zmieniony przez - PanMarcin w dniu 2017-03-02 20:20:45

Specjalista -

Sylwek9173
 Wysłana - 2 marzec 2017 20:39      [zgłoszenie naruszenia]

Na ile skomplikowane by to było ? I jak z ta opłata dla mnie na cele utrzymania budynku w odpowiednim stanie ?

PanMarcin
 Wysłana - 2 marzec 2017 21:47      [zgłoszenie naruszenia]

Bardziej skomplikowana ale i bardziej prawidłowa jest pierwsza opcja. Tylko w takim wypadku trzeba zrobić dokumentację do zaświadczenia o samodzielności lokalu.

Jeśli chodzi o koszty utrzymania to co do zasady zależą od wysokości udziału w nieruchomości wspólnej, tj. od powierzchni lokalu (udział w nieruchomości wspólnej stanowi stosunek powierzchni danego lokalu do łącznej powierzchni wszystkich lokal).

Specjalista -

mlkv
 Wysłana - 2 marzec 2017 23:47      [zgłoszenie naruszenia]

Polecam zdecydowanie wyodrębnienie lokalu i sprzedaż w tej formie.

Współwłasność to w rodzinie czasami się pyerdoli, o tym co może być między obcymi ludźmi nawet nie będę pisał.

"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"

Ekspert -

Sylwek9173
 Wysłana - 3 marzec 2017 01:26      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki wielkie za pomoc. Czyli zeby sie zabrac za to musze najpierw rozdzielic pietra i zrobic osobne wejscia tak?? Jaka kwote moglbym pobierac jezeli bylo by to okolo 3 pokoje po okolo 16-18m2 do tego lazienka ok. 6m2 i kuchnia kolo 16 m2? Nie wiem tez jak ze strychem na ktory jest wejscie tylko przez pietro.

PanMarcin
 Wysłana - 3 marzec 2017 08:22      [zgłoszenie naruszenia]

Tak, najpierw lokale muszą być samodzielne pod względem technicznym, tj. oddzielone trwałymi ścianami, z oddzielnymi wejściami itp. Najlepiej też porozdzielać instalacje (prąd, woda, c.o.) ale to musisz zapytać w swoim starostwie (wydział architektury i budownictwa) czy na etapie wydawania zaświadczeń o samodzielności lokali zwracają na to uwagę.

Strych może być częścią lokalu położonego na I piętrze.

Co do tych kwot to jeśli rozdzielisz instalacje to każdy będzie płacił za siebie, a tam gdzie się nie da to trzeba zobaczyć czy da się oddzielnie opomiarować. Bo inaczej to będzie to słabo wyglądało (trzeba by było rozliczać się z metra, a to może się nijak mieć do faktycznego zużycia). A odnośnie utrzymania nieruchomości wspólnej (czyli generalnie wszystkiego co nie służy do wyłącznego użytku właścicieli lokali) to tak jak wcześniej pisałem kwota powinna odpowiadać udziałowi w nieruchomości wspólnej. Co do kwot to nikt Ci nie powie, bo to Ty powinieneś sobie wyliczyć/oszacować z rachunków itp.

Specjalista -

PanMarcin
 Wysłana - 3 marzec 2017 08:29      [zgłoszenie naruszenia]

I taka generalna uwaga. Weź sobie okolicznego budowlańca żeby oszacował Ci koszty przebudowy. Do tego osobę z uprawnieniami (chyba architekt), która zrobiłaby Ci inwentaryzację też niech w ogóle oceni czy te lokale będą mogły być samodzielne. A potem sprawdź jaką cenę możesz uzyskać za ten lokal. I wtedy sprawdź czy to Ci się na pewno opłaca.

I pamiętaj o jednej rzeczy jeśli Ty będziesz mieszkał na parterze. Będziesz miał sąsiada na górze, co może się okazać problematyczne (hałas, pokrywanie kosztów utrzymania lokalu i nieruchomości wspólnej, parkowanie itp.).

Specjalista -

Sylwek9173
 Wysłana - 3 marzec 2017 13:39       [zgłoszenie naruszenia]

Co do mediów wiem że będzie konieczne rozdzielenie na piętra, myślę ze to mały problem, samodzielnie mieszkania też mogą być ponieważ na obu poziomach jest niemal identyczny rozkład pomieszczen, co do wejścia osobnego to też już coś wymyśliłem, odnośnie sąsiada, hałasu itd to też już rozwazalem. Parking to nie problem bo jest tan trochę miejsca na podwórku.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

sprzedaz polowy domu a "czynsz"