FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 9076 razy ¬

ROZRYWKA | Nasze Szkoły
studia 2 stopnia 
[powiadom znajomego]    
Autor "studia 2 stopnia"   

magnacik
 Wysłana - 17 lipiec 2013 17:35        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam. Sprawa wygląda tak, że w okresie wakacji mam egzaminy wstępne na kilka uczelni, gdzie chciałbym studiować. Z tego względu, że egzaminy na niektóre uczelnie są już teraz(połowa lipca) a niektóre dopiero pod koniec sierpnia/początek września. Dostałem się już na pewną uczelnie - A, jednak jest ona jakby moim drugim wyborem, natomiast szkoła na którą chcę iść - B owe egzaminy ma właśnie na początku września. I tu się rodzi pytanie... jeśli złoże sobie już teraz papiery do szkoły gdzie się dostałem. A we wrześniu się okaże, że dostane się również do szkoły B. Czy będę mógł bez większych konsekwencji, zrezygnować ze szkoły A, podjąć z niej papiery, i spokojnie złożyć do szkoły B?

Jak to wygląda, z prawnego i/lub praktycznego punktu widzenia?

Zmieniony przez - magnacik w dniu 2013-07-17 17:39:45

Salam alejkum shalom
[http://www.youtube.com/watch?v=GkxaBKd8SwA&feature=related]
Ka mate! ka mate! Ka ora! ka ora!

podgrzybex
 Wysłana - 17 lipiec 2013 18:09      [zgłoszenie naruszenia]

Zrób u notariusza odpisy i złóż je zamiast oryginałów.

magnacik
 Wysłana - 17 lipiec 2013 19:00      [zgłoszenie naruszenia]

Nie chodzi mi o same dokumenty, bo to i tak, teraz daje jedynie zaświadczenia i kserokopie, a oryginały jedynie do wglądu, lub muszę dostarczyć do końca września (zależnie od dokumentu), natomiast chodzi mi o względy prawne itd () tego, że teraz potwierdzam mój udziałw danych studiach, a we wrześniu powiedzmyże rezygnuję bo ide do innej szkoły. Czy ta 1 szkoła zgodzi sie potiwerdzic moja rezygnacje itd.
oczywisic caly czas mowie o studiowaniu stacjonarnym 1 kierunku, nieodpłatnie

Salam alejkum shalom

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 17 lipiec 2013 20:12      [zgłoszenie naruszenia]

Możesz w każdej chwili zrezygnować bez żadnych konsekwencji. Zresztą, zapewne w uczelni A masz czas do połowy/końca września na dostarczenie oryginałów świadectw, a tym samym potwierdzenia chęci studiowania (co, podkreślę raz jeszcze - nie jest i tak wiążące do października), więc możesz w ogóle nie potwierdzać do czasu, aż będziesz wiedział jak się sprawy mają jeśli chodzi o uczelnię B.

Po to są te terminy do końca września na złożenie potrzebnych dokumentów, żeby mieć właśnie szansę dostania się na docelową uczelnię i po to są różne daty egzaminów wstępnych, żeby móc podejść do kilku, mieć plan B, alternatywę. Uczelnie wiedzą, że ludzie startują do kilku naraz i tak jak mówiłem - do października wszystko jest otwarte, można spokojnie brać udział w rekrutacjach i znając wyniki potwierdzić chęć studiowania na wybranej uczelni.

Teraz na Twoim miejscu po prostu bym czekał do września na egzaminy na uczelni B i jak się dostaniesz to olał uczelnię A (nie musisz nawet się skreślać, bo jak nie dostarczysz do końca września dokumentów to sami Cię skreślą), a jak się na B nie dostaniesz to wtedy doręczasz papiery na A i tyle - studiujesz tam.

Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2013-07-17 20:19:40

AD ANCALES, PLEBES!!!! EGO SUM BARON!!!
Veni, Vidi, Banni!%-)
Mafia znających łacinę%-)Baron wszystkich działów%-)
Rada Jedenastu i Inso 2009

Ekspert -

magnacik
 Wysłana - 17 lipiec 2013 21:21      [zgłoszenie naruszenia]

Znaczy, dokumenty jako takie dostarczyłem już dzisiaj, bo są na to 3 dni, i dzisiaj również otrzymałem pisemną decyzje z podpisami o przyjęciu mnie na studia.
Jedynie oryginału dyplomu nie dostarczyłem, bo nawet go jeszcze nie mam, i chyba jedynie to trzeba do końca września ewentualnie dostarczyć.

Dzięki z odp
Sog już nie wchodzi Śmierciu

Zmieniony przez - magnacik w dniu 2013-07-17 21:21:52

Salam alejkum shalom

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 17 lipiec 2013 21:44      [zgłoszenie naruszenia]

Aha - niemniej jednak wykreślić się zawsze możesz bez żadnych większych trudności przed rozpoczęciem roku akademickiego - przynajmniej tak było przez ostatnie 5 lat jak studiowałem

Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2013-07-17 21:45:23

Veni, Vidi, Banni!%-)

Ekspert -

magnacik
 Wysłana - 18 lipiec 2013 22:39      [zgłoszenie naruszenia]

No tak, mam nadzieje, ze nie beda robic mi zadnych problemow z tym.
Pytam, poniewaz teraz przy skladaniu papierow sie sklada tez oswiadczenie o nieodplatnym ksztalceniu, i tam sie wpisuje czy to 1 kierunek itd. To mnie troche zdezorientowalo

Zmieniony przez - magnacik w dniu 2013-07-18 22:40:26

Salam alejkum shalom

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 19 lipiec 2013 12:58      [zgłoszenie naruszenia]

No tak, ale dopiero w momencie rozpoczęcia studiowania na danym kierunku (a to się dzieje z dniem rozpoczęcia roku akademickiego) jest to jakby zaliczane do "akt". Samo przyjęcie, przynajmniej na studia dzienne, do czasu rozpoczęcia roku akademickiego nie jest wiążące.

Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2013-07-19 12:59:10

Veni, Vidi, Banni!%-)

Ekspert -

niczym_ryl
 Wysłana - 12 maj 2014 18:48      [zgłoszenie naruszenia]

Proszę o odpowiedź kogoś, kto zna sprawę.
Wybieram się na AGH, zaocznie, drugi stopień.
1. Czy na zaocznych także są egzaminy wstępne?
2. Czy na zaoczne studia jest dużo chętnych, czy raczej wysokie progi dotyczą studiów dziennych? (panuje przekonanie zaoczne=płacę=na pewno się dostanę).
3. Czy jeśli ukończyłem inż. na dziennych, na innej uczelni to czy na zaocznych przysługuje mi stypendium naukowe? Jeśli tak, to czy jest ono (na AGH) naliczane za cały I stopień czy, tak jak u mnie, tylko 7 semestr?

Twoja babcia nie ma kolan%%

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 12 maj 2014 19:43       [zgłoszenie naruszenia]

Na wszystkie trzy pytania właściwie jest jedna odpowiedź i brzmi ona "Zależy od uczelni". Jeśli jest egzamin wstępny - w co wątpię - to na stronie www uczelni/wydziału w zakładce rekrutacja w opisie naboru na II stopień studiów niestacjonarnych muszą być podane wszystkie informacje dotyczące przebiegu rekrutacji, a więc co trzeba dostarczyć, jak wyglądają zasady naboru (czy jest to nabór kto pierwszy ten lepszy, konkurs świadectw czy egzamin wstępny) i terminy.

Co do ilości chętnych - również zależy od uczelni i kierunku - na podstawie tak nikłych informacji (jedynie uczelnia) nikt Ci nie powie czy jest tam dużo chętnych na studia zaoczne, bo to zależy od x czynników, takich jak chociażby tegoroczne wyniki matur. Natomiast mogę Ci tylko powiedzieć, że lista miejsc na studiach niestacjonarnych jest elastyczna zawsze (w przeciwieństwie do tej ze studiów dziennych), bo to jednak kasa dla uczelni.

Co do stypendium to również zależy od uczelni, ba, zależy od wydziału często - jedni honorują wyniki z innej placówki, drudzy nie. Regulamin dot. stypendiów również jest na stronie zapewne, tam jest wszystko wyjaśnione zapewne, łącznie z tym czy stypendia są semestralne czy roczne.

Veni, Vidi, Banni!%-)

Ekspert -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

studia 2 stopnia