FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 1987 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
umowa o dzieło 
[powiadom znajomego]    
Autor "umowa o dzieło"   

Poxter
 Wysłana - 14 październik 2004 14:36        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam,
pracuje w pewnej firmie netowej na umowe o dzieło.
Z całego zarobku pobierają mi 16%podatku.
Czy z tego zarobku trzeba się jeszcze rozliczać??
Czy opłacane jest z tego zus czy coś do emerytury czy tylko to je po to by sie domnie jakiś urząd nie do***ał??

I jeszcze jedno pytanie od rodziców, czy moje dochody (o których wspomniałem) liczą się też do dochodów rodzinnych czy nie?? (nie wiem o co tu biega kazali mi sie spytać)Bo nie wiedzą czy mnie uwzględniać czy co, a mieszkam z nimi itp itd.

A no i sprawa jest taka że żeby mi wypłacono musze wysłać podpisaną umowę, jednak ja żadnej do domu spowrotem nie dostaje (mam tylko "gołe" bez ich podpisów i pieczeątek które ja im wysyłam) czy są one potrzebne??

Dzięki
Pozdr

Pozdrawiam

curf
 Wysłana - 14 październik 2004 18:12      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.egospodarka.pl/3782,Umowa-o-dzielo,1,34,3.html]

PROSZĘ NIE ZWRACAĆ SIĘ DO MNIE MAILEM O WYKONANIE GRAFIKI :-)

Specjalista -

Tommygun
 Wysłana - 15 październik 2004 10:19      [zgłoszenie naruszenia]

uzupełnię tylko - to czy Twoje dochody dolicza się do dochodów rodziców zależy od tego w jakim jesteś wieku
jeżeli jesteś małoletni to się dolicza, co bezpośrednio wynika z ustawy o PIT

Specjalista -

Poxter
 Wysłana - 15 październik 2004 13:10      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki za linka, juz sie biore do czytania.

Mam 19lat.

Wogóle to myśle nad założeniem firmy tylko musze dokładnie poczytać o zusie i ich składkach bo nie wiem czy mi sie będzie opłacało brać to na fakture czy na umowe o dzieło.
W tym pierwszym wypadku do zarobionej kwoty brutto doliczają mi 22% zaś przy umowie o dzieło odejmują 16%. Musze wszystkie koszta związaną z firmą poobliczać tzn zusy, opłacenie biura rachunkowego (bo sam sie w tym wszystkim raczej nie połapie),
macie gdzieś pod ręką jeszcze jakiś poradnik odnośnie zakładania firmy (jednosobowej tak żebym mógł wystawiać faktury itp) krok po kroku i koszty związane z jej prowadzeniem tzn zusy pity nie pity bo sie na tym nieznam.
Dzięki

Pozdrawiam

Tommygun
 Wysłana - 15 październik 2004 14:49      [zgłoszenie naruszenia]

ostatnio widziałem fajny poradnik na stronie... no właśnie, strona przedsiębiorców, coś takiego, w każdym razie poszukaj na stronie [www.mf.gov.pl] chyba nadal tam coś jest, szukaj też na money, expanderze, onecie itd.

Specjalista -

curf
 Wysłana - 15 październik 2004 21:55      [zgłoszenie naruszenia]

np
[http://www.zus.pl/prawne/tyt_praw.htm]
[http://www.1praca.gov.pl/]
[http://www.jobpilot.pl/content/journal/pp/pp13_02.html]

Specjalista -

Poxter
 Wysłana - 15 październik 2004 23:03      [zgłoszenie naruszenia]

dzięki
kur** czemu to wszystko jest takie zakręcone??

Coś czuje że będe to długo studiował bo nic nie kapuje jak narazie;-0)

Na dziś mam dość ide spać;p

Pozdrawiam

curf
 Wysłana - 16 październik 2004 10:30      [zgłoszenie naruszenia]

Nie pękaj! O ile będziesz miał zapewniony zbyt na swoje usługi to prowadzenie działalności gospodarczej ma (przynajmniej na razie) pewne walory (ale także inne, gorsze strony), które pozwolą Ci na korzystniejsze rozliczanie sie z fiskusem.
Na początek zapoznaj się ze schematem z tego linka [http://www.jobpilot.pl/content/journal/pp/pp13_02.html]
Jedną z istotnych spraw jest prowadzenie stosownej dokumentacji - możesz to zlecić biuru rachunkowemu, ale możesz też prowadzić ją we własnym zakresie, wykorzystując dostępne programy komputerowe.

Specjalista -

curf
 Wysłana - 18 październik 2004 10:44      [zgłoszenie naruszenia]

I jeszcze jedno - "konstytucja" działalności gospodarczej: ustawa o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. nr 173, poz. 1807), która weszła w życie 21 sierpnia tego roku, i przepisy ją wprowadzające (Dz. U. nr 173, poz. 1808).

Specjalista -

Poxter
 Wysłana - 18 październik 2004 11:50      [zgłoszenie naruszenia]

juz zabieram sie do czytania bo w wekend mialem cięzkie studia całodniowe (zaoczne rulez ;p )

Pozdrawiam

Poxter
 Wysłana - 22 październik 2004 10:31      [zgłoszenie naruszenia]

heh już troszke kumam, ale narazie kiepsko.
jak bede zakładał to albo podatki na tą "karte podatkową??" (zapomniałem teraz jak sie ona nazywa) tylko musze oblukać jaki rodzaj usług ona obsługuje,
albo podatek liniowy 19%,
z racji tego że dochód i koszty nie będą jakieś olbrzymie ta 3 opcja niewchodzi wgre.

krok po kroku jak założyć mniej wiecej juz wiem, jeśli bym brał na podatek liniowy pradopodobnie wziołbym firme rachunkową do prowadzenia tego wszystkiego (w pobliżu mam jedną dosyć tanią 150zł za o ile pamietam 50faktur na miesiąc- jak dla mnie to i tak o wiele za dużo;p).

Jest jakiś program, który oblicza wszystkie opłaty (składki emerytalne, zdrowotne itp itd) jakie trzeba zapłacić np przy dochodzie 5000zł miesięcznie?? bo z tym mam największe problemy żeby skumać ile wkońcu wszystkie opłaty by mnie kosztowały.
Pozdr

Pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

umowa o dzieło

Strony: 1 2